Emeklilikte yaşa takılanlar Çerkezköy'de buluştu

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Çerkezköy'de buluştu. Mağduriyetlerinin giderilmesi için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirten emeklilikte yaşa takılanlar "Biz ayrıcalık istemiyoruz. Kazanılmış

GÜNDEM 27.01.2019 19:26:00 0
Emeklilikte yaşa takılanlar Çerkezköy

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Çerkezköy’de buluştu. Pazar günü saat 13:00’da 29 Ekim Spor Kompleksi’nde düzenlenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar Trakya Buluşmasına Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, CHP Tekirdağ İl Başkanı Mehmet Ali Işıkgör, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin de katıldı.

“İŞVERENE GÖRE YAŞLIYIZ, DEVLETE GÖRE GENCİZ”

 

Emeklilikte yaşa takılan yüzlerce kişinin seslerini duyurmak için düzenledikleri Trakya Buluşması saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Edirne Belediyesi Folklor Ekibinin gösterisinin ardından konuşan Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Trakya Bölge Temsilcisi Erhan Öncü,  “1999’da çıkan 4447 sayılı yasa ile emeklilik için yaş şartı getirildi. Bizim mağduriyetimiz bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren değil, geriye doğru işletilmesinden kaynaklandı. 2008’de 5510 sayılı kanunla aylık bağlanma oranları 3 kademeye ayrıldı. Yüzde 70 olan oran yüzde 28’lere kadar düştü. Bu yasa ile çalıştıkça emekli maaşlarımızı düşüyor. 45-55 yaş aralığında bir insana kim iş verir? İşverene göre yaşlıyız, devlete göre genciz. Üniversite mezunu gençler bile iş bulanmazken biz bu yaşta nasıl iş bulalım, neden çalıştıkça emekli maaşımız düşsün” dedi.

“BENİM OYUM EYT’YE”

 

Derneğin Samsun ve Kocaeli İl Temsilcilerinin konuşmalarının ardından EYT’li ailelerin çocukları adına konuşan Melis Karalamacı ve Hasan Öztürk “Benim oyum EYT’ye” dedi. Derneğin Yönetim Kurulu Saymanı Serpil Şahin de “10 Şubat’ta Ankara’ya gideceğiz. Hep birlikte olacağız. Hep birlikte Ankara’da yola devam” dedi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Ahmet Çetin ise “Trakya’ya sahip olamayan İstanbul’a sahip olamaz. Trakya’ya sahip olmayan Viyana’ya dayanamaz. Biz de bugün Ankara sesimizi duysun diye buraya geldik” dedi. Derneğin Denetim Kurulu Üyesi Eşref Taşgüleç, tüme emeklilikte yaşa takılanları 10 Şubat’ta Ankara’da yapılacak olan buluşmaya davet etti.

 

“MAĞDURİYETİMİZİ HAYKIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Programda son konuşmayı Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak yaptı. Anlaşılması için, bugüne kadar yaptıkları toplantılarda aynı şeyleri tekrarladıklarını dile getiren Özüpak “İdrak edilene kadar sözümüzü söylemekten usanmayacağız. Sonuç alana kadar mağduriyetimizi ısrarla haykırmaya devam edeceğiz. 1999 yılında çıkan yasayla oluşan hak mağduriyeti emeklilikte yaşa takılanlar sıfatını ortaya çıkardı. Bazıları dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kavram yok derken, bu kavramı literatüre kendilerinin soktuklarının farkında bile değiller. Onlara göre boş iş olan bizim ekmek davamız, çocuklarımızın geleceği ve hak mücadelemizdir. Kimsenin hakkında veya rızkında asla gözümüz yok. Sadaka dilenmiyoruz, hibe istemiyoruz, bağış istemiyoruz. Sadece senelerdir ödediğimiz primlerin emekli maaşı olarak bize geri iade edilmesidir isteğimiz. İlk işe başladığımız gün mevcut olan şartlarda, o günün gençleri olan bizlere söylenen ne şart varsa onun gerçekleşmesi isteğimizdir bu mücadelemiz” dedi.

“SİYASİ BİR GAYEMİZ YOK”

 

Siyasi bir gayelerinin olmadığını kaydeden Özüpak “Herhangi bir siyasi ideoloji ile hareket etmediğimizi ve topluluğumuzun Türkiye’nin tutkalı olan emekçilerden oluştuğunu her daim dile getirdik. Bu memlekete en fazla emek veren insanlarız. Bizden öncekiler 38 yaşında emekli oldukları için bu bir iddia değil, tartışmasız bir gerçektir. Yanlış algı yaratmaya çalışan insanların söylediği şekilde bizim 38 yaşında emeklilik gibi bir hedefimiz yok. Sadece bir yasanın geriye doğru işletilmesinin hukuki ve mantıksal olarak yanlış olduğunu belirterek ilk iş akdimizin yapıldığı şartlarda devam etmesi gerektiğinin altını önemle çiziyoruz. Yasal olmayan hiçbir şeyde ısrarcı değiliz. Biz yasaların geriye dönük işlemeyeceğini söylerken ısrarcıyız. İşe başlangıç tarihimizde bize sunulan şartlar neyse o şartların yerine getirilmesinde ısrarcıyız. Kapalı kapılar ardında yapılan, bizim müdahil olmadığımız görüşmelerin ya da pazarlıkların tarafımızca hiçbir hükmü yoktur. Beklemiş olduğumuz bunca sene boyunca zaten bir bedel ödedik. Başka bir bedel ödemenin de adaletsiz olacağını açıkça ifade ediyoruz ve asla kabul etmiyoruz. Haklıyız. Hakkımızın iadesi içindir bütün mücadelemiz” dedi.

 

“TAVİZ VERMEK YOK”

 

Eylem yaparak değil toplantılar yaparak, hallerini anlatarak, tek yumruk olarak seslerini duyurmaya çalıştıklarını söyleyen Özüpak “Derdimiz emekli maaşı olarak bağlanacak üç kuruş değil. Davamız haklılığımızı ispat etmek, mağduriyetimizi cümle aleme haykırmak, bunun gasp edilmiş hak olduğunun altını çizmektir. Taviz vermek yok. Birlik olacağız. Biz halkı mücadelemizin peşindeyiz. Başka hiçbir amacımız yok.  Aylık bağlanma oranları bizi yaş haddi kadar mağdur eden en kötü yasalardan biri. Ne kadar fazla prim ödenirse alacağımız emekli maaşları da o nispette azalıyor. Çifte standartlı bu mantıksızlık evlatlarımızın da ileride en büyük sorunu olacak” dedi. Bu sorunun siyasetin içinde çözülmesi gerektiğini defalarca dile getirdiklerini kaydeden Özüpak “Bizim oluşturduğumuz bu büyük topluluk her partinin potansiyel seçmenidir dedik. Her siyasi görüşe saygımız var. Bizim derdimiz sadece geçim. Demokrasinin içinde ise çoğunluğun menfaatini gözetmek esastır. Biz sadece emekliliğini bekleyen insanlar değiliz. Biz birlikte büyük bir kitleyiz. Biz izinsiz hiçbir gösteri yapmadık, yapmayacağız ve tahriklere kesinlikle kapılmayacağız. Yıllardır kamu malını üreten biziz. Kırıp dökmeye çalışanlara da asla müsaade etmeyeceğiz. Bize yakışan en güzel tepki demokratik hakkımızı kullanırken, sandıkta tercihimizi bizi dinleyen, bizi anlayan ve yanımızda duranlardan yana kullanmamız olacaktır” dedi. Programın ardından spor salonu önünde meşale yakıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU