"Kıdem bizim son kalemiz"

Zeytin Dalı Harekatı'na katılan Mehmetçiğe destek için geçen yıl 1 Mayıs'ı Hatay'da kutlayan Türk-İş, bu yıl ise 1 Mayıs'ı Kocaeli'nde kutladı. Türkiye'nin en büyük işç

GÜNDEM 1.05.2019 16:25:00 0

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından halk oyunları gösterileri sunuldu. Kutlamada konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay “Türk-iş her sene 1 Mayıs'ı bir vilayette kutluyor. Bu alanda Türkiye'yi yönetenlere sesleniyorum, Meclis'e sesleniyorum 3 bin lira alan kardeşim, 250 yemek, 250 yol parası, 2 bin 500 lira kalıyor. Alacağı kıdem 86 bin lira. En düşük 50 metrekare konut 150 bin lira. Kıdem bizim oğlumuzun düğün parası, kıdem bizim nefes almamızı, uyumamızı, görmemizi sağlıyor. Bazı art niyetli işverenler doymak bilmiyor. Allah daha çok kazandırsın ama biz yaşamak istiyoruz. Bizi görmezlikten gelmeyin. Bizi küçümsemeyin, yok saymayın. Bu ülkenin yarısıyız. Kıdemle ilgili mevcut yapıyla kalmak şartıyla katkı sağlarız. Ama mevcut yapıya nokta kadar dokundurmayız. Evimizde huzurumuz kaçıyor. Huzurumuzu bozmayın, kıdemimizi düşürmeyin. Kıdem bizim son kalemiz nokta” dedi. Çocuk işçilerle ilgili de konuşan Atalay, “8-14 yaş arası okula gitmesi gereken 2 milyon çocuk bu ülkede çalışıyor. Traktör kasalarında can vermeye devam ediyorlar. Bunlarla ilgili Meclis'ten bir çare bulmak lazım. Soma diye bir bela geçti başımızdan. Buradan adalet bakanımıza sesleniyorum. Madenlerle ilgili yasal düzenlemeyi getirin” diye konuştu.

“DİRENECEĞİZ VE KAZANACAĞIZ”

Bütün dünyada küresel kapitalizmin daha çok kar ve zenginlik için dayattığı köle düzenine, sömürü düzenine karşı alanlarda olduklarını söyleyen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak da “Bize dayatılanlara, yokluğa, yoksulluğa karşı özgürlük ve demokrasi için bugün hep beraber alanlardayız. Sömürüye, yokluğa, yoksulluğa, karın tokluğuna çalışmaya, köle gibi çalıştırılmaya, iş cinayetlerine son diyoruz. Bizden fedakarlık isteyenler bizi feda, başkasına kar ettirecekler. Feda olacak mısınız? Hep beraber olmayacağız. Ekonomik krizin faturası emekçilere çıkarılmak isteniyor. Krizin bedeli bizlere çıkartılıyor. Biz bu krizin bedelini ödemeyeceğiz. Haklarımız ve özgürlüklerimiz için çocuğumuzun geleceği için direneceğiz ve kazanacağız. Bizim kıdem tazminatı hakkımız 1936 yılından beri verilen bir haktır. Kıdem tazminatı hakkımızı yenmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Konuşmaların ardından Ergün Atalay ve sendika genel başkanları alandakilere kırmızı karanfil attı.

Haber / Özge MERİÇ