Uluslararası Ciğer Festivali sona erdi

Edirne Belediyesi tarafından "Edirne'ye gel ciğerimi ye" temasıyla düzenlenen 9.Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali Acı Biber Yeme Yarışması, Ciğer Dağıtımı ve Bando Ekipleri'

GÜNDEM 29.04.2019 17:39:00 0
Uluslararası Ciğer Festivali sona erdi

EDİRNE TAVA CİĞERİ MARKASI ULUSLARARASI ALANA ULAŞTI

Saraçlar Caddesi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Ciğerci Ustası Kazım Gilan, Edirne Tava Ciğeri'nin özellikleri anlattı. Ardından konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, son dönemlerde ülkelerin değil; şehirlerin birbiriyle yarıştığına dikkat çekerek "Şehirler  artık ürettikleri değerler, ürettikleri markalar ile birbirini geçme çabasında. 8 bin 300 yıllık tarihe sahip Edirne gibi bir kentin bu yarıştan kopması mümkün değil. Tarihi, doğası, kültürü ama onun ötesinde farklı farklı medeniyetlerle binlerce yıldır beslenerek gelmiş; özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde Osmanlı gibi bir cihan imparatorluğuna başkentlik yapmış; Edirne’de 2 saray kurmuş; saray mutfaklarıyla gastronomisini çok geliştirmiş bir kentin kuşkusuz, bu alanda da söyleyeceği çok sözler; yazacağı çok hikayeler olması lazım. İşte dünyada sadece Edirne’de yapılan Edirne Tava Ciğerinin öyküsü de burada, bu noktada başlıyor" sözlerine yer verdi.  Edirne Tava Ciğeri markasının uluslararası alana ulaştığını belirten Başkan Gürkan, "Hafta sonları Edirne’ye geldiğinizde bütün ciğerci esnafının dükkanlarının dolu olduğunu görürsünüz. Kuşkusuz burada ciğerci ustalarımızın, esnaflarımızın maharetli elleriyle, duygularını katarak pişirdikleri ciğerin çok büyük etkisi var" şeklinde konuştu.

KAKAVA HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ’NE HERKESİ DAVET ETTİ

Edirne’nin her geçen gün gelişerek büyüdüğünü; düzenlenen festivallerinde hem niteliğinin hem de niceliğinin her geçen gün arttığını belirten Gürkan, 5-6 Mayıs tarihinde düzenlenecek olan Kakava Hıdırellez Şenlikleri’ne herkesi davet ederek; Ramazanın ilk günü olan 6 Mayıs sabahında Edirne Valiliği ile birlikte gelen tüm misafirlere sahur yemeği vereceklerini kaydetti.

TURİZM EDİRNE’NİN CAN DAMARI

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın ardından konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, dünyanın en büyük tavasının Edirne’de olduğunu belirterek, "Ama bir şey daha var. dünyanın en büyük tavacıları da Edirne’den. Bugün biz burada dünyanın en büyük tavasının ve dünyanın en büyük tavacılarının olduğu ilde bir festival düzenliyoruz. Turizm Edirne’nin can damarı" ifadelerine yer verdi. Kasım ve Aralık aylarında Türkiye’ye en çok turistin girdiği ilin Edirne olduğunu belirten Vali Canalp, "Diğer aylarda baktığımızda ise bazı aylarda Antalya, bazı aylarda İstanbul en çok turist alan ildir. Ama Edirne her zaman ilk 3’ün içinde olmayı başarmış bir ildir" dedi.

PLAKET TAKDİM ETTİ

Vali Canalp ve Başkan Gürkan daha sonra ciğerci ustalarına plaket takdim ederek; yine ciğerci ustalarıyla birlikte tava ciğeri pişirdiler. Başkan Gürkan, pişirilen ilk ciğerinin tadına bakması için Eşi Esra Gürkan’ı ve Vali Ekrem Canalp’in eşi Dr. Ayten Canalp’i davet etti. Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nde yetiştirilen acı biberlerle festival kapsamında “Acı Biber Yemek Yarışması” düzenlendi. 30 adet Karaağaç biberini en kısa sürede bitirmeye çalışan 9 gönüllü yarışmacı arasından, Aykut Pekkeskin birinci oldu. Aykut Pekkeskin’e ağırlığı kadar yani 80 kilo Ayçiçek yağı kazandı.

HALKA CİĞER İKRAM ETTİ

Edirne Belediyesi tarafından organize edilen 9.Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali kapsamında, festival alanına kurulan stantlarda, vatandaşlara Tava Ciğer ikramı yapıldı. Yurt içinden ve yurtdışından festival için Edirne’ye gelen misafirler, Tava Ciğer’in tadına bakma fırsatını bularak, Bando Ekipleri’nin konserleriyle eğlendi.

Haber / Özge MERİÇ