"Amacımız Trakya Bölgesi'nin turizmden elde ettiği geliri arttırmak"

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yapılan 2019 yılı Proje Teklif Çağrısı (PTÇ) Kapsamında Bilgilendirme Toplantısı, Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi ev sahipliğinde düzenlendi. Toplantıya konuÅ

GÜNDEM 22.03.2019 15:23:00 0
"Amacımız Trakya Bölgesi

Çerkezköy Halk Eğitimi Konferans Salonu’nda bugün saat 10:30-12:00 saatleri arasından düzenlenen toplantıya çeşitli okulların müdür ve öğretmenleri katılım gösterdi. Bilgilendirme toplantısında, Turizmin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi, İmalat sanayisinde mesleki eğitimin geliştirilmesi, Süt ürünleri sektörünün geliştirilmesi hakkında katılımcılara bilgi verildi.

 

 

 

 

“TURİZMDEN ELDE EDİLEN GELİRİ ARTTIRMAK”

 

Amaçlarının Trakya Bölgesi’nin turizmden elde ettiği geliri arttırmak olduğunu dile getiren Furkan Hacımustafaoğlu, “Turizmin geliştirilmesi ile alakalı başvuru sahibi olmak için, Mahalli idareler, kamu Kurum ve Kuruluşları, Üniversiteler ve üniversitelere bağlı birimler, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatifler, sivil toplum kuruluşlarına başvuruda bulunabilirler. Ortaklarında bu başvuru sahibi ile aynı koşulları sağlaması gerekmektedir. Programımızın genel amacı Trakya Bölgesi’nde turizminden elde edilen geliri arttırmak. Sunduğumuz projelerin öncelikleri vardır. Bunlar öncelikle bölgede turizm potansiyeli taşıyan yapı ve alanların üstyapılarının ve altyapılarının güçlendirilmesi, bölge içinde destinasyonların çeşitlendirilmesi ve yönetilmesi ve mevcut ve alternatif turizm faaliyetlerinin ve ürünlerinin geliştirilmesi şeklinde vücut bulmaktadır. Burada ilk önceliğimiz aslından bölgede turizm potansiyeli taşıyan yapı alanların üstyapı ve altyapılarının güçlendirilmesi. Yani demek istediğim, doğal alanların; göl, akarsu, şelale, orman gibi doğal alanların sürdürülebilirlik ilkeleri kapsamında düzenlenmesi ve peyzajının gerçekleştirilerek turizme kazandırılmasına yönelik projeler. Kamp ve karavan alanlarının oluşturulması; sahil ve plaj düzenleme ve geliştirme projeleri. Yerel mimari değerlerin korunarak, taşınmaz kültür varlıklarınım restorasyon veya rehabilitasyonunu içeren projeler. Turizm köyü, sanat sokağı, bilim parkı gibi sosyal ve kültürel cazibe merkezlerinin oluşturulmasına yönelik projeler.  Her şeyin başında insan vardır bu konuda da çalışan kişilerin niteliklerini arttırması gibi çeşitli çalışmalar yapılabilir” şeklinde konuştu.

 

“EN AZ 100 BİN EN FAZLA 750 BİN TL DESTEK VERİYORUZ”

 

Mevcut ve alternatif turizm faaliyetlerinin ve ürünlerinin geliştirilmesine yönelik olan çalışmalarda yapılması gerekenleri anlatan Hacımustafaoğlu, “Onlar ise, turistlere yönelik bölgeyi tanıtıcı yöresel niteliği olan oyuncak, ürün ve hediyelik eşyaların tasarımı ve üretime yönelik projeler, bölgede sağlık turizmi çalışmalarının geliştirilmesi ve hizmetlerinin pazarlanmasına yönelik faaliyetler içeren projeler geliştirilebilir. Ya da deneyim turizmini destekleyen faaliyetlerin geliştirilmesini amaçlayan projeler, ev pansiyonculuğu, deneyim turizmi, çiftlik turizmi vb. alanlarda model uygulama geliştirilmesini amaçlayan projeler ve turizm sektöründe çalışanların niteliklerinin geliştirilmesine ve hizmet sunumunda kalitenin arttırılmasına yönelik faaliyetleri içeren projeler. Toplam 6 milyonluk bir mali bütçeden bahsediyoruz. En az 100 bin en fazla 750 bin TL biz destek veriyoruz. Burada ki kritik nokta proje destek miktarının en az yüzde 25’i en fazla yüzde 75’ini biz destek verebiliyoruz. Proje süresi ise en az 9 ay en fazla 12 ay olmaktadır. Ana şöyle bir konuda var proje süresini az kısa tutmanın hiçbir avantajı yok yani proje süresinin 12 ay olmasının hiçbir dezavantajı yoktur önemli olan projede ki faaliyetlerin ile verilen süre içerisinde bitirebilme”  ifadelerini kullandı.

 

“TOPLAM BÜTÇEYE ORAN AZAMİ TUTARIN YÜZDE 15’İNİ GEÇMEMESİ GEREK”

 

Programa ilişkin önemli uyarılarda bulunan Furkan Hacımehmetoğlu, “İnsan kaynakları, seyahat  giderleri toplam bütçeye oranı azami tutarın yüzde 15 geçmemesi gerekmektedir. Yapı işi yani bina yapımı tadilat tarzı işlerde limitimiz yoktur. Yine KDV uygun maliyet mutlaka bir izin konusu varsa bu izinlerin iyi planlanması gerekmektedir. Çünkü sözleşme aşamasında biz kurumlardan bu izinleri getirmeleri istiyoruz. Ve tabi ki bu proje başvurularını yaparken kurumun kendi yetki alanında ve faaliyet alanında olmayan proje konuları sunması incelemede elenmesine sebep olacaktır bu noktaya da dikkat edilmesi gerekmektedir” dedi.

 

BAŞVURU ŞEKLİ VE YAPILACAK İŞLEMLER

 

Uzman Hacımustafaoğlu, başvuru şekli ve yapılacak işlemler hakkında bilgi vererek “Geçen seneden itibaren başvuru aşamasında sizden biz hiçbir şey istemiyoruz. Tüm belgelerinizi kaysuygulama.sanayi.gov.tr sistemine yüklüyorsunuz ve başvurunuzu yapıyorsunuz. Sadece başvurunuzu sistemden yaptıktan sonra bir taahhütname oluşturacaksınız. O taahhütnamenin çıktısını alıp üniversite rektörlüklerine diğer kurumların üst makamına imzalatıp veya kurumun kaşesini vurdurarak bize teslim ediyorlar. O noktada proje başarılı olduğu takdirde evrakları isteyeceğiz. Başvuru için, başvuru formu, bütçe formu, mantıksal çerçeve matrisi ve projede görev alan kilit personele ait özgeçmişler KAYS’ta doldurulacak. Diğer destekleyici belgeler taranarak KAYS’a yüklenecek” şeklinde konuştu.

 

BAŞVURU SÜRESİ 7 MART’TA BAŞLAYACAK

 

Başvuru süresi hakkından detaylı bilgi veren Uzman Hacımustafaoğlu, “Başvuru süresi 7 Mart’ta başlayacaktır. Bilgilendirme toplantıları 14 Mart-22 Mart tarihleri arasında yapılacak. Proje hazırlama eğitimleri 2 Nisan-18 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Teknik yardım masasına 24 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında ulaşılabilecek. Başvurular 10 Mayıs saat 18:00’da sona erecek. Taahhütname 17 Mayıs saat 18:00’a kadar teslim edilecek. Başvuru süresinin bitmesinin ardından projeler ön incelemeden geçecek. Teknik ve mali değerlendirmenin ardından yönetim kurulu onayına sunulacak. Son olarak projelerin sözleşmeleri imzalanacak” ifadelerini kullandı. Toplantı Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi Uzmanı M. Furkan Hacımustafaoğlu’un katılımcıların sorularını yanıtlaması ile son buldu.

 

Haber/Seda AKYOL