500 kişiye akılcı ilaç kullanımı anlatıldı

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencileri ile Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu, "Dünya Diyabet G?

GÜNDEM 17.12.2018 14:32:00 0
500 kişiye akılcı ilaç kullanımı anlatıldı

Edirne Erasta AVM'de açılan bilgilendirme standında öğrenciler  hazırladıkları broşürleri dağıttı. “Ülkemizde 7 milyon diyabet hastası bulunduğunu ve gerekli önlemler alınmazsa önümüzdeki 5 yıl içinde bu sayıda yüzde 100 artış beklendiğini biliyor muydunuz?”, “Ülkemizde her iki ilaçtan biri hatalı kullanılıyor, akılcı olmayan ilaç kullanımı yüzdesinde 2. sıradayız ve uzun vadede bu bir sağlık felaketi.” gibi tespit ve cümlelerden yola çıkan öğrenciler, halka diyabeti ve akılcı ilaç kullanımını anlattı. Etkinliğe toplam 10 topluluk üyesi katılırken yaklaşık 500 kişiye diyabet ve akılcı ilaç kullanımı anlatıldı.

 

DİYABET HASTASI SAYISI YEDİ MİLYONU AŞTI

 

Trakya Üniversitesi Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu Başkanı ve Eczacılık Fakültesi öğrencisi Beşir Sefa Mumay, diyabetin oldukça ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu ancak ülkemizde bu duruma yeterince dikkat edilmediğini belirterek "Ülkemizdeki diyabet hastası sayısı yedi milyonu aştı. Son 10 yılda yüzde 100 artış gösteren diyabet hastalığının önümüzdeki 5 yılda da yüzde 100 artması bekleniyor. Bu hastalardaki en büyük problem ise hastalığı kabullenememeleri ve hastalık yokmuş gibi davranmaları. Diyabet hastalığı, kontrol altına alınmadığı zaman görme kaybı ve kardiyovasküler hastalıklar gibi ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, önümüzdeki 10 yıllık süreçte ölüm oranı en yüksek 3. hastalık diyabet hastalığı olacak. Bu konuda bilinçlendirme sağlamak istememizin en büyük sebeplerinden biri, diyabet hastalığı eğer kontrol altına alınır ve bilinç sağlanırsa diyabetli bireyin yaşamına normal bir şekilde devam edebilecek olması. Bu konuda ise tüm sağlıkçılara ve biz sağlık alanı öğrencilerine büyük bir iş düşüyor. Bugün burada olmamızın ve Dünya Diyabet Günü'nü herkese hatırlatmamızın amacı da tam olarak bu. Diyabeti halka anlatabilmek ve halkı diyabetten koruyabilmek" dedi.

 

"ANTİBİYOTİK DİRENCİ CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI"

 

Trakya Üniversitesi Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu Halk Sağlığı Komitesi Sorumlusu Elis Kaplan, ülkemizde akılcı olmayan ilaç kullanımının çok yüksek bir düzeyde olduğunu, özellikle gereksiz antibiyotik kullanımında çok ciddi noktalara ulaştığımızı söyleyerek "Ülkemiz ne yazık ki, akılcı olmayan ilaç kullanımı yüzdesinde 2., eğitim seviyesine oranla akılcı olmayan ilaç kullanımı yüzdesi sıralamasında ise 1. sırada... Kısa vadede sorun olarak görmediğimiz tüm ilaç alışkanlıklarımız, uzun vadede büyük sorunların habercisi niteliğinde. Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve daha ucuz olma imkanı varken yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sıkıntılara yol açıyor. Bu sıkıntılar arasında hastalık ve hatta ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişen dirence dayalı olarak tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Özellikle antibiyotik direnci, ülkemizde ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Bir eczacı olarak temel görevlerimizden biri halkın ilaçlarını doğru şekilde kullanmasına ve bu konuda bilinçlendirilmelerine katkıda bulunmak. Çalışmadaki asıl amacımız insanları akılcı ilaç kullanımı hakkında bilgilendirmek ve özellikle antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri halka anlatarak antibiyotik direncinin gelişmesini engellemek" sözlerine yer verdi.

 

Haber / Aleyna ÇELİK