Proje Pazarı Yarışması'nda dereceye girenler belirlendi

Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Üniversiteler Birliği, 2.Trakya Proje Pazarı Arge ve Teknoloji Projeleri Yarışması'nı Edirne'de düzenledi. Yarışmada üniversite öğrencilerine ve akademisyenlere bir ça

GÜNDEM 14.12.2018 14:58:00 0
Proje Pazarı Yarışması

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunulmasıyla başlayan program protokol üyelerinin konuşmalarıyla devam etti. Trakya Üniversitesi’ndeki öğrencilere ve akademisyenlere bir çağrıda bulunan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Bugün Trakya’daki Üniversitelerin öğrencilerinin hocalarının bin bir emekle hazırlamış olduğu projeleri değerlendireceğiz. Sahada çalışan biri olarak şunu söylemek istiyorum; tıp, mühendislik, sosyal bilimler hiç fark etmiyor. Eğer bir proje uygulanabiliyorsa uygulama şansı varsa biliniz ki dünyanın en değerli projesidir o. Edirne ile ilgili hayalleriniz projeleriniz Edirne Belediyesi tarafından beklenmektedir. Hem destek verilecektir hem de sahada uygulama alanı açılacaktır. Sözlerime son vermeden evvel yarışmaya katılan tüm hocalarımı, öğrencilerimi bir kez daha kutluyorum" dedi.

 

"GÖRÜLMEYENİ GÖSTERELİM İSTEDİK"

 

Proje Pazarı etkinliğinin ilkini geçen yıl Namık Kemal Üniversitesinde düzenlediklerini dile getiren Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, "Proje Pazarı etkinliğinin ikincisini bugün serhat şehri, şehirlerin sultanı Edirne’de gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Trakya’nın ve Marmara’nın çeşitli yerlerinde Trakya Üniversiteler Birliği’ne bağlı üniversitelerden birbirinden değerli hocalarımız birbirinden farklı projelerini, tez çalışmalarını, fikirlerini gelip bize sunsunlar, beraber oturalım, tartışalım ve kendi çalışmalarını Trakya’ya, Türkiye’ye açalım. Bu projeleri kendi illerindeki sanayici ile buluşturalım. Veya yaşadığı şehrin sorunlarına çözüm noktasında katkı sağlasın diye bir nevi platform oluşturalım dedik. Bu platform sayesinde ulaşılamayana ulaşalım, görülmeyeni gösterelim, kenarda köşede kalmış değerli fikirler varsa onları diğer kurum ve kişilerle buluşturalım istedik. Böylece ortak aklı bir araya getirelim diye bu projeleri yapıyoruz" dedi.

 

400 KİŞİ KATILDI

 

6 ayda 37 adet proje başvurusu yapıldığını belirten Şahin, "Yaklaşık 6 aylık bir süreçte sisteme 37 adet proje başvurusu yapıldı. Bu projeler oluşturulan heyet tarafından detaylı şekilde incelendi, araştırıldı ve bu projelerin arasından ilk 10’a girecek projeler belirlendi. Bugün burada da jüri değerlendirilmesi sonucu ilk 5’e girecek projeler belli olacak. Tüm projeler bizim için çok değerli. İnşallah diğer projeleri de önümüzdeki yıllarda görmeye ve kabul etmeye çalışacağız. Biz sizlerin değerli fikir ve akademik çalışmaları hayata geçirilsin istiyoruz. Çalışmalarınız sosyal hayatla bütünleşsin. Ekonomiye kazandırılsın ve ticarileşsin. Mümkünse hem hocalarımız istifade etsin, hem Trakya istifade etsin, nihayetinde Türkiye kazansın istiyoruz. Gelişmiş 10 ülke arasına girmek için üniversite ile sanayiciyi, şehri ve diğer kurumları bir araya getirmeliyiz. Fikirleri buluşturma ve hayata geçirme noktasında bu platformu kurduk. İnşallah önümüzdeki yıllar bu etkinliği Kırklareli’nde, Çanakkale’de, Bandırma’da yapacağız. Geçen yıl bu etkinliği Namık Kemal Üniversitesi’nde yaklaşık 400 kişinin katılımı ile gerçekleştirdik. Bugün maşallah burada yaklaşık 800 kişi var. Trakya’nın ve Bölgemizin değişik illerinden gelen öğrenci kardeşlerimiz, hocalarımız burada. Ümit ediyorum binleri, iki binleri bu salonlar almayacak. 50-60 proje 100-200 projeye dönüşecek. Sadece kazananlara değil kazanamayanlara da elimizden gelen desteği vereceğiz. Ben burada yarışmanın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, proje pazarının hayırlara vesile olmasını diliyorum" sözlerine yer verdi.

 

NEUROMARKET GENETİK ANALİZ SETİ BİRİNCİ OLDU

 

2. Trakya Proje Pazarı Yarışması’nda 37 proje arasında projeleri ilk 10’a kalan finalistler projelerini jüri üyelerine ve katılımcılara sundu. İlk 10’a kalan finalistlerin 9 tanesi Trakya Üniversitesi’nden, 1 tanesi ise Kırklareli Üniversitesi’nden yarışmaya katıldı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda ilk 5’e girmeye hak kazanan proje sahiplerine Trakya Kalkınma Ajansı tarafından "Ticarileştirme Desteği" kapsamında para ödülleri verildi. Yarışma sonucunda birincilik ödülü olan 25 bin TL’yi "NeuroMarket Genetik Analiz Seti" isimli projesiyle Trakya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Akyol ve Prof.Dr. Oğuzhan Doğanlar almaya hak kazandı. İkincilik ödülü olan 20 bin TL'yi "İşitsel Nöropati Spectrum SMAD4 Gen Metilasyonu Biyolojik Bir Marker Olabilir mi?” İsimli projesiyle Trakya Üniversitesi’nden Öğr.Üyesi Erdoğan Bulut, üçüncülük ödülü olan 15 bin TL'yi Trakya Üniversitesi’nden "Microişlemci Kontrollü Elektro Pnömatik Kontrollü Flutter" isimli projesiyle Doç.Dr.Hilmi Kuşçu, dördüncülük ödülü 10 bin TL'yi "Otonom Araçlar İçin Yerli Elektrik Motoru Sürücüsü" isimli projesiyle Trakya Üniversitesi’nden Dr.Öğr.Üyesi Deniz Taşkın, beşincilik ödülü olan 5 bin TL'yi ise "Enactive İnteraktif Eğitim Simülasyonu" projesinin sahibi Trakya Üniversitesi’nden Araş.Gör.Dr.Erdem Demiröz almaya hak kazandı.

 

Haber / Özge MERİÇ