60 yıllık vahşi depolamaya son

Edirne'de 60 yıllık vahşi depolamaya son veren Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nde artık elektrik üretilecek. Tesisten ilk etapta 16 bin evin; ikinci aşamada ise 30 bin evin elektrik ihtiyac

GÜNDEM 22.11.2018 17:26:00 0
60 yıllık vahşi depolamaya son

Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri için 16 ay gibi bir sürede inşaatı için yapılan ihalenin sözleşmesi imzalanmıştı. İnşaatı tamamlanan Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri için daha sonra işletme ihalesi yapılmıştı. Edirne’deki vahşi depolamaya son veren tesis, 3 Kasım 2017’de Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla hizmete açılmış ve tesise ilk çöp dökülmüştü. Birlik üyesi ve İl Özel İdaresi’ne bağlı 96 köyün çöplerinin bertaraf edildiği bu tesise günlük yaklaşık 250 ton çöp getiriliyor.

 

30 BİN EVİN ELEKTRİK İHTİYACINI KARŞILAYACAK

 

EDİKAB Başkanı ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Katı Atık Yönetim Birliği Çöp Gazı Elektrik Üretim Tesisinin birinci etabının 25 Kasım Pazar Günü düzenlenecek olan törenle hizmete açılacağını ifade ederek “Tesisimize getirilen çöplerin üzeri kapatılıyor ve çöpteki metan gazı özel bir sistemle 6 bin metreküplük mebranla kaplı bir alanda toplanıyor. Daha sonra bu gaz saatte 1,56 MW enerji üretebilen elektrik motorlarına aktarılıyor. 1 etabın devreye girmesiyle Edirne’de 16 bin evin elektrik ihtiyacına eşdeğer elektrik üretimi yapacağız. Bir süre sonra da 2. Etap devreye girecek ve böylece toplamda 30 bin evin elektrik ihtiyacını sağlayacak elektrik üretimi gerçekleştirilecek” dedi.

 

AÇILIŞ 25 KASIM’DA

 

Tüm Edirne halkını 25 Kasım Pazar günü saat 15.00’da yapılacak olan açılışa davet eden Gürkan, törene katılmak isteyen vatandaşlar için tüm mahalle muhtarlıkları ve belediye önünden saat 14:00’da araçların kaldırılacağını söyledi.

 

Haber / Seda AKYOL