Mehmet Akif Ersoy konulu konferans düzenlendi

Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından Medeniyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muharrem Dayanç'ın konuşmacı o

GÜNDEM 13.03.2019 18:42:00 0
Mehmet Akif Ersoy konulu konferans düzenlendi

Kırklareli II. Merkezi Derslikler Binası I No’lu Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa, Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yakup Yılmaz, Bölüm Başkan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Niyazi Adıgüzel ve Dr. Öğr. Üyesi Ali Kurt, Üniversite akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

 

HAYATI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasın ardından Prof. Dr. Muharrem Dayanç’ın millî şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, sanatı ve Çanakkale Savaşı hakkında bilgi vermesiyle başladı. Prof. Dr. Dayanç, Çanakkale Savaşı’nın 1915’lerin başında başlayıp, 1916’ların başına kadar hem karada hem denizde ve hem de havada devam eden emsali bulunmayan bir savaş olduğunu ifade etti. Türk Edebiyatı’nın imaj oluşturma bahsinde en güzel örneklerin Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinde yer aldığını belirten Dayanç, Mehmet Akif’in Safahat adlı kitabından ‘Asım’ şiirini okudu ve bir insanın doğru yolu bulabilmesi için Asım’ı okumasının yeterli olacağı değerlendirmesini yaptı.

 

“İLİMSİZ VE BİLGİSİZ YAŞAMAK MÜMKÜN DEĞİL”

 

Mehmet Akif’in hikmetin şairi olduğunu ifade eden Dayanç, “Bölümün sonunda Asım Berlin’e gidiyor. Oraya ilim için gidiyor. Peki, o güne kadar bizim aydınlarımız nereye gidiyordu? Paris’e gidiyordu. Akif rotayı Berlin’e çevirdi. Mehmet Akif bir şeyi tercih etti ise, o işin mutlaka bir hikmeti vardır. Çünkü Mehmet Akif aynı zamanda hikmetin şairidir. Dünya’da ilk modern üniversite 1810’lu yıllarda Berlin’de kurulmuştur. Ama ne diyor Asım’a, ‘Bir gün önce git, biran önce gel’ çünkü bizim ilme ihtiyacımız var. İlimsiz ve bilgisiz yaşamak mümkün değil” dedi. Dayanç, “Bazı Arap Kabileleri isyan ettiler. Onları ikna edebilecek bir kafile oluşturuldu. O kafilenin içinde Mehmet Akif’te vardı. Gece kaldığı çadırı kurşunladılar. Ama o hiçbir şeyi ciddiye almadı. Çünkü mevzu bahis olan vatandı. O, yolculuk esnasında Eşref Sencer Kuşçubaşı, Enver Paşa’dan Çanakkale de çok büyük bir zafer kazanıldığının haberini alınca bunu Akif’e söyledi. Akif bütün o mahrumiyetler içerisinde Allah’a şöyle dua etti, ‘Allah’ım bana bu zaferin şiirini yazmayı nasip etmeden canımı alma’ Dolayısı ile Necid Çöllerinde bütün o mahrumiyetler içerisinde Mehmet Akif’in gönlü Çanakkale de idi” ifadelerini kullandı.

 

Haber/ Aleyna ÇELİK