"Türkiye'deki ilk yerli ve milli tohum şirketi"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ'daki ziyaretleri  kapsamında Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin'i makamında ziyaret etti. Ziya

GÜNDEM 3.03.2019 18:01:00 0
"Türkiye

Namık Kemal Üniversitesi Şeref Defteri'ni imzalayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, ardından Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin'i makamında ziyaret etti. Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin, TBMM Başkanı Şentop’a üniversitenin başarıları, durumu, gerçekleştirilen ve ileriye yönelik projeleri hakkında bilgi verdi. Ziyaretin ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop NKÜ Teknopark, Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Bölgesi’nin tüm Ticaret Borsaları ve tohumculuk firmalarının işbirliği ile "Tekirdağ NKÜ Trakya Tohum A.Ş."nin kuruluşuna dair hazırlanan protokolün imza törenine katıldı.

 

"GÜZEL BİR ŞİRKET OLACAKTIR"

 

Protokol öncesi konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, "Bugün burada aslında Türkiye’de ilk defa yapılacak olan Üniversite-sanayi iş birliği projesinin yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığımız Tüm Trakya’daki borsalarımızın Namık Kemal Üniversitesi ve tüm Trakya’daki tohum şirketlerimizin ortaklığıyla kurulacak olan şirketin imza töreni için burada bulunmaktayız. Sayın Meclis Başkanımızın şeref verdiği bu toplantıda inşallah Türkiye’de yerli ve milli bir tohum şirketi kurulmuş olacak. Bu anlamda ülkemizin de destek verdiği Üniversite-Sanayi işbirliği önemli bir adım olacaktır. 11 Odalar ve Borsalar Birliğinin yer aldığı 30 tohumculuk firmasının ortak olduğu bu projenin NKÜTEKNOPARK’ta yer alacağı güzel bir şirket olacaktır" sözlerine yer verdi. 

 

TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

 

Protokole imza atan Tekirdağ Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sarı, "Ticaret Borsaları olarak biz hep böyle bir projeyi hayata geçirmeyi arzu ettik. Zaten biz Namık Kemal Üniversitesi ile birlikte çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Bu projemizin yurt dışında da örnekleri var. İnşallah bu proje ile milli ve yerli tohumculuk alanında ülkemize büyük katkılar sunarız" sözlerine yer veriyor. Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin, "Üniversitemiz şehir ile iç içe birçok çalışma yürütmektedir. Bugün sevinçliyiz, Bugün Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Türkiye’deki ilk yerli ve milli tohum şirketini kurmak için bir araya geldik. Bu anlamda projeye emek veren tüm hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Kalkınma Ajansı Genel Sekreterime ve Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Başkanıma çok teşekkür ediyorum. Bugün gururluyuz. Meclis Başkanımızın da imza töreninde burada bulunmuş olması dolayısıyla mutluyuz. Mustafa ŞENTOP hocamızın Üniversitemiz üzerinde emeği çok büyük. İnşallah yeni teşebbüslerimizle sağlık, kültürel, tarım, hayvancılık ve bilim alanlarında gelişmeler devam edecek. Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

 

ÜNİVERSİTELERİN SAYILARI ARTTIRILDI

 

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Bu projenin Tekirdağ Bölgemizde hayata geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Üniversitelerin toplum ve devlet hayatında önemli bir yeri var. Üniversitelerin amacı bilim üretmek sonra bu ürettiği bilimi önce öğrencilere sonra kamuya ve topluma yaymaktır. Ülkemizde Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde üniversitelerin sayıları arttırıldı. Trakya Bölgesinde yer alan üniversitelere Rumeli ve Balkanlara yakın olması dolayısıyla akıncı üniversiteler misyonu yüklenmiştir. Bilim üretme anlamında bölgeye öncülük etme, oradaki gençlerin potansiyelinden yararlanarak özellikle üretimde kalitenin yükselmesinde öncülük etmesi ve iş birlikler sağlaması gerekmektedir. Akıncı misyonunu üstlenen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rumeli için, Balkanlar için önemli bir konuma sahiptir. Kurulacak olan Trakya Tohum A.Ş.’nin çalışmaları çok önemlidir. Tekirdağ bölgesi tohumculuk üssü olma yolunda büyük bir adım atmıştır. Hayırlı olmasını temenni ediyor. Projede emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ