Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın

İçişleri Bakanlığı'nın trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımını yaygınlaştırılması amacı ile 2019 yılını Yaya Öncelikli Trafik Yı

GÜNDEM 6.02.2019 13:43:00 0
Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın

İçişleri Bakanlığı’nın trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımını yaygınlaştırılması amacı ile 2019 yılı Yaya Öncelikli Trafik Yılı ilan edildi. Karayolları Trafik Kanunu'nun 74'üncü maddesinde yapılan değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturan yayalara yönelik önemli adım atıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla 2019 yılı "Yaya Öncelikli Trafik" yılı ilan edilmesi kapsamında bugün Türkiye genelinde 12:00-13:30 saatleri arasında eş zamanlı farkındalık faaliyeti düzenlendi.

 

 

 

ÇERKEZKÖY’DE DE FARKINDALIK FAALİYETİ DÜZENLENDİ

 

Çerkezköy’de de Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen farkındalık faaliyetine Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Emniyet Müdürü Murat Sevgi, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Volkan Torun, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya ve dernek üyeleri ile öğrenciler katıldı.

 

 

“AMAÇ YAYA ÖNCELİĞİ BİLİNCİNİ OLUŞTURMAK”

 

Öğrenciler ve yayalar yaya geçidinden geçerken, yolu kesen güvenlik güçleri de yeni yasal düzenleme ile ilgili bilgi vererek broşür dağıttı. Farkındalık etkinliği ile ilgili kısa bir açıklama yapan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, trafiğin önemine dikkat çekerek “2019 yılı İçişleri Bakanlığımız tarafından 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' ilan edildi. Bugün Türkiye genelinde eş zamanlı olarak 'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' sloganıyla trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması kampanyası düzenliyoruz. Amacımız trafikte yaya önceliği bilincini oluşturmak” dedi.

 

“FARKINDALIĞIN ARTIRILMASI ÇOK ÖNEMLİ”

 

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 74’üncü maddesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan değişiklikle ‘sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan, ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar” hükmünün getirildiğini kaydeden yetkililer “Bu düzenleme ile artık araç sürücüleri, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarında, yaya veya okul geçişlerine yaklaşırken yavaşlamak, buralardan geçen veya geçmek üzere olan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorunda. Trafik kazalarında her yıl yaklaşık bin 700 yayayı kaybettiğimiz düşünüldüğünde mevzuatta getirilen bu yeni düzenlemenin geniş kitlelere duyurulması, bu konuda farkındalığın artırılarak tüm sürücülere bu davranışın kazandırılması çok önemli” dedi. Güvenlik güçleri Cumhuriyet meydanının yanı sıra okullar bölgesi ve içenin diğer bazı noktalarında da farkındalık etkinliği düzenlerken, broşür dağıtarak hem sürücüleri hem de yayaları bilgilendirdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU