Medikal Fizik anlatıldı

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi'nde, "Tanısal Görüntüleme ve Radyonüklid Tedavide Medikal Fiziğin Yeri" ve "Radyoterapide Medikal Fiziğin Yeri" konulu seminerler düzenlendi. Trakya Üniversitesi

GÜNDEM 24.12.2018 14:33:00 0
Medikal Fizik anlatıldı

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Uluslararası Fizik ve Uygulamalı Matematik Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen seminer kapsamında, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Demir ve Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü’nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Bilge Becerir Trakya Üniversitesi’nin konuğu oldu.

 

PROJE AMACINA ULAŞTI

 

Seminer öncesi yaptığı konuşmada medikal fiziğin, hastalıkların tanı ve tedavisinde fiziksel, matematiksel teknik ve kavramların tıbbın herhangi bir alanında uygulanması ile ilişkili bir bilim dalı olduğunu belirten Trakya Üniversitesi Uluslararası Fizik ve Uygulamalı Matematik Araştırma Merkezi Müdürü ve Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Dalgıç, "Radyasyon kaynaklarının tıpta uygulanması, tanısal alanda en az doz ile en iyi sonucun elde edilmesi, tedavide sağlam doku ve organları koruyarak hastanın en doğru ve güvenilir şekilde tedavi edilmesi için gerekli hasta tedavi ve planlamaları ile çalışanların, halkın, çevrenin radyasyon güvenliğinin sağlanması gibi pek çok önemli konuda, medikal fizikçilere önemli görev ve sorumluluklar düşüyor.” dedi. Medikal fizikçilerin çalışma alanlarına ve nasıl çalıştıklarına dikkat çekerek konunun önemine değinen Prof. Dr. Seyfettin Dalgıç, son olarak “ÜPAB 2017/90 nolu proje kapsamında düzenledikleri seminerlerle projenin amacına ulaştığını belirtti.

 

MEDİKAL FİZİĞİN YERİ VE ÖNEMİ

 

Uluslararası Fizik ve Uygulamalı Matematik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Seyfettin Dalgıç’ın açılış konuşmasının ardından başlayan seminerler kapsamında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Demir, "Tanısal Görüntüleme ve Radyonüklid Tedavilerdeki Medikal Fiziğin Yeri ve Önemi" konulu sunumu ile katılımcıları tıbbi görüntüleme yöntem ve teknikleri, radyoaktif elementlerin kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanımı ve radyonüklid tanı ve tedavide medikal fiziğin yeri ve önemi hakkında bilgilendirdi. Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü’nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Bilge Becerir “Radyoterapide Medikal Fiziğin Yeri ve Önemi” başlıklı sunumunda, kanser tedavisinde iyonlaştırıcı ışın kullanımı, radyasyon fiziği, radyasyonun yaşamımızdaki yeri, radyasyondan korunma gibi pek çok konuda bilgi paylaşımında bulundu. Sağlık alanında güncel konuların anlatıldığı ve medikal fizik uygulamalarının, teknolojik ilerlemelere paralel hızla geliştiği bilgisinin paylaşıldığı seminerlerde, medikal fizik alanının geleceğin meslekleri arasında yerini alacağı vurgulandı. Seminerlerin ardından Prof. Dr. Seyfettin Dalgıç tarafından davetli konuşmacılara teşekkür belgeleri ve hediyeleri verilirken, program kültür ve tarih gezisiyle son buldu.

 

Haber / Aleyna ÇELİK