Daha iyi çevre için sınır ötesi işbirliği

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın başkanlığını yürüttüğü Edirne Katı Atık Yönetim Birliği'nin (EDİKAB), Bulgaristan-Türkiye Sınırötesi İşbirliği Projesi IPA

GÜNDEM 17.12.2018 15:05:00 0
Daha iyi çevre için sınır ötesi işbirliği

Avrupa Birliği Bakanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı’nın birinci teklif çağrısı için Bulgaristan’ın Macarovo Belediyesi liderliğinde ve Edirne Katı Atık Yönetim Birliği’nin ortaklığı ile uygulanmakta olan CB005.1.12.008 sayılı "Doğayı Korumak için Atık Yönetim Kapasitesinin Geliştirilmesi" isimli projesi "Daha İyi Çevre için Bölgesel Girişimler" konulu toplantıda heyetler bir araya geldi. Macarova Belediyesi'nde, düzenlenen toplantıya; Edirne Katı Atık Yönetim Birliği’ne üye; Edirne, Havsa, Lalapaşa ve Süloğlu Belediyelerinin çevre, atık yönetimi ve Avrupa Birliği projeleri konularında çalışan personelleri ile Macarova Belediyesi’nin proje ekibi ve Bulgaristan Çevre Bakanlığı Haskova İl temsilciliğinden uzmanlar katıldı.

 

PROJELER ANLATILDI

 

'Daha İyi Çevre için Bölgesel Girişimler' konulu toplantıda, Macarovo Belediyesi ve Edirne Katı Atık Yönetim Birliği projesi kapsamında bu zamana kadar yapılan çalışmalar katılımcılara tanıtıldı. Edirne Katı Atık Yönetim Birliği tarafından yapılan katı atık bertarafına yönelik projelerin anlatılmasının ardından, Edirne Katı Atık Birliği’ne üye belediyeler Edirne, Lalapaşa, Havsa, Süloğlu Belediyeleri çalışma alanları içerisinde yer alan çevresel durumlarını anlatan birer sunum yaptı. Toplantının ikinci gününde ise Bulgaristan Çevre Bakanlığı Haskova İl temsilciliği uzmanları atık yönetimindeki yönetmeliklere ilişkin sunumlar düzenledi.

 

30 AYRI EĞİTİM DÜZENLENECEK

 

Çevrenin korunması, dengeli ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamaya yardımcı olmak amacıyla 2016 yılında Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı’nın birinci teklif çağrısına başvuru yapılan “Doğayı Korumak için Atık Yönetim Kapasitesinin Geliştirilmesi” isimli ortak projenin 21 Mart 2017 tarihinde uygulanmaya başladığı belirtildi. 24 aylık uygulama süresi ile 20 Mart 2019 tarihinde sona erecek  olan projede, küçük ölçekli yatırım faaliyetleri ile çevre konusunda eğitimlere yönelik çalışmalar yer alıyor. Proje kapsamında Edirne’de 2018 Mayıs ayında ilkokul  4 ve 5. Sınıflardan 150 öğrenciye Edirne Katı Atık Birliği Bertaraf Tesisleri'nde atık türleri ve atıkların bertaraf yöntemleri hakkında eğitim verilerek tesiste üniteleri  uzmanlar eşliğinde incelemeleri sağlanmıştı. Projenin yatırım faaliyeti olarak EDİKAB’a alınacak 3 adet iş makinesi için Prag ihale usullerine göre ihale gerçekleştirilerek sözleşmesi imzalandı. Bu kapsamda, 2019 yılı Ocak ayında 1 adet nokta dönüşlü yükleyici, 1 adet backhoe loader, 1 adet traktör Edirne Katı Atık Yönetim Birliği’ne teslim edilecek. Proje kapsamında Bulgaristan’ın Macarovo Belediyesi’ne ise katı atıkların toplanması için 1 adet çöp kamyonu, 1 adet sokak temizlik aracı, 100 adet ayrıştırma konteynırı alınacak ve halka yönelik atıkların ayrı toplanmasına yönelik 30 ayrı eğitim düzenlenecek. Edirne’de ve Macarovo’da iki ortağın üyelerine yönelik de gerçekleştirilecek eğitim ve konferasların da projede yer aldığı belirtildi. 364 bin 291 Euro toplam bütçeye sahip proje kapsamında,  Edirne Katı Atık Yönetim Birliği düzenleyeceği faaliyetler için  bütçeden 186 bin 46 Euro alacağı açıklandı.

 

Haber / Aleyna ÇELİK