İklim değişikliği geleceği tehdit ediyor

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) tarafından desteklenen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yararlanıcısı olduğu "Trakya Bölgesi'nde İklim Değişikliği ile Mü

GÜNDEM 1.03.2019 17:34:00 0
İklim değişikliği geleceği tehdit ediyor

Süleymanpaşa'da bir otelde düzenlenen konferansa Tekirdağ Vali Yardımcısı Şahin Aslan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, TESKİ Genel Müdür Vekili Dr. İbrahim İçöz, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, akademisyenler, resmi kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşu üyeleri ile davetliler katıldı.

 

DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPILDI      

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin proje sahibi, Namık Kemal Üniversitesi'nin ortak ve TESKİ ile Trakyakent'in iştirakçi olduğu "Trakya Bölgesinde İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon için Kapasite Artırımı" başlıklı projesi kapsamında durum değerlendirmesi amacıyla Süleymanpaşa'da bir otelde konferans düzenlendi.

 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KORKUNÇ BOYUTLARA ULAŞTI

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan konferansta açılış konuşmasını yapan Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, iklim değişikliğinin korkunç boyutlara ulaştığını belirterek, "Yaşlı gezegenimiz, üzerinde barındırdığı sayısız canlı türleri arasında en çok biz insanoğullarından çekmiştir, çekmeye de devam ediyor. 11 bin yıl önce insanoğlunun yerleşik hayata geçerek başlattığı tarımsal üretim ve yaklaşık 250 yıl önce başlayan sanayi devrimiyle iklim değişikliğinin fitili ateşlenmiştir. İnsanoğlu, tabiatla girdiği mücadelede galip geldikçe, maalesef doğal tahribat hat safhalara ulaşmıştır. Günümüzde insanoğlunun bitmek tükenmek bilmeyen enerji ihtiyacı iklim değişikliğini korkunç ve geleceğimizi ciddi anlamda tehdit eder boyutlara ulaştırmıştır. İnsanoğlunun fiziksel ihtiyaçları sınırlı ve kolay karşılanabilirdir. Ancak uygarlıklar geliştikçe insanoğlu canavarlaşmış ve doyumsuz bir varlık haline gelmiştir. Maalesef doyumsuzluğun bu acı faturası da doğamıza kesilmektedir. Günümüzde ilgili akademik çevreler ve düşünce dünyası, iklim değişikliğinin hat safhalara ulaştığını ve geri dönülemeyeceğini açık şekilde belirtmektedirler. Bu durumun değiştirilmesi için dünyanın dört bir yanında çalışmalar, araştırmalar yapılmaktadır. Kamuoyu oluşturma çabaları vardır. Biz de insanların temel ihtiyaçlarını gideren, 7 milyar nüfusa sahip olan bu kainatta 1 milyarın üzerinde insana iş temin eden, iklim değişikliğine karşı savunmasız olan tarım sektörünün benzer problemlerini farklı açılardan ele alan bir proje hazırlayıp devletin ilgili mercilerine sunduk ve bu proje 18 ay boyunca uygulanarak bitirildi" sözlerine yer verdi. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan'ın ardından söz alan Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Ahmet İstanbulluoğlu, projenin bölgenin geleceği açısından büyük önem arz ettiğini belirtti.

 

"DOĞA İLE SAVAŞARAK KENDİ SONUMUZU GETİRİYORUZ"

 

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Ahmet İstanbulluoğlu ardından konuşan Tekirdağ Vali Yardımcısı Şahin Aslan, insanoğlunun dünyayı her geçen gün daha yaşanamaz hale getirdiğini ifade ederek, "Şüphesiz ki insan türü, üzerinde yaşadığı gezegeni en çok örseleyen, en çok darbeleyen ve en çok zarar veren bir türdür. Bizler bu gezegenimizi maalesef her geçen gün daha fazla yaşanamaz hale getiriyoruz. Doğal kaynaklarımızı hem tüketerek hem de kirleterek diğer paydaşlarımızın aleyhine hızla bir kullanım alanı genişletiyoruz. Ama bir noktadan sonra da kendi kendimize zarar veriyoruz. Gerek doğayı tahrip etme, gerek kaynakları tüketme yoluyla iklime onarılamaz zararlar veriyoruz. İnsanımıza doğa ile savaşarak kendi sonumuzu getirdiğimizi anlatmamız lazım. Bu açıdan böylesine projeler büyük önem arz ediyor. Elbirliği ile geleceğimiz adına yaptığımız projemizin faydalı olmasını diliyorum" diye konuştu.

 

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE EDİLMELİ"

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, iklim değişikliğine karşı dört koldan mücadele edilmesi gerektiğini belirterek "Plansız sanayileşme, hızlanan kentleşme ve fosil yakıtların kullanımının artmasından dolayı yaşanan iklim değişikliği insanlığın ve tüm canlıların varlığını tehdit eden ciddi bir sorundur. Yapılan bilimsel araştırmalar küresel iklim değişikliğinin ne denli tehlikeli olduğunu ortaya koyuyor. Bir var oluş krizinin işaret fişeği olan iklim değişikliği konusunda dünya genelinde yapılan çalışmalar yetersizdir. İklim değişikliği ile mücadele konusundaki sözleşmeyi 180'den fazla ülke imzalamıştır. Bu sözleşmeye sonradan taraf olan ülkemizde ne yazık ki fosil yakıt merkezli politikalar izlenmeye devam etmektedir. Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bu alanda en kapsamlı çalışmaları yürüten büyükşehir belediyelerinden biriyiz. İlk beş yıllık hizmet dönemimizde yaptığımız çalışmalarla iklim değişikliği ile mücadeleye doğrudan ve dolaylı olarak katkı sunduk. Bir buçuk yıldan beri devam eden ve bugün son toplantısını gerçekleştirdiğimiz proje ile 2100 yılına kadar yaşanabilecek iklimsel değişimleri gözeterek tarımsal üretim ve su kaynaklarının kullanımıyla ilgili konuları bilimsel bir çerçevede masaya yatırdık. Çevreye duyarlı ve insan odaklı bir anlayışla iklim değişikliğine uyum sağlamak amacıyla yaptığımız çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek. Yeni nesillere daha güzel bir kent bırakabilmek en büyük temennimizdir." ifadelerini kullandı.

 

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GELECEĞİ TEHDİT EDİYOR"

 

Projenin tanıtımını konu alan ikinci oturuma geçilmesinin ardından Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Fatih Konukcu, Trakya Bölgesi'nde İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon için Kapasite Artırımı Projesi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Ardından konuşan İklim Değişikliğinin Etkileri konusunda İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Görgün, İklim değişikliğinin geleceğimizi ciddi şekilde tehdit ettiğine değinerek, iklim değişikliğinin ulaştığı boyutları anlattı. Namık Kemal Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Asude Hanedar ise, TR21 Trakya Bölgesi İklim Değişikliği Sonuçları konusunda yaptığı sunumda iklim değişikliğinin Trakya Bölgesi'ne etkilerinin neler olduğunu katılımcılarla paylaştı. Sonrasında İklim Değişikliği ve TR21 Trakya Bölgesi Ekstrem İklim Olayları konusunda söz alan İklim Uzmanı Ferat Çağlar, konu hakkındaki deneyimlerini anlattı. Proje Veri Toplama ve İşleme Koordinatörü Dr. Bahadır Altürk de İklim Değişikliğinin TR21 Trakya Bölgesinde Tarımsal Üretime Etkisi konusunda sunum yaptı.  Dr. Altürk, konu hakkında görsel sunu eşliğinde bilgiler paylaştı. Kırklareli Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Görevlisi Dr. Erdem Bahar, Proje süresince TR21 Trakya Bölgesinde İklim Değişimi ve Tarım Konusunda Yürütülen Araştırmalar hakkında detay bilgiler verdi. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu da İklim Değişikliği Sürecinde TR21 Trakya Bölgesi Tarımı konusunda bir sunum yaparak sunumun ardından katılımcıların sorularını da yanıtladı. İklim Değişikliğinin TR21 Trakya Bölgesinde Su Kaynakları Miktarı ve Kalitesi Üzerine Etkisi konusunda söz alan Abant İzzet Baysal Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret Karakaya, konu hakkında önemli bilgiler verdi ve projenin hayırlı olmasını temenni etti. Programda son olarak Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Proje İklim Değişikliği Modelleme Koordinatörü Prof. Dr. Fatih Konukcu, Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Proje Veri Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Selçuk Albut ve Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, 1,5 yıldır sürdürülen proje hakkında genel bir değerlendirme yaparak basın bildirisi okudu. Konferans katılımcıların proje hakkındaki sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.

 

Haber / Özge MERİÇ