Bakan Pekcan: Tek durak sistemine gidiyoruz

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin, Avrupa'nın en modern gümrük kapılarına sahip olduğunu belirterek "Gümrük kapılarımızda modernleşme ve dijitalleşmeye gidiyoruz. Tek durak sistemine gidiyo

GÜNDEM 19.11.2018 15:53:00 0
Bakan Pekcan: Tek durak sistemine gidiyoruz

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere, kara yoluyla Edirne'ye gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Kapıkule Sınır Kapısı'nda Edirne Valisi Ekrem Canalp ve protokol üyeleri tarafından karşılandı.

 

BRİFİNG ALDI

 

Bakan Pekcan, Kapıkule VIP salonda, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nün çalışmaları hakkında bilgi alırken, toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı. Brifingin ardından açıklama yapan Pekcan, “Türkiye Avrupa'daki en modern sınır kapılarına sahip bir ülke. Kapıkule Sınır Kapısı'nda hafta sonları oluşan TIR kuyruklarına çözüm bulmaya gayret ediyoruz. Ancak kuyruklar cuma günleri İstanbul'daki gümrüklemeden kaynaklanıyor” dedi.

 

“YENİLİKLER YAPIYORUZ”

 

Kapıkule'de yaklaşık 10 kilometreye yakın kuyruk olduğunu belirten Pekcan “Ancak cumartesi, pazar ve pazartesiye sarkıyor kuyruklar. Hafta içi sıfır kuyruk, bu da genelde İstanbul çıkışlı ihracat işlemlerinin çarşamba ve cuma günü yapılmış olmasından kaynaklanıyor. Ama tabi sürdürülebilir değil ve kirliliği de neden oluyor. Orada koşullar çok uygun değil. TIR parkının kapasitesinin artırılmasını konuştuk. Gümrük içerisinde akaryakıt istasyonu sayısının artırılmasını konuştuk. Yarın Bulgaristan'a ziyaretimiz olacak, Bulgar gümrüğündeki 8 peronun 10'a çıkarılması ve daha verimli çalışılması ile ilgili neler yapabiliriz, bunları konuştuk. Burada yenilikler yapıyoruz” dedi.

 

“AVRUPA’NIN EN MODERN GÜMRÜK KAPILARINA SAHİP”

 

Türkiye’nin, Avrupa'nın en modern gümrük kapılarına sahip olduğunu belirten bakan Pekcan “Bunu her aşamada kendileri de zaten söylüyorlar. Gümrük kapılarımızda modernleşme ve dijitalleşmeye gidiyoruz. Tek durak sistemine gidiyoruz. Diğer bakanlıklarla da müşterek çalışma yaparak bu tek durak sistemine, tek pencere sistemindeki evrak sayısını azaltılmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor” dedi.

 

“GEREKLİ BÜTÜN YATIRIMLARI YAPIYORUZ”

 

Bakan Pekcan, Kapıkule Sınır Kapısı'nın yoğunluğunu azaltmak için veteriner ve laboratuar sistemlerini Hamzabeyli Sınır Kapısı'na kaydırmak istediklerini de ifade ederek “AB tarafından izin alınabilirse veteriner kontrol sistemini ve laboratuvar sistemini Hamzabeyli Sınır Kapısı'na kaydırarak yoğunluğu azaltabiliriz. Çünkü AB sadece Kapıkule'ye izin vermiş durumda. Buradaki yoğunluğu o tarafa kaydırabiliriz, diye düşünüyoruz. X-ray kapasitesini 2'den 4'e çıkardık. Modernleşme ve teknolojideki bütün gerekli yatırımları yapıyoruz. Eleman sayısını 868'e çıkardık. Eleman açığımız yok, diye belirtiyor arkadaşlarımız. Bu kuyrukları nasıl yok edebiliriz, diye çalışıyoruz; ama biz ne kadar çalışsak cuma günü olan gümrüklemeden dolayı biraz zaman alacağa benziyor. Gene de yok etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

 

GÖZLEME PİŞİRDİ

 

Açıklamasının ardından Kapıkule Sınır Kapısı'nda X-ray taramasını ve free shop'ları gezerek Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Yaman Ocak'tan bilgi alan Ticaret Bakanı Pekcan, sonrasında da beraberindekilerle birlikte pazar günleri köylü kadınların ürünlerini sattığı 'Emek Pazarı'nı ziyaret etti. Burada satış yapan kadınlarla sohbet eden Pekcan, kadınlardan biriyle gözleme pişirdi. Edirne Valisi Ekrem Canalp'i de makamında ziyaret eden Bakan Pekcan, Selimiye Camii'ni ve Edirne Ticaret Borsası Canlı Hayvan Satış Borsası'nı gezdi. Bakan Pekcan Edirne Ticaret Odası’nda düzenlenen Trakya Bölgesi İstişare Toplantısı'na da katıldı.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU