Dijital Dönüşüm büyük bir fırsat!

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Sanayide Dijitalleşme kapsamında yürütülen 'Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkez Projesi'n

GÜNDEM 2.01.2019 13:17:00 0
Dijital Dönüşüm büyük bir fırsat!

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi olarak "Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezi" kurulması yönünde 2018 yılı içerisinde çalışmalara başladıklarını belirten Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, "Bu kapsamda kuracağımız Eğitim ve Danışmanlık Merkezimizi Trakya Kalkınma Ajansı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte oluşturuyoruz. Çalışmanın birinci fazını kuracağımız merkezin fizibilite raporu oluşturmaktaydı" dedi.

 

DİJİTAL DÖNÜŞÜM FABRİKASI ÖRNEĞİ KULLANILACAK 

 

Uygulamaya geçmek için, projelendirme ve uygulama fazlarına geçiş çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Sözdinler, "Halen bu fizibilite raporunu tamamlamış durumundayız. Uygulamaya geçmek için, projelendirme ve uygulama fazlarına geçiş çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Kuracağımız bu merkezde; Trakya Bölgesi açısından katma değeri, teknoloji ve bilgi yoğunluğu yüksek ürünler üretilmesi noktasında ciddi bir eğitim çalışmasına Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde başlayacağız. Dünyada Endüstri 4.0 olarak da bilinen dijitalleşme çalışmaları adına okulumuzda öğretmen ve öğrencilerimizden başlayarak çok ciddi bir eğitimin, bölgemiz işletmelerinde çalışan teknik nitelikli çalışanlara ve Trakya Bölgesinde bulunan tüm Organize Sanayi Bölgelerine yayılmasını hedefliyoruz. Okulumuz bünyesinde kurulacak bu eğitim ve araştırma merkezinde Endüstri 4.0’ı oluşturan teknolojik alt bileşenler, Dijital Dönüşüm fabrikası örneği kullanılarak anlatılacaktır" şeklinde konuştu.

 

BÖLGENİN REKABET GÜCÜ ARTACAK

 

Proje ile bölgenin rekabet gücünün artacağını belirten Sözdinler, "Projemizin Trakya Bölgesi'nde imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu dijitalleşme alanında mesleki eğitimi geliştirerek bölgenin rekabet gücünü artırmasını da hedefliyoruz. Özetle, Çerkezköy’ün Türk sanayisindeki konumunda öncü illerden biri olması itibariyle tüm dünyanın üstünde durduğu Endüstri 4.0 ve Akıllı Üretim Çağı için uzman-nitelikli eleman yetiştirilmesi planlanmaktadır" dedi.

 

"EĞİTİMLER UYGULAMALI OLARAK VERİLECEK"

 

Türkiye'nin 2. ve 3. Endüstri devrimlerine adaptasyonu çok geç yaptığını dile getiren Sözdinler, "Bu projeyle birlikte Endüstri 4.0 devrimine hızlı bir adaptasyonu sağlamak ve bütün dünyayla gelişimi sağlamak temel amaçlardandır. Ar-Ge ve yenilik çalışmaları sonucu ortaya çıkartılan yüksek katma değerli ürün ve hizmetlerin ihraç edilmesi, ülkemizin cari açık sorununa katkılar açısından büyük önem taşımaktadır. Endüstri 4.0’ın işgücünde aradığı becerilerin teknoloji kullanımı, bilgi yetkinliği, öğrenme isteği, değişime kolay uyum ve çeviklik olduğunu biliyoruz. Bu yüzden yazılım yapan, kodlama bilen, üretim odaklı girişimci gençler yetiştirmeyi çok önemsiyoruz. Endüstri 4.0 kapsamındaki mesleki eğitim sadece yüksek öğretimden ibaret olmayıp, orta düzeyli eğitim kademesini de çok yakından ilgilendirmektedir. Hazırladığımız bu proje ile öncelikle eğitimcilerimizin eğitimi gerçekleştirilecek, işgücü piyasası ile ortak çalışma sonucunda Endüstri 4.0 tabanlı mesleki eğitim programı geliştirilmesi ve öğrencilere bu eğitimlerin laboratuvar ortamında uygulamalı olarak verilmesi sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

 

BÜYÜK BİR FIRSAT!

 

Sözlerine devam eden Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, "Hazırladığımız fizibilite raporu kapsamında kurulmasını planladığımız Sanayide Dijital Dönüşüm Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nin sosyal ve ekonomik analizler kapsamında faydasının çok önemli olacağını görüyoruz. Bölgemiz okulunda kuracağımız merkezde dijitalleşme uygulamalarını yakından gören pek çok işletmenin ciddi bir dijital dönüşüme gireceğine canı gönülden inanıyoruz. Fizibilite raporumuz hazırlanırken bölgemizdeki fabrikalara yapılan saha ziyaretlerinde dijital dönüşüm açısından ciddi bir potansiyel olduğu görüldü. Türkiye’nin yüksek teknolojik ürünler üretmek, bunu ihracata yönlendirmek ve cari açığı azaltması noktasında; dijital dönüşümü, büyük bir fırsat olarak gördüğümüzü özellikle ifade etmek isterim" dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ