'Kirlilik artarak devam ediyor'

Tekirdağ'da Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 'Tekirdağ ili 2017 Yılı Çevre Durum Raporu' hazırlanarak bakanlığın internet sitesi üzerinden yayımlandı. Raporda Çerkezköy'de

GÜNDEM 28.11.2018 18:56:00 0

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan 118 sayfalık 'Tekirdağ ili 2017 Yılı Çevre Durum Raporu' bakanlığın internet sitesi üzerinden yayımlandı. Hava kalitesi, su ve su kaynakları, atık, doğa koruma ve biyolojik çeşitlilik, arazi kullanımı, ÇED çevre izin ve lisans işlemleri, çevre denetimleri gibi konularda geniş bilgilere ve yapılan çalışmalara yer verilen raporda kirliliği ile gündeme gelen Ergene Nehri ve onun kolu olan Çorlu Deresi ile ilgili tespitler de yer aldı.

 

 ‘SONRASI KİRLENMEYE MARUZ KALIYOR’

 

Tekirdağ genelinde 13 adet organize sanayi bölgesi ve 1 adet serbest bölgenin yer aldığı ve organize sanayi bölgelerinde 1081 firmanın faaliyet gösterdiği ifade edilen raporda 264 kilometre uzunluğundaki Ergene Nehri'nin 86.6 kilometresinin Tekirdağ'dan geçtiği bilgisine de yer verildi. Ergene'yi besleyen Çorlu ve Çerkezköy derelerinin sanayileşme sonrasında kirlenmeye maruz kaldığı belirtilen raporda “Ergene Nehri'nin bölgede gelişen sanayileşme sonrası kirliliğinin gündeme gelmesinden bu yana geçen süreçte farklı kurum ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Devlet Su İşleri (D.S.İ.) gibi kuruluşlarca kirlilik ölçümleri yapılmaktadır. Bunlardan edinilen bilgilere göre ise Ergene Nehri'ni besleyen en büyük kol olan Çorlu Deresi ve yan kolları Çerkezköy ve Çorlu'daki yoğun sanayileşme sonrası kirlenmeye maruz kalmaktadır. Ergene Nehri'nin ve Kollarının suyu 'Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nde verilen kalite sınıfları ile kıyaslandığında (fiziksel ve inorganik kimyasal parametreler ve organik parametreler grubu) parametreler açısından su kalitesinin 4. sınıf olduğu saptanmış bulunmaktadır ve su kalitesindeki bozulma artarak devam etmektedir” denilirken, 4. sınıf su kalitesinde olan Ergene Nehri'nin evsel atıkların yanı sıra sanayi kaynaklı atık sularla kirlendiği belirtildi.

 

ORTA DERECEDE EROZYON SORUNU VAR

 

Tekirdağ’da hafif derecede ve orta derecede erozyon sorunu olduğu kaydedilen raporda “2017 yılı itibariyle Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından toplam erozyon alanı ve il içindeki erozyona maruz kalınan alanların tüz araziye oranına ilişkin herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Tekirdağ İli özellikle; Çorlu-Çerkezköy-Muratlı civarındaki süzek (geçirgen) tarım topraklarının gübrelenmesine itina gösterilmelidir. Bu alanlarda verilen kolay çözünebilir azotlu gübre uygulaması yerine yavaş yavaş çözünebilir kimyevi gübre formlarının ikame edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde taban suyu kirlenmesi görülecektir” denildi.

 

EYLEM PLANI UYGULANIYOR

 

Çerkezköy yöresinde orta derecede asit bulunduğu belirtilen raporda “Ergene Nehri kirliliğine paralel olarak, Tekirdağ ili Çorlu İlçesi, Çorlu Deresinin Çerkezköy’den Ergene Nehri ile birleşme bölgesine kadar ve Ergene Nehrinin büyük bir bölümünde canlı bulunmamakta ya da bazı bölgelerde kirliliğe karşı toleranslı olan canlı grupları yaşayabilmektedir” ifadelerini yer aldı.  Tekirdağ’ın ikinci öncelikli çevre sorununun su kirliliği olduğunu dile getirilen raporda “Ergene Nehri’nin kolları olan Ergene Deresi ve Çorlu Deresi ilimiz sınırları içerisinden doğmakta olup, Özellikle Çerkezköy, Ergene, Çorlu ve Muratlı İlçelerinde bulunan yoğun sanayileşme ve evsel kaynaklı kirlilikten dolayı, IV. Sınıf su kalitesindedir. Ergene Havzasındaki kirliliği önlemek üzere Ergene Havzası Eylem Planı hazırlanmış olup, 15 maddeden oluşmaktadır. Maddeler arasında; kirliliği minimize etmek üzere Çevre Düzeni Planının uygulanması, Tekstil sektöründen başlayarak temiz üretime geçilmesi kirlilik oluşmadan kirliliği önlemek, havzaya özgü kirlilik parametrelerin oluşturulması, Renk parametresinin hayata geçirilmesi, Sanayi atık sularının ortak arıtılması, denetimlerin sıkılaştırılması ve Belediye Arıtma tesislerinin kurulması gibi maddeler yer almaktadır. Sanayiden kaynaklanan endüstriyel nitelikli atık suların ortak arıtma tesisleri yolu ile derin deniz deşarj sistemi bağlantısı çalışmaları İl çapında ve havza bazında hız kesmeden devam etmektedir. Bu çalışmaların neticelendirilmesi sonucunda su kirliliğinin ilde ve havza bazında iyileştirilmesi yönünde olumlu sonuçlar alınacaktır” denildi. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU