200 yıldır devam eden geleneği sürdürdüler

Bulgaristan'ın Kalofer şehrinde 200 yıldır devam eden geleneksel erkek halayını sürdürmek isteyen vatandaşlar kentten geçen Tunca Nehri'ne girerek sıfırın altında 8 dereceye düşen dondurucu soğukta 'erkek

GÜNDEM 7.01.2019 17:03:00 0
200 yıldır devam eden geleneği sürdürdüler

Bulgaristan'ın Kalofer kentinde 200 yıllık geçmişe sahip olan 'Tunca Nehrin'de erkek halayı geleneği, vatandaşlar tarafından hala yaşatılıyor. Her yıl 6 Ocak tarihinde düzenlenen davul ve tulum eşliğinde nehirde Tunca Nehi'nde halay çekme etkinliği bu yıl da düzenlendi. Sıfırın altında 8 dereceye düşen soğuk havaya rağmen yine yüzlerce Kaloferli erkek Tunca’nın buzlu sularına girip yarım saat boyunca halay çekti.

 

TUNCA NEHRİ'NDE ERKEK HALAYI GELENEĞİ

 

Kentin erkekleri her yıl kentin ortasından geçen Tunca nehrinin buzlu sularına girip davul ve tulum eşliğinde halay çekiyor. Bulgaristan’ın sadece bu şehrine has geleneğe göre Hz. İsa'nın doğumu ile vaftiz edilişi kutlanırken, haç nehre atılıp, buzlu suda onu çıkaranlara bereket, sağlılık ve bol verim getireceğine inanılıyor. Suya giren erkekler, buzlu suda çekilen halayı vücutları için birer dayanıklılık ve cesaret sınaması olarak kabul ederken, bu geleneğin sağlık, bereket ve 'erkekliğin gücünü' simgelediğine inanılıyor.

 

UNESCO HEYETİ DE KATILDI

 

Katılımcıların ailelerine sağlık, bereket ve kısmet getirdiğine inanan Kalofer sakinleri, geleneğin aynı zamanda yerel turizm sektörüne de katkı sağladığını ifade etti. Etkinliğe katılmak isteyenlerin Kalofer ve çevresindeki otelleri doldurduğu belirtilirken, geleneğin UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasına aday olmasından dolayı bu yıl törene UNESCO heyeti de katılarak izledi.

 

Haber / Yakup KARATEPE