"OSB'de hiçbir atık dereye akamaz"

Kapaklı ve Çerkezköy'de görev yapan basın mensupları ile bir araya gelen Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, OSB yönetimi olarak yaptıkları ve yapacakları

GÜNDEM 15.01.2019 15:18:00 0

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, 10 Ocak çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Çerkezköy ve Kapaklı’da görev yapan basın mensupları ile öğlen yemeğinde bir araya geldi.

 

“SU İHTİYACI BU BARAJDAN KARŞILANACAK”

 

Basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan Eyüp Sözdinler, ÇOSB olarak yaptıkları ve yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi. ÇOSB’nin milyarlarca dolarlık üretim ve ihracat yapan, Türkiye’nin en başarılı şirketlerinin bulunduğu seçkin bir üretim üssü olduğunu kaydeden Sözdinler “Bölgemiz, bünyesindeki 41’i uluslararası yatırımcı olmak üzere 252 fabrikada yaklaşık 77 bin çalışanıyla üretime katkı sunmaktadır. ÇOSB, yakın tarihe kadar tekstil alanında daha çok bilinmesine rağmen; kimya, plastik, lastik, kauçuk, elektrik-elektronik, gıda ve özellikle son yıllarda ilaç sektöründe ciddi sayıda işletmenin yer aldığı karma bir organize sanayi bölgesi haline gelmiştir” dedi. Yer altı su rezervlerinin korunması amacıyla baraj kurma projelerinin olduğunu dile getiren Sözdinler “DSİ’den projesi çıktı. Bedeli ÇOSB tarafından karşılanacak. Kamulaştırmayı tamamladıktan sonra barajın temelini atacağız. ÇOSB’deki firmaların su ihtiyacını bu barajdan karşılayacağız” dedi.

 

“DATACENTER PROJEMİZ VAR”

 

Zihinsel engellilerin istihdamına yönelik Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Merkezi-ZEKİ projesinin hazırlıklarının devam ettiğini söyleyen Sözdinler “Tüm sanayicilerimizin verilerini güvenle depolayabileceği bir Datacenter projemiz var” dedi. Kapaklı’da 500 kişilik spor salonunun inşaatının bitmek üzere olduğunu, Çerkezköy’de de 32 derslikli ortaokul inşaatının devam ettiğini söyleyen Sözdinler, Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde Endüstri 4.0 teknolojisi alanında bir laboratuar kurma çalışmalarına devam ettiklerini dile getirdi.

 

“356 KAMERA İLE DENETİM YAPIYORUZ”

 

Çerkezköy OSB’yi farklı kılan ve ÇOSB yönetiminin farkındalık yaratan diğer adımların da SCADA ve Kamera Takip Merkezi, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ile Atıksu Online Takip Sistemi kurulumu olduğunu dile getiren Eyüp Sözdinler “SCADA sistemiyle katılımcılarımıza ait elektrik, doğalgaz, kullanma suyu ve atık su sayaçları Bölgemiz yetkilileri, katılımcılarımız ve resmi kurumlar tarafından uzaktan okunarak takip ediliyor. SCADA sistemiyle bağlantılı şekilde kurulan IP tabanlı güvenlik kamerası yatırımımızla bin 250 hektarlık ÇOSB’de 7 gün 24 saat, 356 adet kamerayla denetim yapıyoruz” dedi.

 

“YAPACAĞIMIZ ÇALIŞMALAR KONUSUNDA IŞIK TUTTU”

 

Kasım-Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirilen “Kurumsal İtibar Araştırması-2018 Çalışması” sonuçlarını içeren özet rapora ilişkin de konuşan Sözdinler “Sonuç olarak yüzde 88’lik bir beğeni düzeyi düzeyine eriştiğimiz tespit edildi. Bu da ÇOSB Yönetimi olarak bizlere gurur verdi, önümüzdeki dönemde yapacağımız çalışmalar konusunda da ışık tuttu” dedi.

 

“2019 ZOR GEÇECEK AMA ALTINDAN KALKACAĞIZ”

 

Yemeğin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sözdinler ekonomik krizi ÇOSB’yi nasıl etkilediğinin sorulması üzerine “Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi olarak zaten yapılan ihracattan, kesilen enerji değerlerinden, Çerkezköy’deki ekonomik durumun nereye gittiğini az çok görebiliyoruz. Sektörel bazda bazı sektörlerimizde gerçekten bir yükselme, bazı sektörlerimizde de düşme var. Ama genel olarak baktığımızda geçen seneye nazaran bu sene artış var. ÇOSB’nin iyi bir durumda olduğunu gösteriyor. Dövizin aşırı yükselmesi, ekonomiyi çok olumsuz yönde etkiledi. Ama ekonomi dengeleniyor. Ama 2019 yılı 2018’e göre biraz daha sert geçecek. Çünkü dünya ekonomisinde bir daralma olacak. Bunun başlıca sebeplerinden biri de Amerika’nın güttüğü politikalar. Türkiye’ye uyguladığı bazı yaptırımlar, uyguladığı ek vergiler. Ama Türkiye bunların karşısında da kendi direncini gösterdi. Amerika’nın uyguladığı politikalara rağmen Türkiye demir çelik ihracatında artış yaşadı. Pazarlarımızı genişlettik. Bizim Türkiye olarak şuanda ihracat yapmadığımız dünyanın hiçbir yerinde ülke kalmadı neredeyse. Ben 2019 zor geçecek ama inşallah biz sanayiciler olarak bunun altında alnımızın akıyla kalkacağımıza inanıyorum” dedi.

 

“İŞSİZLİK ÇERKEZKÖY’DE ÇOK YÜKSEK ORANLARDA DEĞİL”

 

Çerkezköy’de son dönemdeki işçi çıkarmaların sorulması üzerine konuşan Sözdinler “Bazı sektörlerde gerçekten daralma oldu. Bunların başında da beyaz eşya geliyor. Bizim buradaki üreticilerimizin ürettiğinin yarısı ihracat, yarısı da iç pazara gidiyor. İç pazarda yüzde 30 daralma olunca mecburen işçi çıkarmak zorunda kaldılar. Ama çok büyük bir şansımız oldu. Yanına bir firmamız daha açıldı. Oradan çıkan 700 tane elemanın neredeyse hepsi orada istihdam edildi. Çerkezköy, Kapaklı olarak bakarsak bizdeki işsizlik oranları Türkiye ortalamasının çok çok altında. Türkiye’de işsizlik yüzde 12’lerde iken bizde yüzde 4’ü geçmiyor. Bizde işçi bulamama sorunları çok fazla. Kalifiye elemandan vazgeçtik. Normal işçi bile bulamıyorlar. Bu da demek ki işsizlik Çerkezköy’de çok yüksek oranlarda değil” dedi.

 

“ÜCRET ARTIŞINI OLUMLU BULUYORUM”

 

Son asgari ücretin artmasının işvereni nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine de Sözdinler, asgari ücretin yüzde 26 seviyelerinde artmasının direkt maliyetleri etkilediğini fakat asgari ücret artışını olumlu karşıladığını belirtti. 2018 yılında 3.4 milyar dolar civarında bir ihracatlarının olduğunu dile getiren Sözdinler, “Üretimin ihracata yönelik olması büyük bir avantaj” dedi. OSB genelinde 252 fabrika, 77 bin tane de çalışan olduğunu söyleyen Eyüp Sözdinler, Çerkezköy’e gelmesi planlanan İkitelli OSB ile ilgili soruya da cevap verdi.

 

“İKİTELLİ OSB, ÇERKEZKÖY’E GELMEYECEK”

 

İkitelli OSB’nin Çerkezköy’e gelmeyeceğini söyleyen Sözdinler “İkitelli OSB’nin buraya gelmesine şiddetle itiraz ettik. Biz burada eleman açısından sıkıntı çekiyoruz. Her yıl zaten yüzde 10 gibi ciddi bir göç alan bir bölgenin içerisindeyiz. İkitelli bölgesinin buraya gelirse bu göçün altından kalkamayız, yerel yönetimler de zorlanır.  Onun için biz bunu görüştük. Daha uygun bir bölgeye taşınacak” dedi. 

 

“PROTOKOLÜNÜ İMZALAYIP İHALEYE ÇIKACAĞIZ”

 

ÇOSB tarafından Kapaklı’ya yapılacak olan hastanenin sorulması üzerine de konuşan Eyüp Sözdinler “2 yıllık bu konuda vermediğim emek kalmadı. Yeri hallettik. Bürokratik engellerle karşı karşıyayız. 75 yatak olarak planladık, sonra 100 yatağa kadar çıkardık. Allah kısmet ederse birkaç ay içerisinde protokolünü imzalayıp ihaleye çıkacağız” dedi.

 

“FİLTRESİZ İŞLETMELERE MÜSAADE ETMİYORUZ”

 

Derelere atık bırakılması ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Sözdinler “Dereye bırakılan atık sular tamamen bizim organizenin dışında bırakılan atıklar. Bizim organize sanayi bölgesinde kesinlikle hiçbir atık dereye akamaz. Bizim zaten bir altyapımız var ve bu alt yapı arıtmamıza bağlı” ifadelerini kullandı. Koku ile ilgili İl Çevre Müdürlüğü ve Valilik ile ortak çalışmalarının olduğunu söyleyen Sözdinler “Biz 2 senedir bu bölgede filtresiz hiçbir işletmeye müsaade etmiyoruz. Ama ancak kurulmuş bazı fabrikalar var. Bunlara da baca filtresi kurulması yönünde bizim yaptırımımız yok. İL Çevre Komisyonunda bir karar alındı. Aralık ayı sonuna kadar herkes filtresini tamamlamış olacak dendi. Ama ne hikmetse buna itiraz edildi. Filtrelerin yetişemeyeceği belirtilerek uzatılması istendi. 20’den fazla fabrikanın filtre sistemlerini yaptırdık. Ama bizim dışımızda olanlara bir şey yapamıyoruz” dedi.

 

“HER YIL HAVA ÖLÇÜMLERİ YAPTIRIYORUZ”

 

Her yıl düzenli olarak hava ölçümleri yaptırdıklarını dile getiren Sözdinler “Aldığımız değerleri İl Çevre Müdürlüğü ile paylaşıyoruz” dedi. Dereye bir kamera kurduklarını dile getiren ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan da “Çok kolay bir süreç değil. Derelerin birinin üzerine kamera kurduk. Gece de çekim yapabilen ve rengi ayırt edebilen kamera. Bizim bölgenin dışında, kenarında fabrikalar da var. Yakalamak çok zor. Altyapıyı çok iyi bilmek lazım” dedi.  

 

“ENSTİTÜ VEYA MESLEK YÜKSEKOKULU PROJEMİZ VAR”

 

ÇOSB bünyesinde eğitim veren meslek lisesi ile ilgili de konuşan Sözdinler “Oradaki branşları sanayicilerimizin taleplerine gör belirliyoruz. Oradan mezun olan her çocuğumuza da iş garantisi veriyoruz. Aileler çocukları üniversite okusun istiyor. Onun için enstitü veya meslek yüksekokulu kurma projemiz var” dedi.

 

“İPTAL EDİLMESİ İYİ OLDU”

 

Geçtiğimiz haftalarda, teknik nedenlerle iptal edilen termik santralin sorulması üzerine de konuşan Sözdinler “Bence buraya kurulması doğru değildi. İptal edilmesi iyi de oldu. Zaten bu kadar emisyon, hava kirliliği varken onun da yapılması doğru olmazdı” dedi. “250 işletmenin kaç tanesi yer altı sularından kuyu suyu kullanıyor ve bu kuyu sularının kaç tanesi denetime tutuluyor” sorusuna da cevap veren Sözdinler “Şuanda 250 fabrikadan yer altı sularından yoğun olarak kuyu suyu kullanan 40 tane firmamız var. Hepsi de zaten tekstil firmasıdır. Devlet Su İşleri’nin bu bölgeye tahsil ettiği bir su miktarı bulunuyor. Devlet Su İşleri’nin bize tahsis ettiği yıllık olarak kullanılan su miktarı 30 milyon metreküptür. Biz son 12 yıl içerisinde bu kullanılan su miktarını 27 milyon metreküplere kadar düşürdük. Ama bu yer altı sularının kullanılması da yer altı su seviyelerini de devamlı düşürdü. Biz de bunun farkındayız ve artık kuyu sularından su çekmek yerine bir baraj projemiz yapmaktayız. 1-2 yıl içerisinde tamamen bitirip artık yağmur sularını değerlendirmeyi düşünüyoruz” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU – Seda AKYOL