En fazla açık işi olan 10 meslek

İŞKUR Çerkezköy Hizmet Müdürlüğü yetkilileri 2018 Türkiye İşgücü Piyasa Araştırması sonuçlarını değerlendirdi. Yetkililer, en fazla açık işi olan 10 mesleği de 'kaynakçÄ

GÜNDEM 8.12.2018 20:47:00 0
En fazla açık işi olan 10 meslek

Türkiye İşgücü Piyasasında 470 bin kişilik açık iş olduğunu belirten yetkililer, “Ülkemizdeki işyerlerinin yüzde 12.6’sında açık iş olduğu tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında derlenen açık işlerin 3’te 1’inden fazlası imalat sektöründedir. Araştırma sonuçlarına göre imalat sektöründe 182 bin 27, toptan ve perakende ticaret sektöründe 86 bin 46, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektöründe 48 bin 249, inşaat sektöründe 42 bin 278 açık iş vardır” dedi.

 

10 YILDA ÖN PLANA ÇIKMASI BEKLENEN MESLEKLER

 

İşgücü piyasasında en çok ihtiyaç duyulan mesleklerin elektrik ark kaynakçısı, otomotiv kaporta işçisi, reklam tabelacısı, düz örme hazır giyim, otomotiv boya ustası, otomotiv elektrikçisi, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, ahşap mobilya imalat ustası, makineci (dikiş), makine nakışçısı olduğunu dile getiren yetkililer “İşverenlerin gelecek 10 yılda ön plana çıkmasını bekledikleri mesleklerde sanayi 4.0 gelişmelerinin etkisi görülmektedir. Bu meslekler yapay zeka makine kalite kontrol elemanı, robot kaynak operatörü, bilişim teknolojisi, güneş enerji sistemi teknik personeli, dil konuşma terapisi, elektrikli arabalar için teknik bakımcı, dijital reklamcılık, veri tabanı yöneticiliği, Ar-Ge Mühendisi, internet televizyonculuğu, siber güvenlik uzmanı, e-ticaret meslek elemanı, yazılım destek uzmanı, robot mühendisliği, 3 boyutlu grafik animasyoncusu, mobil yazılımcıdır” dedi.

 

EN FAZLA AÇIK İŞİ OLAN 10 MESLEK

 

Yetkililer en fazla açık işi olan 10 mesleği de ‘kaynakçı (oksijen ve elektrik), makineci (dikiş), garson (servis elemanı), satış danışmanı/uzmanı, çağrı merkezi müşteri temsilcisi, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, pazarlamacı, şoför-yük taşıma, elektrikçi’ olarak sıraladı.

 

ELEMAN TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLİYOR

 

Her 5 işverenden birinin eleman tercihinde güçlük yaşadığını dile getiren yetkililer makineci (dikiş), garson, satış danışmanı, kalite kontrolcü, gazaltı kaynakçısı mesleklerinin temininde güçlük çekildiğini belirterek “İmalat sektöründe (makineci-dikiş), inşaat sektöründe (elektrikçi),  mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler sektöründe (muhasebeci), bilgi ve iletişim sektöründe (bilgisayar mühendisi) ve eğitim sektöründe (İngilizce öğretmeni) eleman temininde güçlük çekilmektedir” dedi.

 

MESLEKİ BECERİ VE TECRÜBE EKSİKLİĞİ

 

Eleman temininde güçlük çekme nedenlerinin başında mesleki beceri ve tecrübe eksikliğinin geldiğini dile getiren yetkililer, diğer nedenleri de ‘vardiyalı çalışma olması’, ‘bu meslekte işe başvuru yapılmaması’, ‘çalışma ortam ve şartlarının beğenilmemesi’, ‘talep edilen üretimin yüksek bulunması’, ‘tehlikeli veya çok tehlikeli meslek olması’, ‘vardiyalı çalışma olması’ olarak sıraladı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU