Yoğun kar yağışı nedeniyle ertelendi

Bocuk Gecesi Proje Koordinatörü Tahir Demirel, Edirne Keşan'a bağlı Çamlıca köyünde düzenlenmesi planlanan '14. Bocuk Gecesi' yoğun kar yağışı nedeniyle ileri tarihe ertelendiğini açıkladı.

GÜNDEM 6.01.2019 16:55:00 0
Yoğun kar yağışı nedeniyle ertelendi

Çamlıca Köyü Muhtarlığı, Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği ile Korudağ Doğal Yaşam ve Çevre Derneği tarafından bu yıl 14'üncüsünün yapılması planlanan 'Bocuk Gecesi'nin yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle ertelendiğini açıklayan Bocuk Gecesi Proje Koordinatörü Tahir Demirel, meteorolojik verileri göz önünde bulundurarak erteleme kararı aldıklarını belirtti.

 

TARİHİ KOMİSYON AÇIKLAYACAK

 

Bocuk Gecesi Proje Koordinatörü Tahir Demirel tarafından yapılan açıklamada "Meteorolojiyi uzun bir süre takip ettik, kar yağışı nedeniyle etkinliğimizin ertelendiğini istemeyerek de olsa açıklıyoruz. Bocuk Gecesi'ne yurt içi ve dışından çok sayıda turist ilgi gösteriyor. Etkinliğimiz için yerli ve yabancı turlar yola çıkacaktı. Ankara, Kocaeli, İzmir, İstanbul ve Kayseri'den bölgeye konaklamalı gelecek turlar vardı. Aynı zamanda yurt dışından gelecek turlar vardı. Etkinliğin düzenleneceği Çamlıca köyü ve çevresi yoğun kar yağışı aldı. Kar yağışı dursa bile buzlanmanın sorun oluşturacağını düşünüyoruz. Geçen yıl etkinliğimizde 20 bin turist misafir etmiştik. Yarın için yerli ve yabancı toplam 30 bin turist bekliyorduk ancak kar yağışı ve buzlanmanın sorun oluşturacağını düşündüğümüz için erteledik. Etkinliğin düzenleneceği tarihi, komisyonumuz daha sonra kamuoyuna açıklayacak" sözlerine yer verdi.

 

BOCUK GECESİ

 

Orta Çağ'dan kalma bir gelenek olan Bocuk Gecesi'nde, inanışa göre 'Bocuk' denen varlığın eve gelmemesi ve kötülük yapmaması için her evde mutlaka kabak pişirildiği belirtildi. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler yendiği açıklanırken bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapıldığı kaydedildi. Geceye, aile halkı, komşular ve akrabalar katılırken, gençlerin, çarşaflara bürünerek komşularını ’Bocuk geliyor’ diye korkuttukları ve 'Bocuk' diye adlandırılan varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanıldığı kaydedildi. Bocuk Gecesi'nin, kışın en sert gecesini simgelediği belirtilirken, gece suya tahta atıldığı ve tahta sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunduğu, o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanıldığı belirtildi.

 

Haber / Seda AKYOL