İcra İflas ve Ticaret Hukuku eğitimi verildi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Çerkezköy TSO Konferans Salonu'nda "İcra İflas Ve Ticaret Hukuku Uygulamaları Eğitimi" düzenlendi. Saat 13:30'da düzenlenen eğitime konuşmac

GÜNDEM 17.01.2019 16:00:00 0
İcra İflas ve Ticaret Hukuku eğitimi verildi

Çerkezköy TSO Eğitim Salonu’nda düzenlenen eğitime firma üst düzey yöneticileri ile mali işler yöneticileri katıldı. Düzenlenen eğitimde, icra takibi ve çeşitleri (ilamlı ve ilamsız takip), icra ve iflas hukukunda tebligat, icra takibine itiraz, itirazın iptali davası, haciz, kısmen haczedilebilen maaş haczi, cezai hükümler, madde 89: haciz ihbarnamesi, genel olarak çek ve çek tazminatı, ihtiyati haciz gibi konular hakkında katılımcılar bilgilendirildi.

 

“BORÇLUNUN 7 GÜN İÇERİSİNDE İTİRAZ ETME HAKKI VAR”

 

Borçlunun, icra takibinde hiçbir neden göstermeksizin itiraz edebileceğini belirten Eğitmen Begüm Demircan, “Faturalara geldiğimizde öncelik olarak faturaları cari hesap dökümü yani kendi şirketinizi içinde tuttuğunuz muhasebeniz. Yani burada ki cari hesap dökümü cari hesap sözleşmesi değil bu daha farklı bir şey. Burada kastettiğimiz cari hesap dökümüdür. Dolayısıyla kendi içimizde tuttuğumuz alacak ve borç kaydettiğiniz olandır. Faturaları icra takibine koyduğumuzda borçlunun 7 gün içerisinde icraya itiraz etme hakkı vardır. İcra müdürlüğüne itiraz edebiliyor. İcra müdürlüğüne itiraz etse ve benim böyle bir borcum yoktur derse, her hangi bir hiçbir sebep göstermeksizin zorunda değildir. icra Müdürlüğü’ne yaptığı takliple icra süresi takibi durdu. Bunun üzerine dava açılması gerekiyor. Dava açma durumuna girildiğinde bu noktada artık faturaların tebliğ edilip edilmediği yani faturalara itiraz edilip edilmediği burada çok önem arz eder” şeklinde konuştu.

 

 “İTİRAZINIZI MUHAKKAK NOTERDEN YAPIN”

 

Faturanın ispat edilmesinde en güvenilir yolun noter vasıtasıyla yapılan işlem olduğunu belirten Eğitmen Demircan, "Faturalar ev fatura sistemini ve kağıt sistemi şeklindedirler. Ev faturası ikiye ayrılır. Birincisi temel faturanız ikincisi ise ticari faturadır. Ticari fatura, eğer ticari faturayı kabul ederseniz zaten fatura size o gün sisteminize düşmüş oluyor. Herhangi bir sıkıntı olmuyor. Temel fatura, karşı tarafın itiraz etme gibi bir hakkı yok. Eğer itiraz etmeye kalkarsa noter vasıtasıyla itiraz edebilecektir. Kağıt faturaya geldiğimizde ilk öncelik olarak sizin bir ispat etme kısmınız bulunmaktadır. En güzel ispat yolu noterden göndermektir ama bu yol biraz pahalıdır. eğer ticari fatura gelmediyse ve hiç alakanız olmadığı bir fatura geldiğini varsaydığımızda ise itiraz etmek istiyorsunuz bu itirazınızı muhakkak noterden yapın. Kargo yönetimini ise kesinlikle önermiyorum çünkü örnek verecek olursam, icra takibinde bir faturanız oldu ve mahkemeye ilk gittiğinizde size sorulacak olan soru faturanızı nasıl tebliğ ettirdiğiz olacaktır. Eğer kargoyla gönderdiğiniz de karşı taraf ben böyle bir kargo göndermedim derse bu sizin aleyhinize kullanılabilir. Bu yüzden size önerim kesinlikle noter vasıtasıyla işlerinizi anlatmak. Noter vasıtasıyla bu işi yapmak biraz pahalı olsa da en güveniliri budur" ifadelerine yer verdi.

 

"BOŞ SENET ALMAMAYA DİKKAT EDİN"

Kambiyo senetlerinden bahseden Eğitmen Demircan, “Bono dediğimiz aslından halk tabiriyle senettir. Ama bu bononun ve çekin kurucu unsurları düzenlenmemiş olursa örneğin; uygulamada en çok değindiğimiz vaade tarihini boş bırakmak ya da senedi verenin imzaları yoksa ve eğer böyle bir durum söz konusu ise adil senettir. Uygulamada bir senet alıyorsanız boş senet almamaya dikkat ediniz çünkü borçlular ileride bir gün itiraz ederse ve vaade tarihindeki yazı benim değil derse miktar boşsa ve bir bilirkişi incelemesine tabi tutulursa o zaman başınız yanar.  Bu yüzden aldığınız senetlerin doğru ve tam olduğundan emin olmalısınız” dedi. Avukat Begüm Demircan’ın katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla eğitim son buldu.

 

Haber / Seda AKYOL