'2019'a Doğru Türkiye ve Dünya Ekonomisi'

Trakya Üniversitesi'nde, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu iş birliğinde, "2019'a Doğru Türkiye ve Dünya Ekonomisi" başlıklı panel düzenlendi. Tr

GÜNDEM 17.10.2018 14:47:00 0

Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu moderatörlüğünde düzenlenen panele Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, Nişantaşı Üniversitesi Misafir Öğretim Üyesi Mert Yılmaz ve Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez katıldı.  Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sanat ve Eğitim Merkezi’nde düzenlenen panelde Türkiye ve dünya ekonomisinde son dönemde yaşanan gelişmeler farklı yönleriyle ele alınarak piyasaya etkileri değerlendirildi.

 

“HER DAİM DESTEKLEYECEĞİZ”

 

Panelin açılış konuşmasını yapan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi, bu tür girişimleri her daim destekleyecektir” dedi. Program moderatörü ve Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen panelin, Türkiye’nin farklı illerinden ve Edirne’nin merkezi ile ilçelerinden geniş bir katılımla gerçekleştiğini belirterek, panel kapsamında Türkiye’nin önemli iktisatçılarını Edirne’de ağırladıklarını ifade etti.

 

BELİRSİZLİĞİN NEDENLERİ VE SONUÇLARINI DEĞERLENDİRDİ

 

Panelde konuşan, Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi ve Bloomberg HT’nin ekonomi yorumcularından Prof. Dr. Burak Arzova, dünya ekonomisinde son günlerde yaşanan ekonomik belirsizliğin nedenleri ve sonuçlarını değerlendirerek, “Dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmeler ABD merkezli şekilleniyor. Donald Trump liderliğindeki ABD, dünya ekonomisini yeniden yapılandırmak istiyor. Bu doğrultuda ülkemizde ekonomi alanında yaşanan gelişmelerin pek çoğu ABD kaynaklı. Başkan Trump, ABD’nin pek çok dünya ülkesiyle olan ticaretini ele alıp, dış ticaret açığı verdiği ülkelere yönelik, ABD’nin kendi ticaret fazlasını verebilmesi ya da en azından mevcut durumdan daha fazla ticaret yapabilmesi için çeşitli önlemler alıyor. ABD, Çin dışında, kıta ülkesi Kanada ve Meksika ile de sorunlar yaşıyor. Yaptırımların kısa vadede başarılı olduğu görülse de uzun vadede olumlu sonuçlar doğurmayacağını ve Amerikan ekonomisinin Trump’ın politik duruşundan olumsuz etkilenebileceğini söylemek mümkün” dedi.

 

“ARTIK HERKES AYNI KÜRESEL SİSTEMİN İÇİNDE YAŞIYOR”

 

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez ise ekonomiyi değerlendirirken dikkat edilmesi gereken parametrelerle Türkiye’nin bu çerçevede durumu hakkında bilgiler verdi. Dr. Mahfi Eğilmez, artık herkesin aynı küresel sistemin içinde yaşadığını belirterek “Bugünkü dünya yirmi yıl öncesinden çok farklı. İçinde bulunduğumuz dönemde sermaye hareketleri geçmişte olmadığı kadar yüksek. Ülkeler arası ekonomik ilişkilerin de yaygınlığı sebebiyle, bir ülkede değişen ekonomik dinamikler, diğer ülkeleri de kolaylıkla etkileyebiliyor. ABD önümüzdeki yıl, üç faiz artırımına daha gidecek. ABD’nin bu yıl piyasalardan çektiği 400 milyar dolar, önümüzdeki iki yıl 600’er milyar dolarla devam edecek. Buna, 2019’dan itibaren Avrupa Merkez Bankası’nın da katılacağı düşünülüyor. Dolayısıyla, piyasadaki bol likit dönemi artık bitiyor. Bu durum, ülkemiz gibi ciddi kaynak ihtiyacı olan ülkeler için bir sıkıntı. Bunu ülke olarak hissedebiliyoruz” dedi.Nişantaşı Üniversitesi Misafir Öğretim Üyesi Mert Yılmaz ise panel kapsamında, ekonomik istikrar, büyüme politikaları ve kurlardan söz ederek, Türkiye’nin uygulamaya koyduğu Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı hakkında bilgiler verdi.

Haber / Şaban KARDEŞ