Vefatının 60. yılında Yahya Kemal Beyatlı

Edirne'de Tarım ve Orman Bakanlığı Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü'nün kurduğu Anadolu Mektebi koordinesinde Yahya Kemal Beyatlı'nın Vefatının 60. Yılı anısına, 6 farklı merkezde pane

GÜNDEM 9.11.2018 20:25:00 0
Vefatının 60. yılında Yahya Kemal Beyatlı

Tarım ve Orman Bakanlığı Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü’nün kurduğu Anadolu Mektebi koordinesinde, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Edirne Valiliği ve Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında, ilk panel, Halk Eğitim Merkezi Mimar Kemaleddin Toplantı Salonu’nda düzenlendi. Düzenlenen panele, Tarım ve Orman Bakanlığı Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Danışmanı Yusuf Tanrıverdi, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin, Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, kamu kurumların yöneticileri, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

 

YAHYA KEMAL BEYATLI

 

Yahya Kemal Beyatlı’nın Vefatının 60. Yılı anısına düzenlenen panel, Anadolu Mektebi’nin kuruluşunun anlatıldığı sunumla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’un programa ilişkin göndermiş olduğu telgraf okundu. İstanbul’dan katılan Mustafa Sami Kavurmacıoğlu’nun Başkanlığını yaptığı panelde, Isparta’dan katılan Emre Sarı, “Yahya Kemal’in İstanbul’u”, Sakarya’dan katılan Bilal Enes Özensel, “Yahya Kemal ve Türk Musikisi”, Edirne'den katılan Edirne Sosyal Bilimler öğrencisi Şule Gündoğdu, “Yahya Kemal’de vatan, millet, din kavramları” ve Kocaeli’den katılan Hatice Berra Kaya, “Yahya Kemal’in Çocuk Şahsiyetinin Oluşumu” konularında katılımcılara bilgi verdi.

 

ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

 

Yahya Kemal Beyatlı'nın bir şiiri ile konuşmasına başlayan Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, "Sadece insanlarının değil, taşlarının dahi hayat bulduğu, mükemmel bir şekle büründüğü, tarihin ihtişamını günümüze taşıyan şaheserlerin gölgesinde, Doğu ile batının, madde ile mananın bütünleştiği eşsiz bir şehirdeyiz. Tarih ve kültür Edirne’yi, Edirne de bizleri kuşatmıştır. Evladı Fatihan diyarı, ecdat yadigârı Edirne, bu medeniyette her yüreğe damla damla düşen bir sevdayı anlatır hepimize. Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi 2012 yılında eski bakanımız Sayın Prof. Dr. Sami Güçlü tarafından Sakarya Üniversitesinde 12 kişilik bir öğrenci grubu ile başlattığı ve halen yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü okuma faaliyeti, geriye bıraktığımız 6 yılda 20'nin üzerinde ilimizdeki Üniversite ve Lise öğrencilerimize yayılarak çığ gibi büyümektedir" dedi.

 

MİLLETİMİZE DEĞER KATMALARI NOKTASINDA ÇOK DEĞERLİ

 

Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Danışmanı Yusuf Tanrıverdi, "Bakanımız Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun gençlere bir mesajı var. Gençlerimizin bu değerli, kıymetli çalışmalarını çok önemsiyor. Bakanlık olarak gençlerimizin her projesine sonuna kadar destek vereceğini söyledi. Gerçekten burada değerli ve anlamlı bir faaliyet yapılıyor. Yahya Kemal Beyatlı’yı rahmetle anarken yeni yetişen Yahya Kemalleri de alkışlıyorum tebrik ediyorum. Bu çalışmalar gençlerimizin kendilerini yetiştirerek milletimize değer katmaları noktasında çok değerlidir. Sayın Bakanım Sami Güçlü’nün bu çabalarını takdir ediyorum" dedi.

 

"SEVDİĞİMİZ YAZARLARIMIZIN ETKİSİNİ BİR ÖMÜR TAŞIRIZ"

 

Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı, Tarım ve Orman Bakanlığı Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, “Vefatının 60. Yılında Yahya Kemal Beyatlı’yı, bu tarihi mekanda bu konuda emek vermiş öğrencilerimizin sunumlarıyla rahmetle andık. Bu faaliyet 20 milyon üzerindeki eğitim programımızın içinden küçük bir damla. Gönüllü öğrencilerimiz çok özel programla yapacakları çalışmalarla eğitimde çok hızlı mesafe alabilirler. Bu öğrencilerimiz bir emek vererek Yahya Kemal Beyatlı’yla ilgili bir konuyu çalışıyorlar ve karşımıza geliyorlar. Anadolu Mektebinin kıymeti, önemi bu insanların uzun mesafeli yürüyüşte sabırla bunu devam ettirmeleridir. Hedefimiz çalışma hayatına başlarken 10 yazarımızı külliyatıyla birlikte okuyup hayata öyle başlatmak. Bu şekilde çalışma hayatına başlarsanız ömür boyunca bunun karşılığını alacağınızı bilmenizi isterim. Bu hususta en çok başvuracağınız insanlar öğretmenlerizdir. Hepimiz sizin yaşlarda karşılaştığımız öğretmenlerin, okuduğumuz kitapların, sevdiğimiz yazarlarımızın etkisini bir ömür taşırız. Bu faaliyetin özü, bu toplumun aynı zamanda böyle çalışkan, kendisini büyük bir ideale adamış, vatanı, milleti, toplumu, insanlık için faydalı olma niyeti taşıyan kişilerin yetişmesine bir zemin hazırlamaktır" dedi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, "Anadolu Mektepleri çok doğru bir iştir. Öğrencilerimizin bu tür kültür faaliyetleriyle yazarlarımızı, şairlerimizi daha iyi tanımalarına çaba sarf ettikleri için Bakanımız Sayın Sami Güçlü’ye teşekkür ediyorum. Bu çalışmaya Kültür ve Turizm Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığını da katması son derece önemlidir. Bende bu faaliyete destek vermeye, beraber olmaya gayret ediyorum. ” dedi. Etkinlik, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun'un panelistlere hediye vermesiyle sona erdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU