Uluslararası öğrenciler Osmanlı lezzetlerini tanıttı

Trakya Üniversitesi tarafından uluslararası öğrencilerin Türkiye ve Trakya Üniversitesi'ne adaptasyonu amacıyla yemek atölyesi etkinliği düzenlendi. Meriç Kenarı Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen etkin

GÜNDEM 11.01.2019 14:59:00 0
Uluslararası öğrenciler Osmanlı lezzetlerini tanıttı

Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı İşletmeler Genel Koordinatörü Öğr. Gör. Burak İşçimen tarafından, uluslararası öğrencilerin Türkiye ve Trakya Üniversitesi’ne adaptasyonu amacıyla Meriç Kenarı Sosyal Tesisleri’nde yemek atölyesi etkinliği düzenlendi. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun katıldığı etkinlikte Arnavutluk, Bulgaristan, Kazakistan, Kırım, Kosova, Makedonya, Özbekistan, Türkmenistan ve Yunanistan’dan gelen 13 uluslararası öğrenci katıldı.

 

'ZİRVA' YEMEĞİNİ YAPMAYI ÖĞRENDİLER

 

Yemek Atölyesi Etkinliği'nde 3 gruba ayrılan öğrenciler, Öğr. Gör. Burak İşçimen’in yönlendirmesi ve tesis aşçılarının desteğiyle Osmanlı döneminde İstanbul Fatih ve Süleymaniye imaretleri ile Edirne'de II. Bayezid imaretinde Cuma günleri ve bayramlarda halka dağıtılan "Zirva" yemeğini yapmayı öğrendi. Öğrenciler tesislerin fırın bölümünde pide ve börek gibi ülkemize özgü lezzetleri, ustaların yardımıyla yaparken, kendi ülkelerine özgü hamur işlerini de farklı lezzetler olarak ortaya koydu. Öğrencilerin yaptığı yemekler Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Öğr. Gör. Burak İşçimen ve Murat Angun’dan oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Her grubun lideri, yaptıkları yemeğin tarihçesi, yapım aşamaları ve yemekte kullanılan malzemeler hakkında bilgi vererek yemeklerini servis etti.

 

JÜRİ TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLDİ

 

Yemekler jüri tarafından “Yemek Yapma ve Mutfak Teknikleri”, “Fırın Alanında Çalışma”, “Yemeğin Sunumu”, “Yemeğin Lezzeti ve Temizliği”, “Yemeğin Kokusu ve Kıvamı” ile “Yemeği Sözlü Olarak Aktarma” başlıkları altında değerlendirildi. Birbirinden lezzetli yemekler sunan öğrenciler jüri üyelerinden tam not almayı başardı.

 

3 AŞAMADA YAPILMASI PLANLANIYOR

 

Uluslararası öğrencileri kaynaştırmak amacıyla bu etkinliği düzenlemeye karar verdiklerini belirten Öğr. Gör. Burak İşçimen "Osmanlı’nın çok güçlü ve köklü bir yemek kültürü var. Öğrencilerimize bu zenginliğimizi öğretmek istedik. İlk aşamasını uluslararası öğrencilerimizle gerçekleştirdiğimiz bu etkinliği 3 aşamalı olarak yapmayı planlıyoruz. İkinci aşamada Türk ve uluslararası öğrencileri bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Üçüncü aşamasında ise Edirne halkı ile öğrencilerimizi kaynaştırarak Osmanlı Mutfağı’nın seçkin örneklerini birlikte yapmayı planlıyoruz" dedi.

 

KENDİ KÜLTÜRÜMÜZÜ TANITIYORUZ

 

Etkinlik ile ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Murat Türkyılmaz "Kendi kültürümüzü seminer ve çalıştaylarla öğrencilerimize anlatıyoruz ama bunu uygulamalı olarak da göstermemiz gerektiğini düşündük. Bu kapsamda öğrencilerimize zengin yemek kültürüne sahip Osmanlı Mutfağı’ndan bir yemek öğretmek istedik. Aynı zamanda kendi kültürlerinden de yemek yapmalarını sağlamaya çalıştık. Böylece öğrencilerimiz arasında bir kaynaşma olmasını amaçladık. Bu ve benzeri etkinliklerle öğrencilerimize tek tek ulaşmaya çalışıyor ve kendi kültürümüzü tanıtmak için çaba sarf ediyoruz" dedi.

 

"ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ"

 

Uluslararası öğrencileri çok önemsediklerini dile getiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu "Onların ülkemize, şehrimize, üniversitemize adaptasyonunu sağlamak adına elimizden gelen her şeyi yapmaya gayret ediyoruz. Bugün burada gerçekleştirilen etkinlikte bu gayretimizin bir göstergesi. Bu tarz etkinliklerle onlara dokunarak kendi kültürümüzü tanıtma fırsatı buluyoruz. 13 öğrencimizi tesislerimizde ağırlayarak mutfaklarımızı açtık. Öğrencilerimiz, Cuma günleri imaretlerde verilen, zengin Osmanlı mutfağının yemeklerinden ‘Zirva’ yemeğini yapmayı öğrenerek hem kültürümüzün önemli bir yemeğini tanımış oldu hem de çok önemli imaretlere ev sahipliği yapan Edirne’de, Cuma günü gerçekleştirilen bu etkinlikle geleneğimizi yaşattı. Öğrencilerimizle bu tarz etkinliklerde bir araya gelerek birbirimizi ve kültürlerimizi daha yakından tanıma fırsatı buluyoruz" sözlerine yer verdi.

 

Haber / Özge MERİÇ