Türk hukukunda kadına şiddet konuşuldu

Kırklareli Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından "Türk Hukukunda Kadına Şiddet: Vaka Analizleri" konulu panel düzenlendi.

GÜNDEM 30.12.2018 11:56:00 0
Türk hukukunda kadına şiddet konuşuldu

Kırklareli Üniversitesi II. Merkezi Derslikler Binası 15 Temmuz Şehitler ve Gaziler Hasan Zan Konferans Salonu'nda düzenlenen ve Moderatörlüğünü Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Özge Tuçe Gökalp’in yaptığı panele; Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Kapağan, Kırklareli  Cumhuriyet Savcısı Dilek Ermişler Kuş ve Kırklareli Adliyesi Hâkimi Özlem Curik, Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Bülent Şengörür ve eşi Ferah Şengörür, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neziha Musaoğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Karaman, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Serpil Ünsal, Kırklareli Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İlknur Karaaslan, Kamu Kurumlarının Temsilcileri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

 

KADININ YERİ VE ÖNEMİNE VURGU YAPTI

 

Panelin açılış konuşmasını yapan Kırklareli Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İlknur Karaaslan, tarihsel süreç içerisinde Türk toplumunda ve devletlerinde kadının yeri ve önemine vurgu yaptı. Panelde konuşan Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Kapağan, özellikle son dönemlerde kadına şiddetin arttığına ve medyada geniş yer aldığına dikkat çekti. Kapağan, konuşmasında şiddet ve şiddet türleri, şiddetten korunma yolları, şiddet mağdurlarının başvurabileceği merciler ile kadına şiddet konusundaki ulusal ve uluslararası düzenlemelerden bahsetti.

 

"UNUTMAYALIM Kİ ŞİDDET BİR DÖNGÜDÜR"

 

Adalet Bakanlığı’nın kadına yönelik şiddete karşı çalışmalarının olduğunu ifade eden Kapağan, "Şiddet, bireyin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar görmesiyle ya da acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranıştır. Şiddet, özel veya kamusal alanda meydana gelebilir. En sık karşılaştığımız şiddet türü ise bireysel şiddettir. Bireysel şiddet; tokat atmak, bireyi itelemek, herhangi bir şey fırlatmak, yumruk atmak veya bir nesne ile vurmak, silah veya benzeri nesne ile tehdit etmek, sağlık hizmetlerinden yararlanmasını engelleyebilecek ve kişinin bedenine zarar verebilecek her türlü davranıştır" sözlerine yer verdi.

 

"ŞİDDET UYGULAYAN HEMEN ŞİKAYET EDİLMELİ"

 

Bireysel şiddetin yanı sıra sözel, duygusal ve psikolojik şiddetinde mevcut olduğunu dile getiren, Kapağan, "Bireyler bu şiddet türleri ile birlikte ekonomik veya cinsel herhangi bir tür şiddete maruz kaldığında ya da şiddete uğrama tehlikesinde olduğunda bulundukları yerin Jandarma ve Polis Karakollarına başvurarak şikâyette bulunabilirler. Bu durumda Polis veya Jandarma, şikâyet üzerine derhal tedbir alınması gereken kurumlarla önleyici veya koruyucu tedbir alır; kendisini aşan durumlarda ise Cumhuriyet Başsavcılığına mağduru yönlendirir. Diğer bir başvuru makamı Cumhuriyet Başsavcılığıdır. Şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi altında bulunan kişiler adliye ve cumhuriyet başsavcılığına da başvurarak şikayette bulunarak gerekli tedbirlerin alınmasını isteyebilirler. Üçüncü başvuru makamı ise Aile Mahkemesi Hâkimliğidir. Aile Mahkemesinin bulunduğu illerde şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi altında bulunan kişiler Aile Mahkemesine; Aile Mahkemesinin bulunmadığı illerde de Asliye Hukuk Mahkemesine başvurabilir. Bu kapsamda 6284 sayılı ailenin korunması ve şiddetin önlenmesine dayalı kanun şiddet mağdurunu korumaya yöneliktir. 6284 sayılı kanun gereği şiddete maruz kalan veya şiddet tehlikesi altında bulunan herkes ilgili makamlara başvuru yapabilir. Başvuruyu şiddet mağdurunun bizzat kendisinin yapması gerekmez. Maruz kalan adına yakınları başvuruda bulunabilir. Unutmayalım ki şiddet bir döngü halindedir. Kadına şiddet uygulandığında şiddetin tekrarlanabileceği düşünülerek gerekli önlemlerin alınması gerekir. Bir kereye mahsus diye bir şey yoktur. Şiddet döngüsü sebebiyle şiddet uygulayanın erken şikâyet edilmesi gerekmektedir" dedi.        

 

SORULARI  YANITLADI

 

Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Kapağan’ın bilgilendirici konuşmasının ardından Moderatör Dr. Öğr. Üyesi Özge Tuçe Gökalp’in yönlendirmesi ile öğrencilerden gelen sorular uygulama örnekleri ve vaka analizleri kapsamında Kırklareli  Cumhuriyet Savcısı Dilek Ermişler Kuş ve Kırklareli Adliyesi Hakimi Özlem Curik tarafından interaktif olarak yanıtlandı.

 

Haber / Özge MERİÇ