Kakava ateşi yandı

Edirne Belediye Başkanlığı'nın organizasyonuyla her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen Kakava Hıdırellez Şenlikleri renkli görüntülere sahne oldu. Kakava'nın yağmurla, bereketle gel

GÜNDEM 6.05.2019 15:51:00 0
Kakava ateşi yandı

Kakava Hıdırellez Şenlikleri, Pazar günü at yarışlarıyla başladı. Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen ve geleneksel hale getirilen at yarışlarının bu yıl 8.’si düzenlendi. Edirne Kapalı Cezaevi yanında gerçekleştirilen at yarışının startını Edirne Belediye Başkan Recep Gürkan verdi. Daha sonra 9 at yaklaşık 2 bin metre uzunluğundaki pistte mücadele etti.

 

 

ON NUMARA BİRİNCİ OLDU

 

Yarışta, Yalçın Derebeyi'nin  "On Numara” isimli atı birinci, Güven Serbetoğlu’nun "Suriyeli" isimli atı ikinci, Murat Baltadan'ın Tilbe adını verdiği at ise üçüncü oldu. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Derebeyi'ne tam altın, Serbestoğlu'na yarım altın, Baltadan'a ise çeyrek altın armağan etti. Yarışa katılan tüm atlara toplamda 200 kilo yem hediye edildi.

 

KAKAVA ATEŞİ YANDI

 

Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri, Sarayiçi’nde gerçekleştirildi. Kakava Ateşi sağanak yağışın altında binlerce kişinin katılımı ile yandı. Kakava’nın yağmurla, bereketle geldiğini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirne’nin pek çok unsuru UNESCO Kültürel Miras Listeleri’nde yer alıyor. Kakava’nın bin 400 yıllık bir gelenek” dedi.

 

 

SAHUR SOFRASI KURULDU

 

Kakava Hıdırellez Şenlikleri’nde Hıdırellezin Ramazan Ayının ilk gününe denk gelmesi nedeniyle Sarayiçi Er Meydanı’nda Edirne Belediyesi tarafından “Sahur Sofrası” kuruldu. Sahurun ardından vatandaşlar dileklerinin yazılı olduğu kağıtları Tunca Nehri’ne attılar. Edirne Belediyesi yağmur yağışı ihtimaline karşı Sahur Sofrası’nı güreşlerin yapıldığı Er Meydanı’na kurdu. Er meydanı tribünlerinde Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt ve Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm vatandaşlar ile sahur yaptı.

 

DİLEKLERİNİ NEHRE ATTILAR

 

Hıdrellez ve Kakava'nın Türk milletinin kültürel zenginliğinin bir unsuru, orucun da dini bir gereklilik olduğunu belirten Edirne Valisi Ekrem Canalp “Edirne’yi ve Edirnelileri anlatan en güzel şey bugün buradaki etkinliktir. Edirneliler, gündüzü Kakava Hıdırellez Şenlikleri ile geceyi de sahurla birleştirebiliyorlar. Bu birleştirme de aslında milletimizin hamurunun ne kadar güçlü olduğunun göstergesidir. Evet, Edirneliler, böyledir. Neşeyi, şenliği beraberce yaşar; bu neşeyi ve şenliği ibadetle birleştirmesini de bilir” dedi. Daha sonra Vali Canalp ile eşi Dr. Ayten Canalp; Belediye Başkanı Gürkan ve eşi Esra Gürkan Fatih Köprüsü'nden Tunca Nehri'ne "Barış, sağlık, bereket, kardeşlik" yazılı çelenk bıraktı. Vatandaşlar da köprüden dileklerinin yazılı olduğu kağıtları nehir suyuna attı.

 

Haber / Menşure KARDEŞ