Tarihi Doğanca Evi hizmete açıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Çorlu Belediyesi işbirliği ile restorasyon çalışmalarının tamamladığı Çorlu Tarihi Doğanca Evi, Muhacir Evi Müzesi olarak hizmete açıldı.  

GÜNDEM 27.02.2019 15:55:00 0
Tarihi Doğanca Evi hizmete açıldı

2003 yılında Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca sivil mimarlık örneği olarak tescillenen, 2012 yılında Çorlu Belediyesi tarafından kamulaştırılan, 2016 yılında yine Çorlu Belediyesi tarafından hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi Koruma Kurulu tarafından onaylatıldı. 2018 yılında ise Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Tarihi Doğanca Evi, Muhacir Evi Müzesi olarak törenle hizmete açıldı. Tarihi Doğanca Evi (Muhacir Evi)’nin açılışına Tekirdağ Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri, sivili toplum kuruluşu üyeleri, Doğanca aile fertleri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

 

"MUHACİR EVİ SİZ SEVGİLİ ÇORLULULARIN HİZMETİNDE"

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan açılış töreninde, konuşan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, kültürel ve tarihi bir eser kazandırmanın gururu ve sevincini yaşadığını ifade ederek, "Kentlerin asıl kimliğini ön plana çıkaran, o kentin geçmişten günümüze dek koruyabildiği tarihi yapılar, eserlerdir. Bizler kentimizde bu saklı kalmış, korunmaya ve yeniden hayata döndürülmeye muhtaç önemli yapıları kentimize kazandırmak için elimizi taşın altına koyduk ve geçtiğimiz yıllar içerisinde restorasyon projelerimizi tek tek hayata geçirmeye başladık. Tarihimize, geçmişimize ve şehrimizin kültürüne sahip çıkmak için başlattığımız Doğanca Evi Restorasyonu projesinin yolun daha başındayken uzun ve meşakkatli bir süreç olacağının farkındaydık. Doğanca Evi’mizin restorasyonunda bu defa destekçilerimiz vardı. Tekirdağ Büyükşehir Belediye’miz ve Tekirdağ Valiliğimiz. 2003 yılında Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca sivil mimarlık örneği olarak tescillenen, 2012 yılında belediyemizce kamulaştırılan, 2016 yılında yine Çorlu Belediyemiz tarafından hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesini Koruma Kurulunca onaylatılmasının ardından restorasyonu 2018 yılında Tekirdağ Büyükşehir Belediye’miz tarafından tamamlanan Doğanca Evi’miz bugün artık “Muhacir Evi” siz sevgili Çorluluların hizmetinde" sözlerine yer verdi.

 

"TARİHİ BİR DEĞERİ KAZANDIRDIK"

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ’ın kültürel mirasını gelecek nesillere aktarabilmek için çalıştıklarını ifade ederek, "Tekirdağ ilimizin bir medeniyetler kenti olduğunun bilinciyle geçmişten günümüze ulaşan tarihsel mirasa sahip çıkıyoruz. Bu kapsamda Tarihi Doğanca Evi’nin restorasyonunu tamamlamaktan dolayı mutluyuz. Tekirdağ’ın en büyük ilçesi olan Çorlu’da, günümüze ulaşabilen kültür varlıklarının sayısı ne yazık ki çok az. Bu nedenle Doğanca Evi’nin restorasyonu çok önemli. Tarihsel değerimizi yaşatırken, turistlerin ve şehir dışından gelen misafirlerin ziyaret edebilecekleri bir mekânı Çorlumuza kazandırmış olduk. Tarihi Doğanca Evi’nin Çorlumuza ve Tekirdağ’ımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. 

 

KURDELEYİ KESTİLER

 

Başkan Albayrak’ın ardından söz alan Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ise kültürel mirasların korunmasının kentler için önemli olduğunu ifade etti. Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek Tarihi Doğanca Evi’nin açılışı yapıldı. Açılıştan sonra programa katılanlar Tarihi Doğanca Evi’ni gezerek ev hakkında bilgi aldılar.

 

DÖNEMİN ENDER ÖRNEKLERİNDEN BİRİ

 

Çorlu Belediyesi tarafından Restorasyon yapımı için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen proje için, Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik gereği 2017 yılında Tekirdağ Valiliği’nin yüzde 75 oranındaki katkı payından yararlanıldığı açıklandı. Aynı yıl restorasyon ihalesi yapılarak gerekli çalışmalar başlatıldığı kaydedilirken, Ağustos 2018 itibariyle restorasyonu biten Doğanca Evi’nin bahçesindeki peyzaj çalışmalarının da tamamlanmasıyla birlikte açılışı yapıldı.Tarihi yapı,kent müzesi olarak vatandaşlara hizmet verecek olan müzenin, özgün hali korunarak günümüze kadar ulaştığı kaydedildi. Dönemin ender örneklerinden olan müzenin yine özgün cins, boyut ve formdaki yeni ahşap malzemelerle tamamlandığı belirtildi.

 

Haber / Özge MERİÇ