Öğrenciler Gazi Osman Paşa anısına kitap yazdı

Gazi Osman Paşa Ortaokulu öğrencileri Edirne'de 93 Harbi sırasında Plevne'de askerleriyle birlikte yaptığı 145 günlük savunmayla askerlik tarihine geçen, Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa anısına kitap yazdı.

GÜNDEM 16.04.2019 15:28:00 0
Öğrenciler Gazi Osman Paşa anısına kitap yazdı

Gazi Osman Paşa'nın adını yaşatmak, öğrencilere tanıtılmasını sağlamak ve öğrencilerin tarihe ilgisini artırarak araştırmacılığını geliştirmek amacıyla düzenlenen proje kapsamında Gazi Osman Paşa Ortaokulu okul bahçesinde 'Gazi Osman Paşa'yı Anma ve Plevne Programı' düzenlendi. Meriç İlkokulu Mehteran Takımı'nın gösterisiyle başlayan programa Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, Okul Müdürü Müşerref Öz, okul öğretmenleri ve öğrenciler katıldılar.

 

 

 

KİTABIN TANITIMI YAPILDI

 

Törende Türkçe Öğretmeni Başar Atarbay'ın genel koordinatörlüğü ve editörlüğünde 8'nci sınıfta okuyan 8 öğrencinin Gazi Osman Paşa'nın kahramanlığını anlattığı 'Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa' adlı kitabın tanıtımı yapıldı. Ceren Yayıncılık'ta basımı yapılan kitabın tanıtım ve imza töreninde Türkçe Öğretmeni Başar Atarbay'ın yanı sıra 8-A sınıfı öğrencilerinden Doğa Göksun Yıldız, Nebi Alperen Avcu ve Sude Günday ile 8-D sınıfından Azra Cicikler, Simay Erden, Bahar Özer, Ada Üzer ve Arda Üzer ilk kitabı Dr. Önder Arpacı için imzalayarak hediye ettiler.

 

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİ TEBRİK ETTİ

 

Edine İl Milli Eğitim Müdürü Arpacı, okul müdürü, öğretmenleri ve öğrencileri tebrik ederek, "Çok güzel bir şekilde kitap hazırlamışlar. Hem Gazi Osman Paşa'nın biyografisini, hem de savaşlarını ve kahramanlıklarını anlatmışlar. Bizler, Türk tarihinde nice destanlar yazmış şanlı kahraman ecdadın torunları olarak kendileriyle gurur duyuyoruz. Başta okulumuza ismi verilen Gazi Osman Paşa'yı ve bize, bu toprakları vatan kılan ecdadımızı rahmetle, minnetle yâd ediyorum. Ruhları şad olsun" sözlerine yer verdi.

 

8 ÖĞRENCİ 5 AYDA TAMAMLADI

 

Törene katılan öğrencilere de ücretsiz dağıtımının yapıldığı kitabın en büyük emektarlarından Türkçe Öğretmeni Başar Atarbay, öğrencilerin proje kapsamında Kasım ayından bu yana çalışma yaptıklarını belirterek "Benimle birlikte sekizinci sınıftan 8 öğrenci çalıştı. Gazi Osman Paşa hakkında piyasada bulabildiğimiz tüm kitapları aldık ve okuduk. Daha sonra ise İstanbul'un Gazi Osman Paşa Belediyesi ile irtibat kurarak, bu konu hakkında ellerinde olan bilgi, belge ve dökümanları istedik. Onlar da sahip oldukları her şeyi gönderdiler. Tokat'taki Gazi Osman Paşa Üniversitesi'nden de sempozyum bildirisi istedik. Onlar da bildiriyi gönderdiler. Ayrıca Gazi Osman Paşa ile ilgili çekilmiş belgeseller vardı. O belgesellerin hepsini izledik. Bunların hepsinin bir araya gelmesiyle de ortaokul seviyesine indirgenecek, öğrencilerin okuyabileceği bir kitap oluşturduk. Tamamlanması yaklaşık 5 ay sürdü" şeklinde konuştu. Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa ile ilgili Edirne'nin yanı sıra Türkiye'de de yeterli sayıda kaynağın bulunmadığına vurgu yapan Atarbay, "Bu nedenle Gazi Osman Paşa'nın değerini öğretmek amacıyla projeyi gerçekleştirdik. Bizim öğrencilerimiz bile Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa ile Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'yi karıştırıyorlardı. Kitapla birlikte bunun ayrımını yapabildiler. Ayrıca birçok öğrenci de Gazi Osman Paşa'yı bilmiyordu. Şu anda hepsi biliyor. Kitabımızın basılmasının ardından yazar kadrosunda yer alan öğrencilerimiz imzalayarak sınıf arkadaşlarına ücretsiz bir şekilde bugün dağıttılar. Kitabı bin adet basabildik. İmkanlarımız elverirse devamının gelmesini umuyorum" ifadelerine yer verdi.

 

Haber / Özge MERİÇ