"Güçlü Türkiye için, bağımsız enerjiye ihtiyacımız var"

Geçtiğimiz yıl Türkiye tarihte bir rekor kırdıklarını dile getiren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Sondaj işinde MTA 1 milyon 500 metrelik sondaj yaptı. Adeta Anadolu'yu delik deşik ediyoruz. DÄ?

GÜNDEM 8.03.2019 19:08:00 0

Partisinin seçim çalışmaları kapsamında Çerkezköy’e gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Çınar Restaurant’ta kadınlar günü dolayısıyla düzenlenen kahvaltıya katıldı.

 

 

 

 

KADINLAR GÜNÜ KAHVALTISI DÜZENLENDİ

 

Bakan Dönmez, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, İl Jandarma Komutanı Albay Şahin Karakaş, AK Partililer ve MHP’liler tarafından çiçeklerle karşılandı. AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Şebnem Koç’un konuşmasının ardından konuşan MHP Tekirdağ İl Başkanı İlker Yücel ve AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mülahim Kuru da kadınların gününü kutladı. Kahvaltı programında konuşan Cumhur İttifakı Çerkezköy Belediye Başkan Adayı Süleyman Kozuva “Bir aydan beri sahalardayım. 31 Mart bizim için çok önemli. 31 Mart’ta erkeklerimizden 1 kişi 10 kişiyi getirecek, ama bayanlarımızdan 1 kişi 20 kişiyi getirecek” dedi.

 

 

 

“KADINLARIN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR”

 

Cumhur İttifakı Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mestan Özcan da “Yaklaşık 105 gündür sahada geziyorum.  Kadınlarımızı bir anne ya da aile bireyi olarak görün ama sosyal hayatta da sanat dünyasında, siyasette, iş dünyasının içerisinde de görmemiz gerekiyor. Bu konuda da kendilerinin desteklenmesi gerekiyor. Bize rabbim bu işi nasip ederse bizler de büyükşehir belediye başkanlığı olarak kadınlara pozitif ayrımcılık yapacağız” dedi. AK Parti Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül ise “2002 yılından bu yana genel başkanımız, cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde kadınların değeri bir kat daha arttı” dedi.

 

 

 

“KADINLAR OLMASA BUGÜNKÜ BAŞARI KSİK OLURDU”

 

Kahvaltıda konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de yaklaşan yerel seçim çalışmaları kampanya kapmasında 15 gündür alanlarda olduklarını belirtti. Gittikleri hemen hemen her yerde ilgi ve alaka ile karşılandıklarını söyleyen Dönmez, “Ama özellikle hanımefendilerin alakası, ilgisi, bu seçime olan teveccühleri erkeklere oranla bir tık daha yukarıda. Kadın kollarımız büyük bir fedakarlık ile bu hizmetleri yapıyorlar. Onlar olmasa herhalde bugünkü başarı eksik olurdu. Kadınlarımızın, annelerimizin zaten bizim kültürümüzde ve inancımızda yeri muazzam. Biz cennetin annelerin ayakları altında olduğuna inanan düşünceden gelen bir milletiz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET UYGULAMALARINA ŞAHİT OLUYORUZ”

 

Kadına yönelik şiddetle ilgili de konuşan Bakan Fatih Dönmez, zaman zaman toplumunda kadına karşı şiddet uygulamalarına şahit olduklarını ifade ederek, “Eskiye nazaran azalmakla birlikte hala sonlandırılamadı. Üzülerek söylüyorum, burada eğitim faktörü de çok önemli bir konumdadır. Yani eğitilmiş insanlardan da bu şiddeti kadınlarımız görebiliyor. Dolayısıyla normal eğitimin bu işte yetersiz kaldığını görüyoruz” dedi. Kadınların, 21'inci asırda Türkiye'de değişim ve dönüşümün öncüsü olmaya aday olduğuna inandığını kaydeden Bakan Dönmez “Benim makamım Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı. Daha çok erkeklerin sıkça çalıştığı bir alan. Ama büroda da yetersiziz. Geçtiğimiz yıl Enerji Bakanlığı'nda müsteşardım. O dönemki Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanıydı. Onunla da oturduk konuştuk, kadınlara pozitif ayrımcılık nasıl yapabiliriz diye. Kadınları biraz daha yönetim kademelerinde görme imkanı olabilir mi diye, evet birkaç atamamız oldu ama hala yetersiz. Biraz da bu kadınlarımızın çekimser davranmasıyla alakalı” dedi. Geçtiğimiz yıl farkındalık oluşturmak amacıyla “Türkiye'de enerji üreten kadınlar” programı düzenlendiklerini ve bu programın büyük ses getirdiğini söyleyen bakan Dönmez “Bu sene ayın 14'ünde bunun ikincisini yapacağız. 6-7 başlıkta ödül vereceğiz. Çok sayıda başvuru var. Ben de merakla bekliyorum” dedi.

 

“ELEKTRİĞİ İHRAÇ EDER HALE GELDİK”

 

Enerjinin önemine dikkat çeken Bakan Dönmez “Japonca’da enerjinin karşılığı hayat. Bugün de baktığımızda enerji, toplumun hem iktisadi hayatında hem de sosyal hayatında en temel unsurlarından birisi. Hangi coğrafyada olursanız olun hükümetlerin en önemli can damarlarındandır. Enerjisiz bir hayatı artık düşünemiyoruz. Şuanda belki elektrikler kesilse güneş enerjisi ile toplantıya devam edebiliriz ama hava karardığında bunu yapma imkanımız olmaz. 2000’li yılların başında elektrik tarafında da doğalgaz tarafında da arz güvenliği sorunlarıyla boğuşan bir Türkiye vardı. Kabaca 100 birim elektrik tüketiyorsunuz ama 70-80 birim elektrik üretiyorsunuz. Ya ülkenin yüzde 30'unu karanlığa gömeceksiniz, ya da bu yüzde 30'u il il, ilçe ilçe paylaştırarak günün belli saatlerinde enerjisiz kalacaksınız. Eğer fabrikada çalışıyorsanız sanayiniz makineleriniz stop edecek. Elektriğin gelmesini bekleyeceksiniz. O Türkiye'den, bugün arz fazlası olan bir Türkiye'ye geldik. 30-32 bin megavat kurulu güç 89 bin megavata ulaştı. Son birkaç yıla kadar biz elektriği de ithal ediyorduk. Son 1-2 yıldır elektriği ihraç eder hale geldik” dedi.

 

“BİRİNCİL ENERJİ KAYNAKLARI AÇISINDAN DIŞA BAĞIMLIYIZ”

 

Birincil enerji kaynakları açısından Türkiye’nin dışa bağımlı olduğunu söyleyen Bakan Dönmez “Tükettiğimiz petrolün ancak yüzde 7-8'ini üretebiliyoruz. Doğalgaz bu oran yüzde 2-3. Var gücümüzle de arıyoruz. Bir sloganımız var, 'varsa bulacağız'. Geçen sayın cumhurbaşkanımız da güzel bir söz kullandı. 'Bulanlar ancak arayanlardır'. Şimdi biz denizde, karada petrol, doğalgaz veya maden ne varsa aramak için büyük bir görev üstlenmiş durumdayız” dedi.

 

“SONDAJ SAYIMIZI İKİYE KATLAYACAĞIZ”

 

Geçtiğimiz yıl Türkiye Petrolleri’nin sadece 70 kadar sondaj yapabildiğini dile getiren Fatih Dönmez “Bu sene onu ikiye katlayacağız. 140 sondajımız olacak. Bunun 6 tanesi denizde. Şuanda Fatih Sondaj Gemisi, Antalya açıklarında sondajına devam ediyor. 2'nci gemiyi de aldık. İsmini 'Yavuz' koyduk. O da önümüzdeki bir kaç ay içerisinde Akdeniz'de sondajlarına devam edecek. Dünyada bu özellikte en gelişmiş özelliklerine sahip 16 gemiden 2'si bizim filomuza katılmış oldu. 2 tane de sismik araştırma yapan gemimiz var. Bu gemilerimizle önce röntgenini çekiyoruz. Denizin altında ne var diye. Maden tarafında da başka işler yapıyoruz. Havada 2 uçağımız var, yol dizi görüntüleme işi yapıyor. Yüzde 80-85'ini bitirdik. Bu yıl içinde tamamını bitirmiş olacağız” dedi.

 

“BAĞIMSIZ ENERJİ KAYNAKLARINA ULAŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR”

 

Geçtiğimiz yıl Türkiye tarihte bir rekor kırdıklarını dile getiren Bakan Dönmez “Sondaj işinde MTA 1 milyon 500 metrelik sondaj yaptı. Adeta Anadolu'yu delik deşik ediyoruz. Dışa bağımlılığı azaltmak için ne var, ne yok bilmek zorundayız. Güçlü Türkiye için bağımsız enerji kaynaklarına ulaşmaya ihtiyacımız var” dedi.

 

“GECE GÜNDÜZ ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Doğalgaz konusunda da sessiz bir devrim gerçekleştirdiklerini kaydeden Dönmez “2000’li yılların başında sadece 5 büyükşehirde ve o büyükşehre bağlı 50 ilçede doğalgaz kullanılırken, bugün 81 ilin 81'ininde de doğalgazı götürmüş bulunuyoruz. 50 olan yerleşim birimi sayısını 510'a çıkarttık. Yaklaşık 50 milyon vatandaşımız doğalgaz kullanıyor. Bunlardan birisi de Tekirdağ. Tekirdağ’ın 9 ilçesi doğalgaza 2004’ten bu yana kavuşmuş durumda. Artık hava kirliliği sorunlarıyla boğuşmuyoruz. 2000’li yıllardan önce birçok şehrimizde ‘maskesiz sokağa çıkmayın hasta olursunuz' deniyordu. Şimdi pırıl pırıl havamız var. TürkİYE halkı hizmetlerin en güzeline layık. Siz bize destek olduğunuz müddetçe biz de gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

“PROJEYİ YAPMAKTAN VAZGEÇTİK”

 

Yerli kömürün ekonomiye kazandırılması için birçok proje geliştirdiklerini dile getiren Bakan Dönmez “Kömürü tabi sadece sobalarda, kaloriferlerde değil biz santrallerimizde de elektrik üretim amaçlı kullanıyoruz. Türkiye'de yaptığımız son keşiflerle birlikte 18-19 milyar tonluk bir kömür rezervi tespit ettik. Geçtiğimiz yıl üretimde bir rekor kırdık. 101 buçuk milyon tona ulaştık. Biz bunu arttırsak bile yüzlerce yılda ancak çıkartacağız. Biz bir taraftan da kömür ithal ediyoruz. Her yıl 3-4 milyar dolarlık kömür ithal ediyoruz. Onun için daha çok yerli, daha çok yenilenebilir kaynaklara öncelik vermek adına bazı projeler geliştirdik. Türkiye’de yaklaşık 5 bin megawatlık termik santral projesine uygun kömür sahaları tespit ettik. Bunların birkaçı da Trakya bölgemizde, bir tanesi de Çerkezköy-Kapaklı bölgesindeydi. Fakat son çalışmalarda teknik ve ekonomik olarak projenin fizibilitesiyle alakalı olumsuz bir sonuç çıktığı için bu projeyi yapmaktan vazgeçtik.  Bunu burada yaşayan vatandaşlarımızla paylaşmak istiyorum. Bu konu burada zaman zaman anladığım kadarıyla çok fazla seslendiriliyor. Herhangi bir polemiğe girmeksizin gelinen son noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.

 

“MİLLETİN VİCDANINDA MAHKUM EDEMEDİLER”

 

Kahvaltı programının ardından Atatürk Caddesi’nde esnaf ziyareti yaparak esnafla bir araya gelen Bakan Dönmez, kadınlara karanfil dağıtarak kadınlar gününü kutladı. Mevlana Camii’nde kılınan Cuma namazının ardından Süleyman Kozuva’nın Fatih Mahallesi’ndeki seçim bürosu açılışına katılan Bakan Dönmez açılışta yaptığı konuşmada “1994 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız büyükşehir belediye başkanı olduğunda 3 şeyle mücadele etti. Bunlar çöp, çamur ve çukurdur. O dönemlerde yolsuzluk ve susuzluk ile mücadele etti. Kısa süre içinde üstesinden geldi. Uyduruk mahkemelerle siyaset dışına atmaya çalıştılar. Kağıtla mahkum ettiler; ama milletin vicdanına mahkum edemediler. Halkımız her zaman destek verdi. Başbakan oldu, Cumhurbaşkanı oldu. Sadece ülkesinde değil bölgesinde, dünyada sözü dinlenen ve saygı duyulan bir lider oldu” ifadelerini kullandı.

 

“ELEKTRİK VE DOĞALGAZ İŞİ HÜKÜMETİN İŞİDİR”

 

Bakan Dönmez, Çerkezköy'ün doğal gaz kullanımıyla temiz havaya kavuştuğunu dile getirerek “Bazı belediye başkanları 'Doğal gazı biz getirdik' diyorlar. Elektrik ve doğalgaz işi, hükümetin işidir. Biz izin vermezsek gelmesi de imkansızdır. Bu hizmetlerin karşılığında hükümetimiz sizlere bunları getirdi. O dönemlerde hastanelerimizde kuyruklar vardı. Şimdi ise 5 yıldızlı otel gibi hastaneler yapıldı. Muayene sistemi ile ilacınız elektronik ortamlarda hazırlanıyor. Eczaneye gittiğiniz zaman ilacınızı alıp, hemen tedaviye başlıyorsunuz” dedi. Çerkezköy Kadın Geliştirme Derneği’nin açılışına katılan Bakan Dönmez, sonrasında da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Beyaz Konak’ta düzenlenen yemekli toplantıda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU – Seda AKYOL