Akay, yaptıklarını ve yapamadıklarını anlattı

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, T Haber Radyo Haber Ortak yayınında gazeteci Şaban Kardeş'in hazırladığı Gündem Özel programına konuk oldu. 4 buçuk yıldır görev yapan ve 6 Aralık?

GÜNDEM 28.12.2018 19:17:00 0
Akay, yaptıklarını ve yapamadıklarını anlattı

Gündem Özel programında gazeteci Şaban Kardeş’in sorularını yanıtlayan Akay, 5 yıllık görev süresinde yaptığı çalışmalarla ilgili konuştu. 4 buçuk yıl önce Çerkezköy Belediyesi’ni 61 milyon TL borçla devraldığının anımsatılması üzerine konuşan Akay “Göreve geldiğimizde Çerkezköy Belediyesi’nin 25 milyon civarında piyasa borcu var. Bunun dışında ise devam eden kamu borçları vardı. Belediyecilik bayrak yarışıdır. Yatırım borcu ödenir. Çerkezköy Belediyesini 2014 yılında teslim aldığımızda 49 milyon TL kamu borcu vardı. Kısacası 2005-2013 yılları arasında ödenmemiş kamu borçlarıyla belediyeyi teslim aldık. Hem kamuya ait bize tahakkuk edilen borçları ödedik, aynı zamanda da son 8 yılın kamu borcunu taksitlendirerek ödemiş olduk” dedi. Bu zamana kadar 35 milyon kamu borcunu ödediklerini, geri kalan 14 milyonluk kamu borcunu da 2019 yılı sonuna kadar bitireceklerini dile getiren Akay, 2014 yılı öncesinde seçim vaatleri arasında yer alan Bağlık Viyadüğü  ile ilgili de “Seçim kitapçığımızda Bağlık Köprüsünü yıkacağız dedik. Kambur köprüyü kaldırarak daha uygun üst geçit yapacağız dedik. Ancak bu konuda karayollarına takıldık” dedi. Belediye olaerak Bu yerin kamulaştırmasını yaptıklarını dile getirten Akay, ancak Karayollarının iletişim noktasında eksikliğinden dolayı bu projeyi yapamadıklarını dile getirdi.

 

“ÖNEMLİ BİR YATIRIM”

 

Geçtiğimiz günlerde kamulaştırma çalışmaları başlatılan hızlı trenle ilgili de konuşan Başkan Akay, hızlı trenin Edirne-İstanbul hattında yapılacağını belirterek “Eski tren yolu hattında merkez olarak Çerkezköy’den de geçecek. Bu Çerkezköy’e ayrı bir katma değer katacaktır” dedi Hızlı trenin önemli bir yatırım olduğunu dile getiren Akay “Bugün hızlı tren ile ilgili bakanlık, Büyükşehir Belediyesi ve bazı sanayi kuruluşları ile irtibat halindeyiz. Sorunları bugünden öngörerek alternatif trafik sorunları çözerek hızlı tren ilçeye katma değer katacaktır” dedi.  

 

“KANALİZASYONLAR DERELERE AKMIYOR”

 

Çerkezköy’ün sosyal, kültürel anlamda gelişmesi için sinema, tiyatro alanlarına ihtiyacı olduğunu ifade eden Akay “Bu alanlar ciddi bir ihtiyaç” dedi. 30 yıl önce ilkokula giderken etkinlikler için Halk Eğitimi Merkezi’ne gittiklerini, aradan 30 yıl geçmesine rağmen yine etkinliklerin aynı Halk Eğitimi Merkezi’nde yapıldığını söyleyen Akay, “Çerkezköy sokağa çıkacak demiştik. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yaptığımız kültür merkezi ‘Çerkezköy sokağa çıkacak’ sloganına olanak sağlayacak” dedi. Çerkezköy’deki derelerle ilgili de konuşan Akay, göreve geldiklerinde Kavakdere’yi bataklık ve kaçak fabrika atıklarıyla aldıklarını dile getirerek “Burayı ıslah ederek sadece yağmur suyu akmasına olanak sağladık. Evsel atıklar Çorlu deresinden devam ediyordu. DSİ TESKİ’nin 27 milyonluk yatırımı ile arıtma tesisi yaptı. O arıtma tesisine kolektör hatlarıyla 15 milyonluk yeni yatırım yapıldı. Kolektör hatlarıyla evsel atıklar arıtma tesisine gidiyor. Bunlar arıtıldıktan sonra ise deşarj ediliyor. Artık derelere fabrika atıkları akmıyor” dedi. Veliköy’deki pis koku ile ilgili gelen soruyu da yanıtlayan Akay “Veliköy’de kimyasal koku, hava kirliliği var. 2.5 ay önce Kızılpınar’da Çorlu Deresinde kırmızı bir fotoğraf çıktı. O fotoğraftan sonra yola çıktık. Bir işletmenin dereye tesisat çekerek bir atık boşaltma alanı olduğu tespit edildi. Kimyasal atığın kırmızı olduğundan dolayı o işletmeyi bulmamız kolay oldu. O güne kadar kırmızı olmayan atıklar yıllarca o dereye gönderildi” dedi.

 

“BİN DÜKKANLI KÜÇÜK SANAYİYE İHTİYAÇ VAR”

 

Küçük sanayi ile ilgili gelen soruyu da yanıtlayan Akay, küçük sanayi sitesinin kaldırılması konusunun 2014 seçimleri öncesi beyannamelerinde olduğunu fakat bu dönemde gerçekleştiremediklerini ifade ederek “Çerkezköy’de 3 tane organize sanayi bölgesi var. Planlarda imar uygulamaları yapılırken küçük sanayi sitesi işlenmemiş. Hayri Batur Caddesinde küçük sanayi sitesinde 200 dükkan var. Çerkezköy’ün bin dükkanlı küçük sanayi sitesine ihtiyacı var” dedi.

 

“GALERİCİLERİ ŞEHİR İÇİNDEN ÇIKARTACAĞIZ”

 

Belediyenin 250 bin dönümlük yerinin olduğunu kaydeden Akay, önümüzdeki dönemde cezaevinin alt tarafında küçük sanayi sitesini planlara işleyeceklerini, o alanda bir modelleme ile küçük sanayi sitesinin temelini atacaklarını dile getirdi. Akay, ikinci el oto galericileri de şehir içinden çıkartacaklarını kaydetti.

 

“KESKİN BİR KARAR ALDIK”

 

Adliye önünde ve Malkoçoğlu Caddesi’nde trafiği rahatlatmak için nasıl çözümler geliştireceğinin sorulması üzerine de belediye başkanı Vahap Akay “Atatürk ve Öztrak Caddeleri için tekyön uygulaması gibi keskin bir karar aldık. Yılların alışkanlığını değiştirdik. Ciddi eleştirilerin geleceğini biliyorduk. Ama ciddi bir karar ile uygulamayı başlattık. Çerkezköy’ün geleceğine dair trafik çözümlerine öncülük yapmış olduk” dedi. 2014 yılında 115 bin olan Çerkezköy nüfusunun 170 bine ulaştığını dile getiren Akay “2024’te nüfusun 250 bine ulaşacağını öngörüyoruz. Bu hızlı nüfus artışını düşünerek hareket etmemiz gerekiyor. Adliye önü ve Malkoçoğlu Caddesi’nde de trafik konusunda çalışmalarımız olacak” diye konuştu.

 

11 İLÇEDE PRESTİJ CADDE PROJESİ

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin 11 ilçede prestij cadde projesinin olduğunu kaydeden Akay “Çerkezköy’de de Namık Kemal Bulvarı’nda bu projeyi yapın dedim” dedi. Bulvarın güzel bir cadde görünümüne kavuşması için bu talepte bulunduklarını söyleyen Akay “Talebimiz bulvarın güzel bir cadde görünüme kavuşmasıydı. Bisiklet yolu, çekme mesafelerini kullanarak yürüyüş alanları genişlesin istedik. Ama müteahhit kötü işçilik ile kötü sonuçlar ortaya çıkardı. Büyükşehir Belediye Başkanımızı davet ederek alanı gösterdik. Şimdi müteahhit firma sil baştan düzenleme yapmaya başladı Büyükşehir işi teslim almadı” diyerek firma işi düzgün teslim edene kadar bu işin takipçisi olacaklarını kaydetti.

 

“MEYDAN ALTI OTOPARK”

 

Çerkezköy’ün içme suyu borularının yüzde 50’sinin asbest boru olduğunu söyleyen Akay “Çerkezköy’de 2019-2020 yıllarında içme suyu hattı yenileneceği için Öztrak ve Atatürk Caddelerinde kaldırım ve yeni yol düzenlemesi yapmadık” dedi. İki caddedeki içme suyu hatlarını yeniledikten sonra kaldırım düzenleme çalışmaları yapacaklarını, park alanları, yolcu durakları, meydan altı otoparkı yaptıktan sonra Osmanlı Camisi’ni şehirle bütünleştireceklerini ifade eden Akay, Atatürk Anıtı ile saat kulesinin olduğu alana meydan altı otoparkı yapacaklarını söyledi.

 

“AŞEVİ PROJESİNİN TEMELİNİ ATACAĞIZ”

 

2014 yılında sıkıntılı bir Kızılpınar devraldıklarını söyleyen Akay “Altyapı çalışmalarını ötelemedik. Zoru tercih ederek Kasım 2016’da mahalleye kazmayı vurduk. Kızılpınar’ın yerleşim sahası içinde 240 sokak ve 17 caddesi bulunuyor. Alt yapı çalışmalarında Kızılpınar’da TESKİ ile birlikte hareket ettik. 85 kilometre kanalizasyon inşaatı, 5 kilometre ise yağmur suyu hattı yapıldı. Kızılpınar’ı 90 kilometre kazdık. Bu güne kadar 240 sokağın 220’sini tamamladık. 3 cadde de tamamlanacak. Çalışmalar yaklaşık 1 ay içinde tamamlanacak” dedi. Bu dönem Veliköy’e yaptıkları düğün salonunu önümüzdeki dönem Kızılpınar’a da yapacaklarını dile getiren Başkan Akay, Çerkezköy’de aşevi projesinin de hazır olduğunu ve önümüzdeki dönemde temelini atacaklarını söyledi.

 

“İYİ NİYETLİ BİR DÖNEM GEÇİRDİK”

 

Şaban Kardeş’in yönelttiği “Meclis üyelerinin kaçını koruyacaksınız” sorusuna da cevap veren Akay “31 kişilik mecliste 17 CHP’li meclis üyemiz bulunuyor. Yaptığımız bu hizmetler 31 meclis üyemizin aldığı karar neticesinde ortaya çıkmıştır.  Bu ekibin başkanı olarak bugün bunların anlatımını sunmak bana düşüyor. Yeni dönemde belediye meclis üyeliği listeleri ilçe örgütümüz ile konuşarak paylaşılarak ortaya çıkacaktır” dedi. 4 buçuk yıllık sürede Çerkezköy Belediye Meclisi’nin aldığı kararların yaklaşık yüzde 97’sinin oybirliği ile alındığını söyleyen Akay, AK Partili ve MHP’li meclis üyeleri ile iyi niyetli bir dönem geçirdik” dedi.

 

“ÇERKEZKÖY’E BİR STADYUM KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”

 

Çerkezköy’e yapılan devlet yatırımlarını da değerlendiren Akay “Çerkezköy’de eğitim önemli bir sorun. Çorlu Deresi’nin devlet yatırımı eksik kaldı. Tepe bağlantı yolunda karayolları sınıfta kaldı. Spor Bakanlığı beş yılda gençlik merkezini yeni bitirdi. Devlet yatırımları konusunda eksik durumdayız” dedi. Eğitime katkılarından dolayı Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban’a, dönemin milletvekili Ayşe Doğan’a, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş’e ve hayırseverlere teşekkür eden Vahap Akay, ‘Çerkezköy’e stat yapılacak mı ?’ sorusu üzerine de “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin seçim beyannamesinde stadyum projesi vardı. Çerkezköy’ün beş bin kişilik stadyum ihtiyacı var. Bu stadyumun merkezin dışında olmaması gerekiyor. Kapalı spor salonun arkasında bakanlığa tahsis edilmiş alanda 4 yıldır Gençlik Spor il müdürlüğüne gidip girişimlerde bulundum. Üstüne düşen sorumluluk varsa yapalım dedik. Ancak bununla ilgili yol alamadık. Zeminle ilgili iyileştirme çalışması yapacağımızı söyledik. O dönemde yol alamadığımız için Büyükşehir Belediyemiz stadyum yerine Cengiz Topel Caddesinde yarı olimpik yüzme havuzu yaptı” dedi. Akay Çerkezköy’e bir stadyum kazandırmak istediklerini söyledi.

 

SİYASİ OLARAK NİTELENDİRDİ

 

Kulüp yöneticilerinin Çerkezköy Belediyesi’nin 1911 Çerkezköy Doğanspor’a destekte bulunmadığı şeklindeki açıklamalarını siyasi açıklamalar olarak nitelendiren Başkan Akay “Çerkezköy Belediyesi’nin kulüp ile verilen sözleri yerine getirmediği söyleniyor. Bu söylemler siyasete zemin hazırlamaya çalışan arkadaşların görevlendirmeyle ortaya koydukları açıklamalardır. İşin zamanlaması ise siyasidir” dedi. 5 yıldır spora yaptıkların herkes tarafından bilindiğini söyleyen Akay, “Belediye kapısında randevu alamıyoruz diyenlerin sözleri tamamen yersizdir. Makama alınmamaları ise yalan ve iftiradır. Sanayici ve esnaf takıma el birliğiyle sahip çıksın, belediye de 2 kat destek sağlasın.  Sadece belediye ile iş yürümez” dedi. 30 Mart 2014’te seçildikten sonra 8 Nisan’da parti rozetini çıkararak “herkesin belediye başkanı” olarak göreve başladığını söyleyen Akay “81 ilden gelen vatandaşlarımızın buluştuğu Çerkezköy küçük bir Türkiye mozaiği. Bu döneme kadar herkese hizmet etmeye çalıştım. 31 Mart’ta da yine vatandaştan görev talep edeceğim” dedi.

 

“İKİ SATIRLIK BİR AÇIKLAMA İLE GEÇİŞTİRİLEMEZ”

 

2016 yılında gündeme gelen ve Çerkezköy-Kapaklı arasında yapılması planlanan termik santralin yapılmasının teknik nedenlerden dolayı iptal edilmesi ile ilgili de konuşan Akay “Termik santral belası 2016 yılında karşımıza çıktı. Milletvekilleri teknik nedenlerden dolayı iptal edildiğini açıkladılar. Alınan karar için bakanlık yetkililerine, milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. Aklıselim bir karar alınmıştır” dedi. Termik santralin seçime 3 ay kala iki satırlık açıklama ile geçiştirilecek bir mesele olmadığını söyleyen Akay “Teknik nedenlerin ne olduğunun açıklanması gerekiyor. Planlarda o alan termik santral alanı olarak işaretli. ÇED raporları iptal edilecek mi? Alan yeniden tarım ve orman alanına dönüştürülecek mi? İnsanlarımızın bu sorularını cevabını duymaya hakkı var” dedi.

 

“TERMİK SANTRALE SESSİZ KALANLARI UNUTMAYACAK”

 

Çerkezköy’ün, bu dönemde termik santral yapılmasını savunanları ve buna sessiz kalanları unutmayacağını söyleyen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay,  “Termik santral meselesi Çerkezköy’ün hayati meselesiydi. Herkes bu mücadeleyi görmüştür. Kimler ne yapmıştır, ne yapmamıştır vatandaş bunu tartacaktır” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU