121 yetiştiriciye koç dağıtıldı

Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi' kapsamında merinos ırkı damızlık koç dağıtımı kura çekimi yapıldı.Yapılan kura çe

GÜNDEM 31.12.2018 12:20:00 0
121 yetiştiriciye koç dağıtıldı

Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen kura çekimine, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Edirne İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Nazan Türkarslan, Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Şenol Günday, Edirne Tarım Açık Cezaevi Müdür V.Celalettin Konca, Şube Müdürleri ve İlçe Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

 

"SÜRÜLERİN ISLAH EDİLMESİYLE MÜMKÜN"

 

Küçükbaş hayvancılıkta verimliliğin ve üretimin arttırılmasının ancak sürülerin ıslah edilmesiyle mümkün olacağını dile getiren Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, "Bölgemiz için de önem arz eden Küçükbaş hayvancılıkta verimliliğin ve üretimin arttırılması ancak sürülerimizin ıslah edilmesiyle mümkün olacaktır. Bunun için de sürülerimizdeki damızlık dişi hayvanlara kaliteli damızlık koçların katılmasının sağlanması gerekmektedir.

 

"BU TÜR PROJELERE İHTİYAÇ DUYULUYOR"

 

Edirne'de 4 bin 833 işletmede 330 bin 698 adet küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yapıldığını belirten Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, "Küçükbaş hayvan varlığımızın 275 bin 480 koyun olup, koyun varlığımızı istediğimiz seviyelere ulaştırabilmek için böyle projelere ihtiyaç duyulmaktadır. Merinos sayısını kalitesini arttırmak amacıyla 2015 yılında ilimizde uygulamaya başlanan, Karacabey Merinosu Halk Elinde Islah Projesi kapsamında, İl genelinde 44 yetiştirici bulunmakta olup, toplam 6 bin 291 küçükbaş hayvan ile proje devam etmektedir. İlimizde bulunan küçükbaş işletmelerine etçi yönü öne çıkan merinos ırkı erkek materyal sağlayarak hem sürünün verim yönünü arttırmak, ülkemizin et üretimine katkıda bulunmak hem de yeni kan katımıyla akrabalı üremenin önüne geçmek ve olumlu yönde seleksiyon sağlamak" sözlerine yer verdi.

 

GELECEK YILLARDA DA DEVAM EDECEK

 

2017 yılında Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi kapsamında başvuru yapan üreticilerden kura ile belirlenenlere 95 adet Merinos ırkı damızlık koç dağıtımı yapıldığını belirten Edirne İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, "2018 yılı için ilimiz genelinde projeden yararlanmak için 164 adet başvuru yapılmış olup bunlardan daha önce bu projeden yararlanmamış, işletmesinde en az 100 en fazla 250 anaç koyunu bulunan ve sürüsünde merinos ırkı anaca sahip 121 adet yetiştiricimizin başvurusu geçerli bulunmuştur. Koçlar Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumundan temin edilerek, 121 adet yetiştiriciye yapıldı. Proje kapsamında 119 bin 989 TL bakanlığımızca karşılanarak, toplam proje bedeli 167 bin 538 TL oldu. Küçükbaş Hayvancılıkta verimliliğin ve üretimin arttırılabilmesi için gelecek yıllarda da aktif olarak projenin sürdürülebilirliği sağlanacaktır. Projemizin İlimiz ve yetiştiricilerimiz için hayırlı olmasını dilerim" şeklinde konuştu.

 

Haber / Özge MERİÇ