Çerkezköylü öğrenciler, yaptıkları roketi fırlattı

Çerkezköy'de havacılığa meraklı 19 öğrenci Roket Kursu'nda yaptıkları roketi Çerkezköy semalarına fırlattı. 5 günlük eğitimde öğrencilerle birlikte roket tasarladıklarını

GÜNDEM 21.12.2018 15:20:00 0
Çerkezköylü öğrenciler, yaptıkları roketi fırlattı

Türk Hava Kurumu Çerkezköy Şubesi ve Çerkezköy Milli Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile pazartesi günü açılan Roket Kursu’na katılan Seval Ahmet Çetin Fen Lisesi ve Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi’nden 19 öğrenci, Türk Hava Kurumu Roket Öğretmeni Oktay Ünlü tarafından verilen kursta roket yapmayı öğrendiler.

 

KATKIDA BULUNANLARA TEŞEKKÜR ETTİ

 

Öğrenciler tarafından hazırlanan roketler, dün saat 14:30’da Seval-Ahmet Çetin Fen Lisesi’nde düzenlenen programda uçuruldu. Kursla ilgili bilgi veren Türk Hava Kurumu Çerkezköy Şube Başkanı Mustafa Zümbül, “Bu kurs pazartesinden bugüne kadar 5 günlük bir çalışma neticesinde gerçekleşti. Bu çalışma bundan önce Adana’da gerçekleşmişti, bugün de ilçemizde gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Özverili bir çalışma ile öğrencileri yetiştiren Türk Hava Kurumu Roket Öğretmeni Oktay Ünlü’ye teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizin özverili çalışmalarını da takdirle karşılıyorum” dedi. Zümbül, Çerkezköy’de Türk Hava Kurumu’nun çalışmalarına katkıda bulunanlara da teşekkür etti.

 

“MODEL UÇAK KURSU’NA KATILDIK”

 

Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi Fizik Öğretmeni Selçuk Özel de “Bizim bu ekibimizin içerisinde ilçemizdeki farklı okullardan öğrenciler var. Yaz tatilinde Eskişehir İnönü’ye Model Uçak Kursu’na gittik 10 öğrenci ile birlikte. Oradaki uçuş okul müdürü hocamız da bize Çerkezköy’de bir roket kursu açabileceğini belirtti. Bunu öğrencilerimizle paylaştığımızda onlar da büyük bir şevkle gönüllü oldular. Türk Hava Kurumu Çerkezköy Şubesi’ne, Belediye Başkanımıza, Milli Eğitim Müdürümüze teşekkür ediyorum. Bize çok destek oldular” dedi.

 

5 GÜNLÜK EĞİTİM

 

5 günlük eğitimde öğrencilerle birlikte roket tasarladıklarını dile getiren Özel “Önümüzdeki yıl Türkiye Şampiyonası’na katılmayı hedefliyoruz. Şampiyonada bir şeyler yapabilirsek artık yurt dışında da ülkemizi ve ilçemizi temsil etmek istiyoruz. Bundan sonra daha da büyük başarılar getirme hedefindeyiz” dedi.

 

100 METREYE KADAR ÇIKABİLİYOR

 

Türk Hava Kurumu Roket Öğretmeni Oktay Ünlü de “Roketimizin toplam boyu 50 santim, çapı 4 santim. Katı yakıtla, elektrik gücü verilerek 100 metreye kadar fırlatacağız. Kurtarma sistemi, içerisinde bulunan paraşüt sistemi. Tam tepe noktasına çıktıktan sonra paraşüt sisteminin açılması bekleniyor. Yarışma kurallarına göre havalandıktan sonra 5 dakika havada kalması gerekiyor. Yaptığımız bu modeller hem Türkiye standartlarında hem de dünya standartlarında bir hava aracı” dedi. Ünlü, roket yapımında kullanılan malzemelerle ilgili de bilgi verdi.

 

ÇERKEZKÖY SEMALARINA FIRLATTILAR

Roket eğitimi alan İrem Rana Öter de kursla ilgili duygularını paylaştı. Babasının sınırda askerlik yaptığını dile getiren İrem Rana Öter “Madem benim babam vatani görevini sınırda yapıyor ben neden havacılıkta ülkemizi bu şekilde tanıtmayayım ve ben neden havada kendi vatanımı savunmayayım dedim ve kendime havacılığı amaç edindim" dedi. Yapılan konuşmaların ardından okul bahçesinde öğrenciler tarafından yapılan bir roket Çerkezköy semalarına fırlatıldı. Programa Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Milli Eğitim Şube Müdürü Yusuf Hayri, Türk Hava Kurumu Çerkezköy Şube Başkanı Mustafa Zümbül, hayırseverler Ahmet Çetin ve Serkan Karagöz ve öğrenciler katıldı.

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU