İstihdamın rotası belirlendi

Tekirdağ Çalışma ve İŞ Kurumu Müdürlüğü, 20 ve üzeri çalışanı olan bin 257 işyerini ziyaret ederek 2018 yılı işgücü piyasası araştırması yaptı. İŞKUR, istihdamın ro

GÜNDEM 28.01.2019 18:22:00 0
İstihdamın rotası belirlendi

2018 yılı işgücü piyasası araştırması kapsamında 20 ve üzeri çalışanı olan bin 257 işyeri ziyaret edildi. Sektörlere göre incelendiğinde, hem Tekirdağ’da hem de Türkiye genelinde, en fazla işyerinin imalat sektöründe olduğunun görüldüğünü belirten Tekirdağ İŞKUR Müdürlüğü yetkilileri, bu sektörü Toptan ve Perakende Ticaret ile İnşaat sektörlerinin izlediğini belirtti.

 

“100 İŞYERİNDEN 31’İNDE AÇIK İŞ TALEBİ VAR”

 

Araştırmada, ildeki her 100 işyerinden 31’inde açık iş talebinin olduğunun tespit edildiğini belirten yetkililer “İl genelinde işverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler beden işçisi (genel), makineci (dikiş) ve plastik mamuller imal işçisi iken; en çok aranılan ilk üç beceri ise fiziki ve bedensel yeterlilik, yeterli mesleki/teknik bilgi ve takım çalışmasıdır” dedi.

 

“EN AZ BİR MESLEKTE ELEMAN TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLİYOR”

 

İşverenlerin talep ettikleri elemanları en çok İŞKUR ve Kendi Çalışanları aracılığı ile işe aldıklarının görüldüğünü kaydeden yetkililer “Araştırma kapsamındaki 20 ve üzeri çalışanı olan her 10 iş yerinden 4’ünün en az bir meslekte eleman temininde güçlük çektiği tespit edildi. Eleman temininde güçlük çekilen mesleklerde ilk üç sırada makineci (dikiş), plastik mamuller imal işçisi ve beden işçisi (genel) meslekleri yer alıyor” dedi.

 

“İSTİHDAMDA YÜZDE 23.8 ARTIŞ ÖNGÖRÜLÜYOR”

 

Tekirdağ’da araştırma kapsamındaki işverenlerin, Mayıs 2018-Nisan 2019 tarihleri arasında istihdamlarının yüzde 23,8 oranında artmasını öngördüğünü dile getiren İŞKUR yetkilileri “En fazla net istihdam artışı beklenen sektörler İmalat, İnşaat, Toptan ve Perakende Ticaret’tir. İl genelinde net istihdam artışının en fazla Beden İşçisi (Genel), Kaynakçı (Oksijen ve Elektrik) ve Makineci (Dikiş) mesleklerinde olması bekleniyor. Gelişen teknoloji, mal ve hizmet üretim süreçlerini değiştiriyor. Bu değişim işgücü piyasalarına da yansıyor, işgücünden talep edilen nitelik ve beceriler her geçen gün değişiyor. Üretim süreçleri ile işgücü arzının niteliklerinin uyumlu bir biçimde değişmesi etkin bir işgücü piyasasının oluşması için oldukça önem arz ediyor” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU