"Kadınlar siyasette daha fazla yer almalı"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme Ve Seçilme Hakkının Verilişinin 84. Yılını kutladı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan

GÜNDEM 5.12.2018 16:21:00 0
"Kadınlar siyasette daha fazla yer almalı"

Kadınların siyasal yaşamda daha da fazla yer alarak daha güçlü ve demokratik bir gelecek inşa edileceğini dile getiren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Büyük lider, asrın dehası, Cumhuriyet’imizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 84 yıl önce birçok Avrupa ülkesindeki kadınlardan esirgenen seçme ve seçilme hakkını Türk Kadını’na vererek, Muasır Medeniyetler Seviyesine ulaşma yolunda önemli ve büyük bir adım attı. Şimdi bize düşen görev kadınlarımızın siyasal yaşamda daha da fazla yer almasını sağlayarak; daha güçlü ve demokratik bir gelecek inşa etmek" dedi.

 

KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKINI VERDİ

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme Ve Seçilme Hakkının Verilişinin 84. yıldönümü kutlayarak, "Mustafa Kemal Atatürk, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkını vererek, Türk Milleti’nin Muasır Medeniyetler Seviyesine ulaşması yolunda çok önemli bir adım attı.  Mustafa Kemal Atatürk, 5 Aralık 1934’te tüm dünyaya örnek olacak bir karara öncülük etti, kadınlara siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını verdi. Türkiye, Fransa'dan Fransa ve İtalya'dan 11, Romanya'dan 12, Bulgaristan'dan 13, Belçika'dan 14, İsviçre'den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıdı" sözlerine yer verdi.

 

KADINLARIN SİYASİ YAŞAMINDA YER ALMALARI İÇİN BİR ÖRNEK

 

Gürkan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Aralık 1934’te Türk Kadınına Seçme ve Seçilme hakkını vermesiyle birlikte ilk seçimin 1935 yılında gerçekleştirildiğini belirterek "Bu seçimde Türk kadını mecliste 18 sandalye elde etmiştir. İlk seçimde Edirne’den Dr. Fatma Şakir Memik mecliste yer aldı. Aynı zamanda bir tıp doktoru olan Dr. Fatma Şakir Memik, kadınların da yer aldığı ilk mecliste Edirne’yi temsil etme hakkına sahip oldu. Kadınlarımızın siyasi yaşamında yer almaları için bir örnek teşkil eden Dr. Fatma Şakir Memik’in ismi bugün Kaleiçi Eski Vali Konağı’nda açtığımız kadın merkezinde yaşatılıyor" diye konuştu.

 

"GÜÇLÜ VE DEMOKRATİK BİR GELECEK"

 

Kadınların siyasette daha da fazla yer alması gerektiğine dikkat çeken Gürkan, "Kadınların siyasi yaşamda yer alması daha fazla desteklenmelidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere gösterdiği Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmamız; kadınların yönetici ve siyasi kadrolarda daha da fazla yer almasıyla mümkündür.  Bizler, Edirne Belediyesi olarak kadın erkek eşitliğinin sosyal, ekonomik ve siyasal her türlü platformda gerçekleşeceği bir gelecek yaratmak adına çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Bünyemizde yer alan kadın merkezleriyle onların daha iyi bir geleceğe sahip olması için olanaklar sunuyoruz. Çünkü biliyoruz ki; ancak ve ancak kadınlarımızın siyasal yaşamda daha fazla yer almasını sağlayarak; güçlü ve demokratik bir gelecek inşa edebiliriz. Bu duygu ve düşüncelerle 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme Ve Seçilme Hakkının Verilişinin 84. Yılını kutluyor; Başka Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım ve Edirne’nin ilk Kadın Milletvekili Dr. Fatma Şakir Memik olmak üzere ebediyete intikal eden tüm kadınlarımızı saygı, minnet ve şükranla yad ediyorum" dedi.

 

Haber / Özge MERİÇ