Çevre katliamları meclis gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, her defasında çevre katliamı ile Türkiye gündemine oturan Çerkezköy'de ve ülkemizde yaşanan çevre katliamlarını bir kez daha meclis gündemine

GÜNDEM 22.02.2019 17:25:00 0
Çevre katliamları meclis gündeminde

Ülkelerin sanayileşme sürecine girmesi ve tüketim odaklı bir yaşam tarzının benimsenmesiyle atıkların bertaraf edilmesinin sorun oluşturmaya başladığını, denizlerin, akarsuların ve toprağın her geçen gün daha fazla kirlendiğini belirten Yüceer, geri dönüşüm konusunda devletin gerekli sorumluluklarını artırması gerektiğini kaydetti.

 

MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMASINI TALEP ETTİ

 

Geri dönüştürülmeyen atıkların bir taraftan doğayı tahrip ederken, diğer taraftan insan sağlığını da tehdit ettiğini dile getiren Yüceer, “Atıkların bertaraf edilmesi ve geri kazanılması için var olan yasal düzenlemelerin uygulanması ve denetimi devletin sorumluluk alanındadır” dedi. Yüceer, atıkların yönetimi ve çevrenin korunması ile ilgili uygulamaların ve denetimin verimli hale getirilmesi için sorunların tespiti, çözümü ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

 

“16 YILDIR ÇALIŞMA YAPILMADI”

 

İktidarın 16 yıldır kullan at anlayışını değiştirmeye yönelik çalışmalar yapmadığını dile getiren Yüceer “Uygulanmakta olan market poşetlerinin ücretlendirilmesi atık yönetimi bağlamında olumlu bir adım olsa da düzenlemenin geri dönüşüm ve diğer atıklara dair içeriğinin olmaması bir eksikliktir.  Yapılacak düzenlemeler, geri dönüşümü teşvik edecek, ödüllendirici uygulamalar olmalıdır. Aktif şekilde geri dönüşüm yapılmadığı takdirde market poşetlerinin ücretlendirilmesi geçici bir çözüm olmaktan öteye gitmeyecektir. Ayrıca yapılan düzenlemeden elde edilen gelirin nasıl kullanılacağına dair bir program bulunmamaktadır” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ