'Özel yapı şirketlerinin defter tutması zorunlu'

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen seminerde "İnşaatlarda Vergi ve Muhasebe uygulamaları" masaya yatırıldı.

GÜNDEM 29.11.2018 17:17:00 0

İnşaat firması yöneticileri ile Mali Müşavir ve Serbest Muhasebecilere yönelik düzenlenen seminere konuşmacı olarak Bağımsız Denetim Ltd. Şti. Yeminli Mali Müşaviri Fevzi Bulut katıldı. Konutların toprağa bağlı olarak ve devamlı kalmak amacıyla meydana getirilen ekonomik değer taşıyan yapılar olduğunu kaydeden Bulut, özel yapı şirketlerinin yasada ön görülen defterleri tutmak zorunda olduğunu belirtti.

 

SİGORTA PRİMLERİ DÜZENLİ ÖDENMELİ

 

3568 Sayılı yasa ve ilgili tebliğler uyarınca şirketlerin yıllık kurumlar vergisi beyannamelerini tasdiki için tam tasdik raporu hazırlamasının zorunlu olduğunu dile getiren Bulut “KDV ve ÖTV iadesi ve mahsup işlemlerinin tasdiki gerekiyor. Şirket muhasebesinin analiz edilerek mali ve diğer yasalara uygunluğunun sağlanması gerekiyor. Şirketin ticari nitelikteki faaliyetleri vergi ve diğer yasalara uygun olmalı” dedi. Yasa defteri tutulması ve muhasebe işlerinin hazırlanarak takip edilmesi gerektiğini kaydeden Bulut “Yıllık aylık raporlama formatları hazırlanmalı” dedi. İşverenlerin en büyük gider kalemlerinden birisinin de sigorta primleri olduğunu kaydeden Bulut, “Sosyal Güvenlik uygulamalarında işverenlerin istihdamı arttırıcı politika izlemeli ve istihdama ilişkin sigorta primlerini düzenli ödemelidir” dedi.

 

Haber / Seda AKYOL