Rektörlükten 'ağaç katliamı' iddialarına yanıt

Trakya Üniversitesi Balkan yerleşkesi içerisinde cami yapımı çalışmaları nedeniyle ağaç katliamı yapıldığı iddialarına Trakya Üniversitesi Rektörlüğü'nden açıklama geldi.

GÜNDEM 25.11.2018 18:49:00 0
Rektörlükten

Ağaç katliamı iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada “Çalışmalar kapsamında, alanda bulunan 14 adet çam ağacı, özel ekipman ve yöntemlerle yerlerinden alınarak, Balkan Yerleşkesi'ndeki Fen Fakültesi'nin hemen karşısındaki ağaçlık alana itinayla taşınmıştır. Aynı şekilde 1 adet ıhlamur ağacı da, Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nun altındaki yola nakledilmiştir. Taşınan tüm ağaçların toprakla bütünleşmesi bilimsel yöntemlerle sağlanmıştır. 14 adet çam ağacı ve 1 adet ıhlamur ağacı, yeni yerlerinde, sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedir. İnşaat alanında bulunan 1 adet daha yaşlı ağacın ise uzmanlarca yapılan değerlendirme sonucunda yerinde korunmasına karar verilmiştir. Bu ağaç, inşaat çalışmaları süresince, yerinde özenle korunacaktır. Ayrıca, projelendirme çalışmalarında ve mimari çizimlerde de görüleceği üzere, inşaatına başlanan Cami ile birlikte, birçok yeni fidan bu bölgede hayat bulacak ve Cami alanını süsleyecektir. Bu doğrultuda, her adımı şeffaf bir şekilde fotoğraflanan çalışmalar kapsamında, zarar verilen, kesilen tek bir ağacın bulunmadığını, kesildiği iddia edilen ağaçların sağlıklı bir şekilde taşındığını, Cami ile birlikte yeni fidanların dikileceğini kamuoyunun bilgi ve takdirine sunar, üniversitemize zarar verme odaklı asılsız iddialardan büyük üzüntü duyduğumuzu ifade etmek isteriz” denildi.

 

10 BİN FİDAN DİKİLECEK

 

Trakya Üniversitesi'nin doğaya olan sevdası nedeniyle önümüzdeki dönem Orman İşletme Müdürlüğü iş birliği ileher yıl üniversiteye kayıt yaptıran öğrenci sayısı kadar, yaklaşık 10 bin kadar fidan dikmeye başlanacağı belirtilen açıklamada “Eğitimin, bilimin, tıbbın, akılcı düşünmenin ve davranmanın temel yeri kuşkusuz üniversitelerdir. Üniversitemiz de her konuda bu bilinç ve hassasiyetle hareket etmektedir. Trakya Üniversitesi kampüsüne, ihtiyaç üzerine yapılacak, tamamlayıcı nitelikteki bir Cami'nin, bu hassasiyeti gölgeleyeceğini ima etmek olsa olsa art niyetli bir yaklaşımın ürünüdür. İnşaat çalışmalarına başlanan Cami kompleksi, yeşil alanları, kütüphanesi, öğrenci kulüplerine ev sahipliği yapacak yaşam alanları, konferans salonu, ders çalışma alanları, otoparkı, çocuk parkı gibi nitelikleriyle sadece bir mabet değil, bir tamamlayıcı, bütünleyici olacaktır. Unutulmamalıdır ki, hemşehrisi olmaktan onur duyduğumuz Fatih Sultan Mehmet Han'ın oğlu Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılan, bilime, tıbba, akılcı düşünceye, eğitime ve inanca, tüm dünyada öncülük ettiği herkes tarafından kabul edilen Sultan II. Bayezid Külliyesi de, bir Cami ve etrafındaki eğitim kurumları ile hastaneden oluşmaktadır. Trakya Üniversitesi'nde yapımına başlanan Cami kompleksi de, tıpkı medeniyetimizin köklerinden gelen bu örnekte olduğu gibi, kampüsümüzdeki eğitim kurumlarının tamamlayıcısı olarak örnek teşkil edecektir. Trakya Üniversitesi olarak, gündeme getirildiği gibi hiçbir 'vebal' altında olmadığımızı, 'utanılacak' hiçbir şey yapmadığımız ve vicdanımızın fazlasıyla rahat olduğunu paylaşır, asıl utanç duyulacak konunun, gerçek dışı bilgi ve ithamlarla, kurum ve kişilere zarar vermek olduğunu belirtmek isteriz” ifadelerine yer verildi.

 

Haber / Seda AKYOL