Edirne'nin Yüzleri sanatseverlerle buluştu  

Edirne Belediyesi ile Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği tarafından Edirne Kent Müzesi'nin 2. yılının ilk gününde "Edirne'nin Yüzleri" isimli Fotoğraf Sergisi düzenlendi. Sergide Edirne'nin tanÄ?

GÜNDEM 6.05.2019 16:17:00 0
Edirne

5 Mayıs 2017 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açan Edirne Kent Müzesi'nde düzenlenen serginin açılış konuşmasını Fotoğraf Sanatçısı Enver Şengül yaptı. Söz konusu çalışmayı 3 yıl önce hayata kazandırdıklarını belirten Şengül, "Edirne’nin en değerli isimlerini bu sergiyle ölümsüzleştirmeye çalıştık. Bazı değerlerde şuanda aramızda; onları burada görmek beni sevindirdi. Bazı değerlerde maalesef aramızdan ayrıldı.  Onlara da Allah’tan rahmet diliyorum" dedi.

 

"GEÇMİŞİ GELECEĞE TAŞIMAK ÖNEMLİ"

 

Sergide konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan "Edirne’mizin çok değerli isimleri burada; önceki dönem Belediye Başkanı’mız İbrahim Ay, değerli büyüğümüz Tekin Sayınbaş, bende çok emeği olan hocam, öğretmenim Sevgili Tayyip Yılmaz, Faruk Etker, daha birçok dost… Elbette geçmişi geleceğe taşımak önemli. Geçmişin değerlerini gelecekteki yeni kuşaklara tanıtmak ve onların hafızalarında kalıcı bir anı bırakmak çok önemli. Bu anlamda fotoğrafın değeri de ortaya çıkıyor. Ben değerli Enver Şengül’ü, çalışma arkadaşlarını, EFOD’un çok değerli Başkanı Serdar İyizi, hepsini yürekten kutluyorum" sözlerine yer verdi.

"BU ÇALIŞMALARIN KENT YAŞAMI İÇİN ÖNEMİNİN FARKINDAYIZ"

 

Gürkan, yaşadığımız anda bazı değerlerin fark edilmediğine dikkat çekerek, "Aradan uzun yıllar geçtikten sonra bu değerlerin aslında ne kadar vazgeçilmez olduğunu, yaşadığımız kente neler kattıklarını ve geleceği şekillendirirken onların yaşadıklarından, tecrübelerinden ne kadar çok ilham ve örnek aldığımızı da yaşarken görüyoruz. Bu bağlamda sağ olsunlar Edirne ile ilgili her konuda ama her konuda az önce ismini saydığım değerli büyüklerim, sadece ellerini değil; hafızalarını, hatıralarını, geçmişlerini Edirne’ye ve Edirnelilerin hizmetine açmaktan hiç çekinmediler, bunu bizden hiç esirgemediler. Elbette bugün ki teknolojinin de katkısıyla arkadaşlarım zaman zaman canlı tarih anlatımlarını da kayda alıyorlar. Bunu önümüzdeki dönemde daha da sıklaştıracağız. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte imkan ve kabiliyetler de arttı. Bunları gelecek nesillere, gelecek kuşaklara sağlam bir korumayla taşımayı hedefliyoruz ki sizlerden sonraki bizlerden sonraki kuşaklar da bir zamanlar Edirne’nin ve Edirnelilerin neler yaptığını canlı tarihlerden, yaşayan tarihlerden doğru olarak öğrensinler. Bu çalışmaların kent yaşamı için öneminin farkındayız" şeklinde konuştu.

 

MÜZENİN 2. YILDÖNÜMÜ

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 5 Mayıs’ın ayrıca Edirne’nin fethinin de yıldönümü olduğunu ifade ederek, "Ayrıca bugün Edirne Kent Müzesi’nin açılışının 2. Yıldönümü. Bugün Edirne’nin tarihinde çok önemli bir yere sahip olan; son dönemde turistik bir destinasyon haline gelen Kakava Hıdırellez Şenlikleri’nin de başlangıcı. Edirne’de şuanda nereye giderseniz gidin adeta kalabalıktan yürüyemez haldesiniz. Bütün esnaf, bütün oteller dolu. İnsanlar artık çadır kurarak Edirne’de Kakava’yı, Hıdırellez’i karşılamaya başladılar. Bu Edirne’nin geleceğinin hangi yöne evrildiğini bize somut bir şekilde gösteriyor. Hiç unutmuyorum 2016 yılındaki Kakava ve Hıdırellez Festivali’ni yaklaşık 3 bin kişi ile yapmıştık. 2017’de bu sayı 30 bine; 2018’de 80 bine çıktı. Bu yıl kaç kişi olduğunu hep beraber göreceğiz ama görünen şu ki bu 80 binin üzerine çıkan bir rakam olacak. Edirneliler olarak bunun değerini bilmemiz ama hepsinden önemlisi de korumamız gerekiyor. Turizme de tıpkı tarihi eserlerimiz, kültürel varlıklarımız gibi korumacı bir anlayışla yaklaşmamız gerekiyor. Çünkü Edirne’nin hem geleceğinin hem de geçiminin turizmden olacağı aşikar. O yüzden önümüzdeki süreçte, günlerde turizmle ilgili çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz" sözlerine yer ver. Başkan Gürkan, daha sonra sanatseverlerle birlikte sergiyi gezdi. 

 

Haber / Özge MERİÇ