Şeker pancarında rekolte düşüşü

Türkiye'de şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından şeker pancarı üreticileri ilk kez tarlalara girip, pancar sökümüne başladı. Kırklareli'nin Babaeski ilçesi Alpullu beldesinde özelleştiri

GÜNDEM 23.10.2018 16:39:00 0
Şeker pancarında rekolte düşüşü

Mart ayından itibaren ekimi yapılan pancarın aşırı yağışlar nedeniyle verim kaybına neden olduğunu belirten Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan, “Ayrıca şeker fabrikasının özelleşmesi nedeniyle yaşanan tedirginliklerden üreticinin pancar ekmedi. Alpullu Şeker Fabrikası henüz yeni sahiplerine teslim edilmedi ve devlet üzerinden alım yaptı” dedi.

 

“ÜRETİCİ KAYGILI”

Geçen yılki rekolteyle, bu yılki rekolte arasında dağlar kadar fark olacağını gördüklerini kaydeden Arslan “Çünkü resmi kayıtlara göre 6 bin dekar civarında sözleşmeli üretim yapılacak bunun karşılığında da 40 bin ton gibi bir pancar üretimi söz konusu. Bu 40 bin ton pancarı şeker fabrikasının işlemesi rantal olmayacağını hepimiz biliyoruz. Bu arada belirsizlik meydana geldi. Çiftçinin kaygıları bu yönden haklılar. Ama bunun önlenmesi ve ileriki yıllarda pancar üretiminin artırılması için bu özelleştirilen fabrikanın yetkilileri üreticimize açıklamalar yapması gerekir. Önceden sözleşme yaptıktaki süreçte çiftçinin ihtiyacı olan bütün girdi maliyetlerin karşılanması noktasında garanti olması lazım ki, pancar ekimleri artsın. Şu an pancar alımları başladı. Fabrikamız faaliyette. Geçen yıla karşılaştırdığımızda 130-135 bin ton üretim gerçekleşti. Ancak bu yıl birden düşmesi, üreticimizin kaygılarından kaynaklı” dedi.

 

“HAVA ŞARTLARINDAN DOLAYI VERİM DE DÜŞTÜ”

Alpullu Şeker Fabrikası'nın geçen yıl 120-130 bin ton pancar işlediğini belirten Şeker İş Sendikası Alpullu Şube Başkanı Orhan Saltık da “Fakat bu sene hava şartlarından dolayı verimler de düşük. Ekim yağışlardan dolayı olmadı. Toplamda 5 bin 600 dekar ekim oldu, bunların toplamında da fabrikamızın bu sene işleyeceği tahmini, 30-35 bin ton. Dekar başına beklediğimiz verimleri alamadık. Geçen yıl dekar başına fabrika ortalaması 7-8 tondu, bu sene ortalamamız 4 tona düştü. Ve şeker oranları geçtiğimiz yıla göre çok düşük. Geçen yıl rekolte 13-14 geliyordu kalite ölçek değerimiz bu yıl, 9-10 geliyor. Bu da çiftçinin alacağı parayı etkiliyor. Bizim Alpulu Şeker Fabrikası geçen yıl 13 bin ton şeker üretimi yaptı. Bu yıl 2 bin ton şeker elde ederiz” diye konuştu.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU