TürkAkım'da tarihi gün

7 milyar dolarlık dev TürkAkım projesinde deniz etabı bitti. Temelleri 4 yıl önce atılan TürkAkım projesi kapsamında Rusya'dan başlayan boru Vize'nin Kıyıköy beldesinde karaya çıkıyor. Proje

GÜNDEM 19.11.2018 13:52:00 0
TürkAkım

TürkAkım töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TürkAkım doğal gaz boru hattının, Karadeniz’in altından geçen bölümünün tamamlanarak Türkiye topraklarına ulaşmasının sevincini yaşadıklarını kaydetti. “TürkAkım, Rus dostlarımızla beraber büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkilerimiz hem de bölgemizdeki enerji jeopolitiği bakımından tarihî nitelikte bir projedir” diyerek projenin önemine dikkat çeken Erdoğan “Rusya kara kesimi, deniz kesimi ve Türkiye kara kesimi olmak üzere üç bölümden teşekkül projenin 2019 yılında yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacağını ifade etti.

 

EN AVANTAJLI YATIRIM

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yılda 31,5 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak TürkAkım Projesi’nin sadece ülkemiz ve milletimiz açısından değil, komşularımız ve çevre açısından da pek çok avantajı bulunuyor. Buradan gelecek doğal gazın en az yarısını Avrupa’ya aktarmayı planlıyoruz. Ülkemiz içinde ise İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi kritik üretim ve ihracat merkezlerimiz yeni bir tedarik hattına kavuşacaklar. Böylece Türkiye, transit risklere maruz kalmadan, hem kendisinin hem de Avrupa ülkelerinin doğal gaz taleplerini karşılayabilecektir” dedi.  “Bizim için Rusya Federasyonu, uzun vadeli iş birliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve bu projedeki gibi önemli bir doğal gaz tedarikçisidir. Türkiye, Rusya’dan 1987 yılından bu yana toplam 387 milyar metreküplük doğal gaz alım gerçekleştirmiştir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzun yıllar ve sınamalar neticesinde perçinlenen Türk-Rus dostluğunun, her iki tarafın da menfaatine sonuçlara vesile olduğunu ifade etti.

 

“RUSYA İLE TİCARET HACMİMİZ YÜZDE 30 ORANINDA ARTTI”

 

Rusya Federasyonu ile iş birliğinin çok geniş bir yelpazede ilerlediğini belirten Erdoğan “TürkAkım yanında, Nisan ayı başında temelini attığımız Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesini de Rusya ile beraber hayata geçiriyoruz. Birbirilerini tamamlayan ekonomiler olmamızdan da faydalanarak ikili ticaretimizi geliştiriyoruz. Geçtiğimiz yıl ticaret hacmimizde yüzde 30’luk artış sağladık, hedefimiz 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmaktır” dedi.

 

“DOĞALGAZ MERKEZİ HALİNE GETİRECEK”

 

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ise törende yaptığı konuşmada, Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak istediklerini ifade ederek “Rusya ve Türkiye olarak enerji alanında iş birliğini uzun yıllar boyunca çok başarılı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. TürkAkım, Türkiye'yi önemli bir doğal gaz merkezi hâline getirecek ve Türkiye Cumhuriyeti'nin konumuna da olumlu etki yapacaktır. İki ülke arasında güven olmadan böyle bir projeyi gerçekleştirmek mümkün değil. Sayın Erdoğan'a derin, içten şükranlarımı sunmak istiyorum, gösterdiği siyasi irade, cesareti için teşekkür etmek istiyorum. İnanıyoruz ki bu projenin tamamı, 2019 yılına kadar tamamlanacaktır. En çevre dostu, en ileri teknolojiyi kullanıyoruz. Artan rekabet koşullarında böyle siyasi irade, cesaret olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün olmaz” dedi. Konuşmaların ardından, TürkAkım Projesi'nin deniz bölümüne döşenecek son boru, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla indirildi.

2019 SONUNDA DOĞALGAZ AKMAYA BAŞLAYACAK

 

TürkAkım'ın deniz etabı Karadeniz'in tabanında birbirine paralel ilerleyen 930 kilometre uzunlukta iki boru hattından oluşuyor. Kıyıköy'deki terminalin yapılmasından sonra yıllık 15 milyon haneye yetecek Rus gazı Türkiye'ye akacak. Gazın yarısı Türkiye'de kullanılırken diğer yarısı Avrupa'ya aktarılacak. TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Karadeniz tabanından ilerleyerek Rusya'dan Türkiye'ye yılda 31.5 milyar metreküp doğalgaz aktaracak bir doğalgaz boru hattı projesidir. 2 kilometreyi aşan derinlikte döşenen 81 santim çapındaki ilk boru hattı sistemi olan deniz kesimi, son teknolojiler kullanılarak hayata geçirildi. Bu dev projede, yaklaşık 4 santim kalınlığında özel bir çelikten üretilen, her biri 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığındaki borular, inşaat gemisinde birbirine kaynaklanarak birleştirilip deniz tabanına yerleştirildi. Dünyadaki en büyük enerji altyapı projelerinden biri olan TürkAkım, teknik açıdan çığır açıcı niteliklere sahip olmasının yanında, bölgenin enerji güvenliğine de son derece önemli katkılarda bulunacak. Rusya kıyısında, Anapa kenti yakınında başlayan TürkAkım Açık Deniz Boru Hattı, Karadeniz'i boydan boya kat ederek Türkiye kıyısına, Vize’nin Kıyıköy beldesinde çıkıyor. TürkAkım Boru Hattı'nın deniz kesiminin yapımında dünyanın en büyük inşaat gemisi olan ve bu alandaki en ileri teknolojileri kullanan Pioneering Spirit görev yaptı. Boru hattının karaya çıktığı nokta olan Kıyıköy'de alım terminali inşaatı halen sürüyor. Burada, deniz kesimindeki borulardan gelen doğalgaz, kara boru hatlarına aktarılacak. Alım terminalinden sonra Lüleburgaz'da Türkiye'nin dağıtım şebekesine bağlanacak olan ilk kara hattını BOTAŞ inşa edecek. Avrupa'ya ilerleyecek diğer kara hattı ise BOTAŞ-Gazprom ortak şirketi tarafından yapılacak. Kıyıköy'deki alım terminalinin inşaatının da bitmesinin ardından TürkAkım projesi 2019 yılı içerisinde kara-deniz bağlantılarının gerçekleştirilmesi ve tüm testlerin yapılmasıyla tamamlanacak. 2019 yılı sonunda Rusya'dan Türkiye'ye doğalgaz akmaya başlayacak.

 

Haber / Şaban KARDEŞ