Proje performans ödülü almaya hak kazandı

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Bahattin Akdemir tarafından yürütülen ve TÜBİTAK 1001 projesi olarak ARDEB tarafından desteklenen "Zeytin Ba

GÜNDEM 7.03.2019 19:59:00 0
Proje performans ödülü almaya hak kazandı

Proje kapsamında geliştirilen gübre dağıtma makinesi ve değişken oranlı gübreleme sisteminin seri imalatı için, Avrupa’da ya da Türkiye’de özel sektöre lisans devrinin gerçekleştirilmesi ve ticarileştirilmesinin amaçlandığı kaydedildi. Proje ile zeytin bahçesinde, gerektiğinde 3 farklı mineral gübreyi, toprak-yaprak analiz sonuçlarını dikkate alarak ağacın ihtiyacına göre uygulayan gübre dağıtma makinesinin, değişken oranlı kontrol sistemi ve laboratuvar test programı geliştirildiği belirtilirken geliştirilen makinenin kiraz, antepfıstığı ve turunçgil gibi meyve bahçelerinde, mineral gübrelerin uygulanması için kullanılabileceği kaydedildi.

 

TESTLERİ ZEYTİN BAHÇESİNDE YAPILDI

 

Zeytin Bahçeleri İçin Değişken Düzeyli Gübreleme Yapan Gübre Dağıtma Makinesi Geliştirilmesi isimli projede Dr. Öğr. Üyesi Cihangir Sağlam (Biyosistem Mühendisliği Bölümü), Doç.Dr.Kormaz Bellitürk (Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü), Dr.Öğretim Üyesi. Zafer Makaracı (Bahçe Bitkileri Bölümü), Doç. Dr. Mehmet Şener’in  (Biyosistem Mühendisliği Bölümü), Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yücel Ürüşan (Kültür Üniversitesi - Geodezi Bölümü-İstanbul), Elektronik Haberleşme Mühendisi Nail Türen (Özel sektör) ve Makine Mühendisi Eyüp Selçuk Atar (Özel sektör) araştırıcı olarak katkı sağlarken makinenin imalatının Türkay Tarım Makineleri ile İzmir’de yapıldığı belirtildi. Projenin yürütülmesi için Makine Mühendisi Tolga Alpkök'ün Ayvalık’ta bulunan zeytin bahçesini 3 yıl boyunca tahsis ettiği ifade edildi. Doktora Öğrencisi Murat Gökçe Üngör, Ziraat Yüksek Müh. Murtaza Atik ve Ziraat Yüksek Mühendisi Levni Özyürüyen bursiyer olarak, Teknisyen Zeki Asan’da bahçe testleri sırasında katkı sağladığı belirtildi. Projede makinenin ve kontrol sisteminin prototip imalatı yapıldığı bildirilirken, testlerinin 3 yıl boyunca Ayvalık’ta Gemlik tipi zeytin ağaçlarının bulunduğu zeytin bahçesinde yapıldığı açıklandı.

 

Haber / Yakup KARATEPE