Otizme bir ışık da sen yak

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Kapaklı Belediyesi işbirliğine 'Otizme bir ışık da sen yak' sloganıyla düzenlenen otizm farkındalık etkinliğinde konuşan Büyükşehir Belediyesi Sosyal H

GÜNDEM 18.04.2019 17:42:00 0
Otizme bir ışık da sen yak

Otizm Farkındalık Ayı dolayısıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Kapaklı Belediyesi işbirliğine ‘Otizme bir ışık da sen yak’ sloganıyla farkındalık etkinliği düzenlendi.

 

“HER YIL FARKLI BİR İLÇEDE YAPILIYOR”

 

Dün saat 13:00’da Kapaklı eski Belediye Meydanında düzenlenen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Etkinlikte konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan, bu etkinlikten dolayı Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Kapaklı Belediyesi’ne teşekkür etti. Nisan Ayının Otizm Farkındalık Ayı olduğunu anımsatan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Talat Atay da “Geçtiğimiz yıl bu etkinliğimizi Çerkezköy’de yapmıştık. Etkinliklerimizi her yıl farklı ilçelerde yapmayı prensip haline getirdik” dedi.

 

“OTİZM, BİR İLETİŞİM BOZUKLUĞUDUR”

 

Atay, otizmin bir iletişim bozukluğu olduğunu dile getirerek “Otizmde en önemli olan husus ise erken tanı ve eğitimdir. Özellikle çocukların çevreyi tanımaya başladıkları küçük yaş çok önemli. Bir bebek doğduğunda içgüdüsel olarak öğrenmeye başlar, kokusundan annesini tanır. Emme içgüdüsü vardır. Bu sayede açlığını giderir. Daha sonra görme duyusu geliştikçe çevreyi inceler. Çevreyi öğrenmede en büyük adımın başladığı süreç 1 yaştır. Çocuk, bu süre içerisinde göz teması kurmuyorsa derhal bir tanılama başlatılması gerekir. Çünkü bu süreçte, otizmin başlangıç evresinde onunla iletişim kurulduğunda otizmin aşılabileceğine inanıyorum. Tıbben çok net bulgular olmamasına rağmen bu sürecin iyi takip edilmesi gerekiyor. Eğitimle çok büyük yol kat edilmese de uzun soluklu bir eğitimin katkıları şüphesiz gözlenmiş bir durumdur” bilgisini verdi. Burada bulunan tüm katılımcıların, bu bilgiyle birlikte çevrelerindeki kişileri de uyarırlarsa bunun faydalı olacağına inandığını dile getiren Atay, etkinliğe katılan herkese teşekkür etti.

 

“ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

 

Etkinlikte konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, bu etkinliğin düzenlenmesindeki amacın, otizmin duyarlılığını artırarak bir farkındalığı ortaya koymak olduğunu dile getirerek “Çocuklarımız bizim geleceğimiz. İş yoğunluğu, hayatın koşuşturması içerisinde çocuklarımızın bazı rahatsızlıklarını fark edemiyoruz. 1980’li yıllarda 2500’de 1 olan otizm oranı bugün ne yazık ki 59’da 1. Tıbben henüz sebebi belirlenememiş olmasına rağmen otizme çevresel etkiler, beslenme bozuklukları gibi faktörlerin sebep olduğu tahmin ediliyor. Erken teşhisin öneminin altını çizerek bugünkü etkinliğimizi yapıyoruz. Umarım sağlıklı bir iletişim için bizler de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirerek gelecek nesillerin sağlıklı, eğitimli, huzurlu bireyler olması için elimizden geleni yapacağız” dedi. Çetin, güzel, mutlu bir Kapaklı’yı inşa etmek için var güçleriyle çalışacaklarını belirtti.

 

300 BALON HAVAYA SALINDI

 

Konuşmaların ardından etkinlik Muhammet Uygur’ın ‘Hor Görmeyin Beni’ adlı şiiri ve Muhittin Ümit Doğan’ın ‘Ben Otizmli Bir Çocuğum’ adlı şiiri okuması ile devam etti. Furkan Çelik’in gitar eşliğinde seslendirdiği şarkıların ardından günün anısına 300 adet balon havaya salındı. Düzenlenen otizm farkındalık etkinliği müzik ve ikramlarla devam etti. Etkinliğe Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Talat Atay, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, BBP Kapaklı İlçe Başkanı Fatih Diler, Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan, Kapaklı Belediye Meclis Üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU