'Vergimizi veriyorsak, yatırım istemek hakkımız'

Meclis toplantısında konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, "Devlet Kapaklı'ya hala büyük bir köy gözüyle bakıyor. Tekirdağ vergi vermede 8'inci sırada yer alırken, devlet

GÜNDEM 8.11.2018 16:51:00 0

Kapaklı Belediye Meclisi’nin Kasım Ayı Olağan Toplantısı’nın 2’nci oturumu saat 14:00’da Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı başkanlığında yapıldı. Bahtiyar Büyükbüce, Mustafa Çetin ve Sevgi Aksoy’un katılmadığı toplantıda ilk olarak AK Parti Belediye Meclis Üyeliği görevinden istifa eden Nezahat Erdoğan’ın istifa dilekçesi okundu. Toplantıda bir önceki oturumda komisyonlara havale edilen konularla ilgili komisyon raporları görüşüldü. Erdal İnönü’nün isminin parka verilmesine ilişkin İmar Komisyonu raporu mecliste oybirliği ile kabul edilirken, bazı alanların konut alanından konut-ticaret alanına dönüştürülmesine ilişkin komisyonun raporu görüşülürken, konuyla ilgili çalışmaların devam etmesine ilişkin komisyon kararı meclis tarafından da oybirliği ile kabul edildi.

 

KOMİSYON RAPORLARI GÖRÜŞÜLDÜ

 

Yanıkağıl Mahallesi 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine ilişkin İmar Komisyonu raporunun görüşülerek oybirliği ile kabul edilmesinin ardından Muhsin Yaıcıoğlu’nun isminin de Kapaklı’da bir parka verilmesine ilişkin komisyon raporu oybirliği ile kabul edildi. Plan ve Bütçe Komisyonu raporlarının da oybirliği ile kabul edildiği meclis toplantısında Yenice Köyü Muhtarlığı’nın piknik masası talebine ilişkin komisyon raporu da görüşüldü. Konuyla ilgili çalışmaların devam etmesine ilişkin komisyon kararı meclis tarafından da oybirliği ile kabul edilirken, Rüzgar Tribünü için özel bankalardan 9.5 milyon liralık kredi kullanılmasına ilişkin komisyon raporu da görüşüldü.

 

“İLLER BANKASI’NDAN ALAMADIK”

 

İlgili gündem maddesi ile ilgili konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı 2014 yılından beri 2 kez İller Bankası’ndan 15’er milyon liralık kredi alınması talebinde bulunduklarını, ikisinin de reddedildiğini belirterek “Karnemiz iyi olmasına rağmen İller Bankası bize kredi açmadı. Bizim belediye olarak kamu kurumlarına borcumuz yok, 1 lira faiz ödemiyoruz. Kendi bütçemizle ayakta durmaya devam ediyoruz. Ama bu artık zaruri bir ihtiyaç doğurdu. İller Bankası’ndan kredi alabilseydik özel bankalardan borçlanmaya gitmeyecektik” dedi.

 

“AB FONLARINDAN KARŞILANMASINDAN YANAYIZ”

 

Konuyla ilgili AK Parti Grubu adına söz alan Metin Kanat da “Biz rüzgar gülüne karşı değiliz. Ama bunun Avrupa Birliği fonlarından karşılanmasından yanayız. O yüzden red verdik. İller Bankası’nın da bu konuda kasıtlı bir şey yaptığını zannetmiyorum. Sebep başka bir şey olabilir. Muhalefet belediyesi diye kredi verilmediğini düşünmüyorum. Tekirdağ’ın diğer ilçeleri kredi alabiliyor” dedi.

 

“BÜROKRASİ ZOR”

 

Başkan Mandalı da “Ben DSP’den belediye başkanlığı yaptığım dönemde bile, mecliste vekili olmayan bir partiden belediye başkanıyken bile İller Bankası’ndan kredi alabiliyorduk. Türkiye’de bu rüzgar gülünü yapan ilk belediyeyiz. Bu rüzgar gülü 6-7 yıl içinde kendini ödeyecek. 20 yıl tamamıyla bize, 6-7 yıl da kendisine çalışacak. Yenilenebilir enerjiyi ilk defa Kapaklı’da uyguladık. İnşallah bundan sonraki dönemde güneş enerjisinden faydalanmak için de gayret göstereceğiz” dedi. Kredi talepleri ile ilgili projeleri İller Bankası’na göndermelerine rağmen dönüş olmadığını dile getiren Mandalı “Kapaklı 4.5 yaşında yeni bir ilçe. Diğer ilçelerde aramızdaki hizmet farkını kapatalım istedik. Hastane 3 ay içinde çözülecek dendi. 1 yıl geçmesine rağmen halen bir şey yapılmadı. Bürokrasi zor. Hastanenin yeri değişti. Ama henüz çalışma başlatılmadı” dedi.

 

“PROJENİN HAYATA GEÇİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

 

Karayolları tarafından Yıldızkent Kavşağı’na yapılacağı açıklanan dal-çık projesi ile ilgili de konuşan Mandalı “Dönemin bakanı geldi, proje için 40 milyon lira ayrıldığını söyledi. Ama sonra hiçbir çalışma yapılmadı. Bizler bu makamlarda gelip geçiciyiz.  Evlatlarımız iyi şeyler bırakalım, güzel yatırımlar yapalım istedik. Ama bu konu bizi üzdü. Yıldızkent’te Dal-Çık Projesinin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Kapaklı çok güzel bir yer ama devletten istediği yatırımı alamadı” diye konuştu.

 

“KAPAKLI’YA YAPILACAK HİZMETE KARŞI ÇIKMAKTIR”

 

Mandalı’nın eleştirileri üzerine konuşan AK Partili Meclis Üyesi Metin Kanat, “AK Parti bu ülkede ne söz verdiyse yaptı. Söz verdiği dal-çık projesini de yapacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Hastane konusuyla ilgili de yer değişikliği yapıldı. Kısa sürede yapılacak. Bunun bakanlıkla çok ilgisi yok, Organize Sanayi Bölgesi yapacak” dedi. Hükümet tarafından yapılan kapalı spor salonu, hükümet konağı ve okul inşaatlarının devam ettiğini söyleyen Kanat “Kapaklı’ya hizmet yapılmıyor demek haksızlık olur. Yeterli mi, tabi ki değil. Kapaklı’ya ne kadar hizmet getirebilirsek o kadar iyi. Bizler bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi. CHP’li Meclis Üyesi Sami İkizler de “Avrupa Birliği’nin rüzgar gülü ile ilgili alanda fonu yok. Eğer varsa getirin biz de değerlendirelim. Projeye karşı çıkmak, Kapaklı’ya yapılacak hizmete karşı çıkmaktır” diye konuştu.

 

“DEVLET KAPAKLI’YA KÖY GÖZÜYLE BAKIYOR”

 

Hükümet Konağı’nın Eylül ayında teslim edilmesinin planlandığını fakat devletten ödenek gelmediği için teslim edilemediğini söyleyen Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ise “1.5 milyon liralık kapalı spor salonu yapılıyor. Bir bölümü de OSB tarafından destekleniyor. Büyükşehir yasası ile birlikte Kapaklı ilçe oldu. Diğer ilçelerle aramızdaki yatırım farkını kapatalım istiyoruz ama daha çok açılıyor. Devlet Kapaklı’ya hala büyük bir köy gözüyle bakıyor. Tekirdağ vergi vermede 8’inci sırada yer alırken, devlet yatırımı almada ise 38’inci sırada yer alıyor. Parti felsefesinden bahsetmiyorum. Biz devlete vergimizi veriyorsak, devletimizden de yatırım istemek hakkımız” dedi. Mandalı’nı bu sözleri üzerine konuşan AK Partili Mahir Aras “Biz belediyeye de vergi veriyoruz. Bu zamana kadar belediye ne yaptı?” diye sordu. En çok sınıfta kaldıkları konulardan birinin yol konusu olduğunu kaydeden Belediye Başkanı İrfan Mandalı da, konuyu karaağaç’taki asfalt plentine getirdi. Mandalı “AK Partili bir arkadaş bürokrasiye dilekçe verdiği zaman bürokrat korkuyor. ‘Mührü ortadan kaldırırsam nereye gideceğim belli olmaz’ diye düşünüyor” diyerek asfalt plenti ile ilgili Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne dilekçe verenlerin, oraya giderek mührü kaldırtması gerektiğini belirtti. Yapılan konuşmaların ardından özel bankalardan 9.5 milyon lira kredi kullanılması AK Parti grubunun red oyuna karşılık oyçokluğu ile kabul edildi.


Haber / Gülveren ALTUNOĞLU