Başkan Gürkan: İçme suyu problemimiz olmayacak

Edirne Belediyesi tarafından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne yaptırılan Edirne İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin şehir merkezine Türkiye ve Avrupa standartlarında içme suyu sağlamaya devam ettiÄ?

GÜNDEM 21.02.2019 15:46:00 0
Başkan Gürkan: İçme suyu problemimiz olmayacak

2017 yılında hizmete alınan Edirne İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin son sistem otomasyon kontrolünde faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydeden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Tam kapasite ile şehre temiz ve kaliteli içme suyu sağlamaya devam ediyor" dedi.  Gürkan, "Kırklareli Kayalıköy Barajı’ndan temin edilen suyun işlendiği ve Lalapaşa yolu üzerinde kurulu bulunan tesisin yapımına 2015 yılında başlandı. Edirne Belediyesi bu konuda bir protokol yaparak tesisin isale hattı ve inşaat işini Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne devretti. Edirne İline İçme Kullanma ve Endüstri Suyu Sağlanması” protokolü kapsamında Devlet Su İşleri, Kayalıköy Barajı’ndan tesisin olduğu alana kadar 58 kilometrelik isale hattının inşaatını ve tesisin arıtma yapısı ile ilgili inşaatları gerçekleştirdi. 2017 yılında bitirilen inşaat Kasım ayında faaliyete geçti. Tamamen otomasyon sistemi ile idare edilen tesis 40 bin metrekarelik alana inşa edildi" sözlerine yer verdi.

 

EN SON TEKNOLOJİ KULLANILIYOR

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Kayalıköy Barajı’ndan gelen ham su, Türkiye ve Avrupa standartları kapsamında tesiste bulunan havalandırma, hızlı karıştırma, yumaklaştırma-çöktürme, filrasyon ve çamur alma ünitelerinde ayrı ayrı işleniyor. Fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik analizlerin sürekli yapıldığı su, tüm işlemlerin ardından yine otomatik olarak şehir içme suyu şebekesine pompalanıyor. Günlük 30 bin metreküplük işlem kapasitesine sahip tesiste bir de en son teknolojinin kullanıldığı laboratuvar bulunuyor. Biyolog ve kimyagerlerin görev yaptığı laboratuvarda, barajdan gelen suyun şebekeye verilene kadar tüm değerleri bilgisayar ortamında kontrol ediliyor. Bu kapsamda 32 parametre üzerinden su analizleri bu laboratuvarda gerçekleştiriliyor" ifadelerine yer verdi.

 

"40 YIL İÇME SUYU PROBLEMİ YAŞANMAYACAK"

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediyesi İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin, isale hattı ve tesis inşaatı ile birlikte 95 milyon liraya mal olduğunu söyledi. İçişleri ve Maliye Bakanlıklarının onayladığı proje kapsamında bu bedelin Edirne Belediyesi tarafından DSİ’ye yıllık bazda 30 eşit taksitte ödeneceğini belirten Gürkan, "Halkımızda, burasını başkası yaptırmış şeklinde yanlış bir kanı var. Bu tesisi Edirne Belediyesi olarak biz yaptırdık ve parasını da biz ödüyoruz. Tüm ihale işlemleri bizim adımıza DSİ tarafından yapıldı. Şimdi biz bu 95 milyon lirayı o kuruma taksit taksit ödeyeceğiz" dedi. Edirne’nin 40 yıl su problemi yaşamayacağını kaydeden Edirne Belediye Başkanı Gürkan, İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin nüfus oranına göre ileriki yıllarda genişletilebilecek kapasitede bir yapıya sahip olduğunu da belirtti. Tesisin devreye girmesiyle Paşaçayırı su kuyularının iptal edildiğini hatırlatan Gürkan, “Paşaçayırı’ndaki 13 kuyudan su alımını kestik, şuanda Edirne’ye Kırklareli Kayalı Barajı’ndan yılda 20 milyon 500 bin metreküp temiz suyu getirmeye ve Edirneli hemşehrilerimiz evlerine iletmeye başladık. Edirne’mizin önümüzdeki 40 yıllık su ihtiyacını karşılayacak dev bir projeydi. Tamamladık ve halkımızın hizmetine sunduk” şeklinde konuştu.

 

Haber / Aleyna ÇELİK