'Bu bütçe geçim bütçesi değil, seçim bütçesidir'

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Saadet Partisi Tekirdağ İl Başkanı Feti Pehlivan, 2019 bütçesi ile ilgili de konuşarak "Bu bütçe Türkiye'nin bütçesi değil Külliye bütçesidir.

GÜNDEM 26.10.2018 16:20:00 0

Gündemin en önemli başlıklarından birisinin 2019 bütçesi olduğunu söyleyen Pehlivan “2019 Bütçesi dün itibariyle Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Tasarıya göre; 2019 yılında; 880 milyar 360 milyon lira gelir, (2018 Gelir Hedefi 821.8 Milyar TL)  960 milyar 976 milyon lira harcama hedefleniyor. (2018 Gider   Hedefi 893 Milyar TL). Yani 80 milyar 360 milyon liralık bütçe açığı var. (2018  Beklenen Bütçe Açığı 72 milyar)” dedi. 

 


TARİHTEN DERS ALMAK LAZIM

 


Tarihten ders alınması gerektiğini söyleyen Pehlivan “Bu kısır döngü Osmanlı’yı çökermiştir.  Bu tablo Osmanlı Devleti’nin çöküşünden önceki son 80 yılın özetidir.  Çünkü açık verdikçe borçlanırsınız, borçlandıkça açık verirsiniz. Sonra bu  açığı kapatmak için menkul, gayri menkul sahip olduğunuz bütün değerleri elden çıkarmak zorunda kalırsınız. İşte maalesef bu noktaya gelmiştir. Elde kalan bütün varlıkların bir bir  elden çıkarılması bunun sonucudur” dedi. 

 


“BU ÜLKENİN ÜZERİNDEKİ EN BÜYÜK YÜK SİZSİNİZ”

 


Bu kısır döngünün borç alarak değil ancak ‘Kaynak bularak, bulunan kaynakları tüketime değil üretime yatırarak, israf ve yolsuzluğu önleyerek’ çözülebileceğini söyleyen Pehlivan, bütçedeki en dikkat çekici rakamın faiz ödemeleri olduğunu ifade ederek “2018 bütçesindeki faiz gideri 71.7 milyar liraydı. Peki 2019 bütçesindeki faiz ödemesi ne kadar? 117.3 milyar lira. Gerçekten korkunç bir tablo. Bunun bir tek anlamı var. Yine milletin alın teri, emeği faiz yoluyla bir avuç rantiyeciye aktarılacak. Siz faize bir yılda 117 milyar lira ödeyeceksiniz, sonra kalkıp emeklilikte yaşa takılanları yük olarak göreceksiniz. Bu ülkenin üzerindeki en büyük yük sizsiniz. Borç almayı maharet sayan anlayışınız maalesef ülkeyi ekonomik bir felaketin eşiğine getirmiştir. Ekonomideki endişe birçok kurumu da yeni arayışlara yönlendiriyor” dedi. 

 


TÜRKİYE’NİN DEĞİL, KÜLLİYENİN BÜTÇESİ

 


Bütçe rakamlarının bir iktidarın kimliğini ele verdiğini söyleyen Feti Pehlivan, “Bu rakamlar üzerinden 2019 bütçesinin röntgenini çektiğimizde 4 sonuç görüyoruz. Bu bütçe Türkiye’nin bütçesi değil Külliye bütçesidir. Bu bütçe üretim bütçesi değil tüketim bütçesidir. Bu bütçe geçim bütçesi değil, seçim bütçesidir. Bu bütçede emekli yok, asgari ücretli yok, memur, işçi, emekçi yok. Kıt kanaat ayakta durmaya çalışan esnaf ve sanatkar yok. Çiftçi, üretici yok. Aslan payı her yıl olduğu gibi bu yıl da rantiyeciye, bir avuç mutlu azınlığa aktarılacaktır. Yine en çok faiz lobisi kazanacaktır. Rakamlar bunun habercisidir” dedi. 

 


“DENK BÜTÇE YAPMADAN FAİZ LOBİSİ ENGELLENEMEZ”

 


Denk bütçe yapmadan faiz lobisinin engellenemeyeceğini dile getiren Saadet Partisi Tekirdağ İl Başkanı Feti Pehlivan “Havuz sistemini kurmadan sömürüyü önleyemezsiniz. Üretim ve ihracat seferberliği başlatmadan ekonomiyi düzeltemezsiniz. Her işin başına, önce ahlak ve maneviyat düsturunu koymadan haksızlığı ve ahlaksızlığı önleyemezsiniz. Şahsiyetli bir dış politikaya geçmeden sözü dinlenir itibarlı bir devlet haline gelemezsiniz. Biz bunları deyince iktidar diyor ki: “Efendim biz de havuz sistemini kurduk, işte varlık fonu bunun için kuruldu” Biz de diyoruz ki milletin istifade etmediği, dibi delik bir havuz sistemine havuz sistemi denmez” dedi. 

 


“TÜRKİYE YÖNETİLEMİYOR”

 


Andımız tartışması ile ilgili de konuşan Pehlivan “Biranda sanki yıllardır yaşanılan problemlerin temeli buymuş gibi bir atmosfer ortaya çıktı. Bugün ülkemizin asıl meselesi andımızın okunması veya okunmaması değildir. 
Ekonomimiz alev almış kriz her yeri sarmış durumdadır. İçinde bulunduğumuz coğrafya ciddi karışıklıklar ile karşı karşıyadır. Sosyal politikalar iflas etmiş, toplum cinnet hali içerisindedir. Gençlerimiz bugün elimizden kayıp gitmekte alkol ve uyuşturucu ilkokul sıralarına kadar inmiş vaziyettedir. Adalet yara almış, yargıya güven ortadan kalkmıştır. Peki bunca badire ve felaketin içerisinde biz neyi tartışmak zorunda kalıyoruz Andımız ve İş Bankası hisselerini. Buradan muhalefete seslenmek istiyorum iktidarın bu basit gündem  değiştirme taktiklerine aldanmayınız. Bizim meselelerimizin aciliyetli konular olması elzemdir. Ülke elden giderken Bizansın papazları misali meleklerin kanat sayısını tartışmak mantıklı değildir! Türkiye’nin Yönetim Problemi Var. Geldiğimiz noktada artık çok açık ve net bir şekilde görülüyor ki Türkiye Yönetilemiyor” dedi. 

 


“KIRMIZI ÇİZGİMİZ İNSANLARIN HUZURUDUR”

 


Kırmızı çizgilerinin ‘adalet arayan mağdurlar, fitre parasına muhtaç hale getirilmiş asgari ücretliler, şeker fabrikası işçileri ve mahsulü para etmeyen çiftçiler, borç mağduru milyonlar, atanamayan öğretmenler, iflas eden esnaf ve tüccarlar, oğluna okul pantolonunu alamayan babalar’ olduğunu söyleyen Pehlivan “Bizim kırmızı çizgimiz bu memleketin selameti ve insanlarımızın huzurudur” dedi.

 


Haber / Gülveren ALTUNOĞLU