Poşet beyannamesi uyarısı

Tekirdağ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Nedim Arslan, poşet beyannameleri ile ilgili yaptığı açıklamada esnaf ve tüccarlara çeşitli uyarılarda bulundu.

GÜNDEM 8.02.2019 15:29:00 0
Poşet beyannamesi uyarısı

Yasada yapılan değişiklikle plastik poşetlerin tüketiciye ücret karşılığı verilmesi hükmünün getirildiği belirten Arslan, düzenlemeye uymamamın yaptırımları ile ilgili açıklama yaptı. Plastik poşetlerin, uzaktan satışlar da dahil olmak üzere satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücretsiz verilmemesi, ücretsiz temine imkan verecek herhangi bir promosyona veya kampanyaya dahil edilememesi gerektiğini belirten Arslan, “Plastik poşet satıcılarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen 25 Kuruşun altında bir ücretle poşeti satması yasaklandı” dedi.

 

CEZA UYGULANACAK

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlileri tarafından yapılacak denetimlerde bildirim ve beyan yükümlülüğünü zamanında ve/veya tam olarak yerine getirmediği tespit edilenlere 18 bin 37 TL idarî para cezası, geri kazanım katılım payını ödemediği tespit edilenlere katılım payı tutarının yüzde 20 fazlası idari para cezası, plastik poşetleri ücretsiz verdiği, promosyona ve/veya kampanyaya tabi tuttuğu tespit edilenlere depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 TL idari para cezası uygulanacağını kaydeden Arslan “Öte yandan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bilgi Sistemine bildirim ve beyanlarda yanlış ve yanıltıcı beyanda bulunanlar hakkında 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmak üzere Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunacak. Yanlış ve yanıltıcı belge düzenleyenler ve kullananlar hakkında ayrıca belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümleri uygulanmak üzere Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunacak” dedi. İlk poşet beyannamesinin 15 Şubat’ta verileceğini söyleyen Arslan, esnaf ve tüccarın büyük oranda cezalar yememesi için bu konuya dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

 

Haber / Yakup KARATEPE