2019 İstihdam Teşvikleri Tanıtım Toplantısı düzenlendi

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iş birliğinde başlatılan ''İstihdam Seferberliği 2019'' projesi kapsamında Tekirdağ Çal

GÜNDEM 19.03.2019 16:44:00 0
2019 İstihdam Teşvikleri Tanıtım Toplantısı düzenlendi

Kaymakamı Atilla Selami Abban, Tekirdağ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Nedim Arslan, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Arslan, Çerkezköy SGK Merkez Müdürü Ruhan Arslan, Çerkezköy SGK Müdür Yardımcısı Zeyni Sayın, VHKİ İŞKUR Zeynep Keskin Mısır ve çok sayıda personel katıldı.

 

 

 

 

 “BURASI TÜRKİYE BURADA İŞ VAR”

 

İstihdam Seferberliği 2019 İstihdam Teşvikleri Tanıtım Toplantısı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Ayhan Arslan “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 21 Ocak’ta iş dünyasına yeni bir istihdam seferberliği çağrısında bulundu. İlgili bakanlıklarımız da yoğun bir çalışmayla istihdam teşviklerini hazırladılar. Bunlara yönelik yasal düzenleme TBMM tarafından da kabul edildi. Ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 25 Şubat’ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde ‘Burası Türkiye Burada İş Var’ sloganıyla istihdam seferberliği 2019 kampanyası başlatıldı. İstihdam seferberliği kapsamında iş dünyamıza ve girişimcilerimize 8 farklı teşvik sunulacak. Hayırlı ve faydalı bir toplantı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

 

“İYİ KAZANÇLAR GETİRMESİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

 

Ayhan Arslan’ın ardından konuşan Tekirdağ SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Arslan, “Ticaret odası ile birlikte düzenlediğimiz ve Tekirdağ SGK ve Tekirdağ İŞKUR’un bize bu konuda katkı vermiş olduğu İstihdam Teşvikleri konulu toplantıda bu konuları paylaşmak için sizlerle birlikteyiz. Teşviklerin bir tarafında işverenlerimiz ama uygulayıcı olarak mali müşavirler olarak bizler varız. İnşallah İŞKUR ve SGK tarafından bunu çok iyi bir şeklide uygulayarak bu konunun iyi kazançlar getirmesini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

“BİN 67 TANE İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI AÇILDI”

 

Daha sonra toplantı İŞKUR Çerkezköy Şubesi İş ve Meslek Danışmanı Gonca Yılmaz’ın İŞKUR’un 2019 teşvikleri hakkında sunumunu yapmasıyla devam etti. Yılmaz, “Öncelikle İŞKUR’da daha çok istihdamın devamına yönelik teşviklerimiz var. Ekonomik sebeplerle işyerinin çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması durumlarında 3 ay boyunca azaltılan süreye ilişkin ücret kısmını devlet karşılıyor. 3 ay ücreti işsizlik fonundan karşılayabiliyoruz. Çünkü biliyoruz ki bize gelen işverenlerin en çok sıkıntıya düştüğü konu nitelikli eleman. Bu da işverenler için çok ciddi bir zaman, ciddi bir maliyet. Bunları azaltmak için İŞKUR şöyle bir düzenleme yaptı. İş başı eğitim programı. Tekirdağ’da 2018 yılında bin 67 tane işbaşı eğitim programı açıldı. Bunun 3 bine yakını devam eden katılımcı. 9 buçuk trilyon bu program için ödenek ayrıldı. Peki bu program nedir? İşi almaya planladığınız kişileri mesleki gelişimini ve deneyim kazanmasını gözlemleme fırsatı bulabiliyorsunuz. Cebinizden bir ücret çıkmadan gelecek kişinin sizdeki potansiyeli nedir, size ne kadar katkı sağlayabilir, gelişime ne kadar açık bunu gözlemleyebiliyorsunuz. Peki bunu hangi iş yerlerine uygulayabiliyoruz?  Kamu kurumları hariç en az 2 çalışanı olan işverenlere uygulayabiliyoruz. Herhangi bir meslekte düzenlenebiliyor. Sadece nitelikli olması gerekiyor. Beden işçisi temizlik görevlisi gibi meslekleri saymıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“2020 TL’YE TEKABÜL EDİYOR”

 

İEP çalışma süresinden bahseden Yılmaz, “İEP’de çalışma süreleri en fazla 6 gün olarak belirlenebiliyor. Buna göre program katılımcısı ile işverenin anlaşması ölçüsünde haftada 1 gün bile yapabilirsiniz. Günlük en az 5, en fazla 8 saat çalıştırabilirsiniz. Ödemeler ise katılımcılara İŞKUR tarafından günlük 77 TL ödeme, yani haftanın 6 günü çalışırsa resmi tatil olmazsa aylık net asgari ücret 2020 TL’ye tekabüle ediyor. Öğrencilere ise günlük ücretin yüzde 75’i 58 TL, işsizlik ödeneği alanlar aynı zamanda İŞKUR’dan ücret aldığı için 38 TL olarak bu ücreti alabiliyorlar. O yüzden bu konuda hem süremiz uzun hem de verdiğimiz ücret fazla 85 TL veriyoruz. Bunu yanı sıra iş kazası meslek hastalığı sigorta primi ve genel sağlık sigortası primlerini yapıyoruz. Kimleri katılımcı olarak alabiliriz. Kurumumuza kayıtlı olacak işsiz olacak,  15 yaşını tamamlamış olacak işverenin birinci veya ikinci derece kan hımsı ya da eşi olmayacak, emekli olmayacak son 1 ayda uzun vadeli sigorta primi bulunmayacak” şeklinde konuştu.

 

“TEMEL AMACIMIZ İSTİHDAM”

 

Amaçlarının kişiyi yetiştirmek olduğunu belirten Yılmaz,  “Peki ya sonrası? Temel amacımız istihdam o yüzden bir istihdam zorunluluğumuz var. 3 ay kişiyi aldınız bu arada almadan önce sözleşmelerde programı başlatabilmek için katılımcı sayısının yüzde 50’sini istihdam taahhüdü olarak alıyoruz. Yani iki kişi alacaksanız programı 2 kişide bitirdiyse en azından birini istihdam etmenizi istiyoruz. Burada önemli olan istihdam taahhüdü program süresinin bir bölü 4’ünü tamamlamış ve kursu başarıyla bitirmiş olan kişiler arasından uygulanıyor. İstihdam zorunluluğu da program gün ve sayısına göre uygulanıyor. 60 günden az olan programlar için yine 60 gün olarak istihdam istiyoruz. Programı tamamladıktan sonra tekrar bir program başlatabilmek için katılımcıların en az 30 gün içerisinde istihdam edilmeleri ve kesintisiz istihdam edilmeleri gerekiyor. O yüzden kesintisiz istihdamı gördükten sonra tekrar başvuruda alabiliyoruz” dedi.

 

"ENGELLİLERE YÖNELİK GERİ ÖDEMESİZ 50 BİN TL VERİYORUZ"

 

Diğer projeleri olduğunu da ifade eden Yılmaz, “Bunlar 100 günlük eylem programı kapsamında başlattığımız projelerimizdir. İşte kadın çocuk bakım desteği, işe ilk adım ve engellilere yönelik desteklerimiz. İşte kadın çocuk bakım desteği, İEP ya da MEGİP’te katılımcısı ve sanayi sektöründe yer alıyorsa 2 ya da 5 yaşları arasında çocuğu varsa aylık 400 TL çocuk bakım desteğini veriyoruz. İşe ilk adım projesi ise çünkü üniversite mezunu 18-24 yaş arasında ki gençlerimizi programımıza alıyoruz. 30 Nisan 2019’a kadar başlatılacak iş başı eğitim programları için geçerli olacaktır. Ve son olarak engellilere yönelik projelerimiz var. Engelli vatandaşlarımıza bu konuda 50 bin TL'ye kadar geri ödemesiz kendi işini kurma desteği veriyoruz. Bunla ilgili belli zamanlarda başvuru süreçlerimiz oluyor, internet sitemizde mevcuttur” dedi. Toplantı, Çerkezköy SGK Merkez Müdürü Ruhan Arslan, Çerkezköy SGK Müdür Yardımcısı Zeyni Sayın, VHKİ İŞKUR Zeynep Keskin Mısır ve İş ve Meslek Danışmanı Müstecep Koş’un katılımcıların sorularını yanıtlaması ile son buldu.

 

Haber / Seda AKYOL