Öğrencilere başarının yollarını anlattı

Mars'ta mimari yapılar çalışmasında yer alan ve uluslararası projelerde büyük başarılar elde eden ilk ve tek Türk Mimar Saadet Yüncü, Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenci

GÜNDEM 4.04.2019 16:47:00 0
 Öğrencilere başarının yollarını anlattı

The Architectural Association tarafından Ürdün’de düzenlenen araştırma ve tasarım atölye ekine kabul edilen Tekirdağlı Mimar Saadet Yüncü bu projeyi öğrencilere anlattı. Yüncü, "İçinde bulunduğum ekip mimarlık ve tasarım alanında dünya çapında tanınmış firmalarda görev alan mimar, tasarımcılar ve mimarlık öğrencilerinin bir araya geldiği bir araştırma programıdır. AA Visiting School Programı kapsamında, geleceğin yaşam gezegeni olarak düşünülen ‘Mars için mimarlık alanında ne yapılabilir ve Mars gezegeninde mimarlık nasıl olur?’ gibi konular üzerine çalışmalar yapıyoruz. AA London tarafından Mars ile ilgili yapılacak olan çalışmalar için Ürdün’ün seçilme nedeni ise Dünya’da Mars Gezegenine en üstün benzerlikler gösteren Ürdün’ün güney kenarında bulunan Wadi Rum Çölü’nün bu coğrafya da yer almasıdır" sözlerine yer verdi.

 

MARS İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALARI ANLATTI

 

Mars için yapılan çalışmalar ile ilgili konuşan Mimar Saadet Yüncü, "Tasarım araştırma atölyesi boyunca katılımcılar ve hocalarla birlikte, Wadi Rum’da Mars’ın doğal ekolojisine yönelik araştırmalar yaptık. Wadi Rum çölünün UNESCO tarafından korunan dünya mirası alanı, Petra’ya özel bir ziyaret gerçekleştirdik. Petra’da yaptığımız incelemeler, belirlemeler ve araştırmalar ile bulduğumuz bize farklı gelen buluntuları, dokuları ve oluşumları belgelendirme çalışması yaptık. Daha sonra bulduğumuz dokuları ve oluşumları kullanarak tasarımlar yaptık. Mars’ın peyzajı içerisindeki olası müdahaleler için tasarım kavramlarını araştırdık. Wadi Rum’a yapılan araştırma ziyaretinin de katkısı Mars gezegeni dokusuna, kanıtlayıcı bir zemin olarak hizmet etmek. Olduğunu tespit ettik" şeklinde konuştu. Mars’a dair çalışmalarda bulunan grubun eğitmenlerinin de birbirinden ünlü isimler olduğunu kaydeden Yüncü, programda dünyaca ünlü tasarımcıların yanı sıra NASA’dan da bilim adamlarıyla birlikte çalıştıklarını belirtti.

 

ROBOTİK KODLAMA

 

Yüksek Mimar Yüncü, lise öğrencilerine robotik kodlamayı da anlatarak bu yönde çalışmalar yapmaları gerektiğini vurguladı. Konferansın sonunda Yüncü’ye plaket takdim edildi. Öğrencilerin yoğun ilgili ve alkışı eşliğinde biten konferansın ardından okul gezilerek çalışmalar hakkında bilgi verildi.

 

Haber / Özge MERİÇ