Yazar Bilgin, öğrencilere Sarıkamış'ı anlattı

Sarıkamış Harekatı 'Beyaz Hüzün' Yazarı İsmail Bilgin, imza ve söyleşi günü etkinliği kapsamında Özel Çerkezköy Uğur Okulları öğrencileriyle buluştu. Bilgin öğrencilere

GÜNDEM 12.12.2018 17:34:00 0
Yazar Bilgin, öğrencilere Sarıkamış

Osmanlı’nın 1914 yılında Balkanları kaybettiğini ve elinde Anadolu ile Arabistan Yarımadası’nın bulunduğunu belirten Yazar İsmail Bilgin," 20 Haziran’da Bosna Veliahdının öldürülmesiyle 1. Dünya Savaşı patlak vermiştir. Osmanlı’nın, İtilaf güçlerinin iş birliğini reddetmesi üzerine 2 Ağustos 1914’te  İttifak güçleriyle gizli bir anlaşma yapıldı. 300 milyon Müslüman’ın ayaklanması düşünülürken İtilaf güçleri denize hakimdi. Osmanlı’nın, doğuda Ruslara karşı bir cephe açması planlanmıştı. O yıllarda 93 Harbi sonrası Tanzimat karşılığı Kars, Ardahan ve Batum’un Rusların eline geçtiğini ve Sarıkamış Harekatı bu şartlar altında başladı" dedi.

 

SARIKAMIŞ HAREKATI PLANI

 

 'Beyaz Hüzün' Yazarı İsmail Bilgin, Sarıkamış Harekatı planı hakkında bilgi vererek "Askerler yarım metre karda ve soğuk havada yürüyordu. Ayaklarında çarık, yanlarından yeterli yiyecekleri yoktu. Sarıkamış’a yaklaşıldığında 9. Kolordu taarruza geçiyor. Ruslara karşı koymasına rağmen Sarıkamış’ın üst mahallerine giriliyor. Ancak. Hakkı Paşa en önde girmek istediği için önüne kattığı Ruslarla Kars’a kadar ilerliyor. Oysa 9. Kolordu ile birleşmesi gerekiyordu. Askerimiz 27 Aralık’ta üst mahallere giriyor ancak 10. Kolordu ile buluşulamıyor" dedi.

 

“ŞEHİTLERİN CESETLERİ KARLAR ERİYİNCE ORTAYA ÇIKTI

 

Sarıkamış Harekatı sonuçları ile ilgili Rusların, esir alınan 31. Tümen Yardımcısı Nihat Bey’in üzerinde buldukları evraklardan planı öğrendiklerini anlatan Bilgin, "Tren yoluyla taşıdıkları birlikleriyle bir gecede askerlerimizin karşısına çıkıyorlar. Hafız Hakkı Paşa, askerleriyle kısa yoldan Allahu Ekber Dağı’nı aşmak isterken 11. Kolordu’nun yüzde 90’ı burada şehit düşüyor. Yenilgi sonrası Ruslar sancağı ele geçirdi. Donarak şehit düşen binlerce askerin cesedi Nisan ayı sonrası karların erimesiyle ortaya çıktı" dedi. Söyleşinin ardından öğrencilerin kitap ile ilgili sorularını yanıtlayan Yazar İsmail Bilgin, kitaplarını imzaladı.

 

Haber / Seda AKYOL