1 Mayıs'ı halay çekerek kutladılar

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Çorlu'da da bayram havasında kutlandı. Omurtak Caddesi üzerinde toplanan kalabalık vatandaş cadde boyunca sloganlar eşliğinde yürürken, yürüyüş Atatürk Meyd

GÜNDEM 1.05.2019 16:52:00 0
1 Mayıs

Çorlu 1 Mayıs Kutlama Komitesi adına kalabalığa hitaben konuşan Betül Ağca, “Bugün 1 Mayıs. İşçinin, emekçinin birlik ve mücadele günüdür. Bundan 133 yıl önce 1886 yılı 1 Mayısında Amerika’da işçiler 8 saatlik işgünü için genel greve gittiler. Polislerin ateş açması sonucu çok sayıda işçi öldü ya da yaralandı. 4 işçi lideri düzmece kayıtlarla idam edildiler. Ülkemizde 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda 5’i kurşunlanarak, 29’u ezilerek 34 emekçinin katledilişinin 42’nci yıldönümüdür” dedi.

 

 

 

“KRİZİN FATURASINI BİZE ÖDETMEK İSTİYORLAR”

 

Türkiye’de 1980 öncesi yetersiz de olsa kazanılmış hakların, faşizmin gölgesinde 24 Ocak kararlarıyla gasp edildiği, sonrasında her krizin faturasının emekçilere ve emeklilere kesildiği koşullar hayat olmuştur. Bugün ise daha da ağır yeni koşullar üstümüze gelmektedir. Elimizde tutunacak tek dalımız olan kıdem tazminatına gözlerini diktiler. Adına kısaca BES denilen yaptırımla patronları daha fazla beslememiz isteniyor. İş güvencemiz kalmadı. Vergi dilimleriyle, zaten açlık sınırının altında kalan maaşlar iyice tırpanlanıyor. Sebebi oldukları krizin faturasını ‘aynı gemideyiz’ masalıyla bize ödetmek istiyorlar” dedi.

ADALETE, DEMOKRASİYE GÜVEN DUYMAK İSTİYORUZ

Ağca “Kadın cinayetleri, tren cinayetleri, çocuk cinayetleri bu ülkede olağan hale gelmemeli. İtirazımız var. Haklı bir kavgamız var. Bu kavga kapitalizm ve faşizmedir. Adalete, demokrasiye, sandığa güven duymak istiyoruz. Özgürlük istiyoruz. Huzursuzuz, güvensiziz, geleceğimizden kaygılıyız. 50 milyon yurttaşı yoksul ve mağdur olan bir ülkede yaşamak istemiyoruz. Patatese, soğana muhtaç olmak istemiyoruz. Her 3 gencimizden birisinin işsizliğe mahkum edildiği, gelecekten umutlarını kestiği bir ülkede yaşamak istemiyoruz. Barış deyince terörist, adalet deyince hain ilan edilmek istemiyoruz. Şehit cenazelerinde bir parti başkanının linç edilme teşebbüsünü ve linç kültürüne teşvik edenleri lanetliyoruz. İş cinayetleri, çocuk, kadın cinayetleri, tren cinayetlerinin sıradanlaştığı bir ülke istemiyoruz. Cumhurbaşkanı, belediye başkanı olarak hep aynı kişileri de görmek istemiyoruz. Krizin faturasını biz emekçi ve emekliler ödemek istemiyoruz. Kıdem tazminatlarımıza dokunulmasını istemiyoruz. Yandaş ve satılmış bir basın istemiyoruz. 8 saatlik işgücümüzü istiyoruz. Laik ve çağdaş bir eğitim istiyoruz. Temiz bir çevre ve doğa istiyoruz. Kamu mallarımıza dokunulmasın istiyoruz. Çocuk işçi köleler olmasın istiyoruz. Aydınlarımız özgürce yazsın istiyoruz. Tarafsız, özgür bir basına güvenmek istiyoruz. Tarafsız ve özgür bir yargıya güvenmek istiyoruz. Tren cinayetlerinin, iş cinayetlerinin hesabı sorulsun istiyoruz. Kısaca huzur istiyoruz, adalet istiyoruz, demokrasi istiyoruz, nefes almak istiyoruz, yakamızdan düşülsün istiyoruz, yükümüzden kurtulmak istiyoruz, sizi sırtımızdan atmak istiyoruz” dedi. Kutlamalara CHP Tekirdağ Milletvekilleri Candan Yüceer ve İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, CHP Tekirdağ İl Başkanı Mehmet Ali Işıkgör, sendika temsilcileri, işçiler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU